25. marts 2019
Beboere og andre, der færdes ad Frederiksværkvejen må finde sig i jordkørsel en tid endnu. Foto:  Hanne Guldberg Mikkelsen
Beboere og andre, der færdes ad Frederiksværkvejen må finde sig i jordkørsel en tid endnu. Foto: Hanne Guldberg Mikkelsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jordtip kører videre trods protester

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jordtip kører videre trods protester
Gribskov - 11. juli 2018 kl. 11:26
Af Hanne Guldberg Mikkelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Esrum Borgerforening og Danmarks Naturfredningsforening har i flere år kæmpet mod et jordtip, et jorddeponi ved Esromgaard.

arrow Læs også: Usorteret byggeaffald hos formand for nationalpark

Jorden er ejet af Carl Frederik Bruun og deponiet har eksisteret siden 2004. I 2004 blev der ikke stillet krav til maksimal kotehøjde, konkret jordmængde eller tidsmæssig udstrækning af jordudlægget.

Gennem flere år har der været kræfter i gang fra borgere og naturfredningsforening for at få lukket jordeponiet - som dog stadig ligger der.

Ifølge Gribskov Kommune er ejer Carl Bruun, Esromgaard, blevet bedt om et overslag over antal kørsler, altså restmængden af jord, der skal tilføres for at »få afrundet opfyldet«.

Der vil også i år blive tilkørt jord og Carl Bruun har den 14. juni oplyst, at der i runde tal mangler at blive tilkørt 20.000 kubikmeter jord.

- Med denne konkrete mængdeangivelse vil det herefter være muligt at følge op og stille krav om afrunding og stop for kørsler ud fra det oprindelige vilkår om landskabelig tilpasning, lyder det fra Gribskov Kommunes center for teknik og Miljø.

Ifølge ejeren af jordtippet er der udsigt til en afslutning.

- Jeg tror, at når året er omme, er vi stort set færdige, siger Carl Bruun.

- Det er mit bud, men det er svært at sige. Jeg får ikke meget jord i øjeblikket - og det er jo det, det afhænger af. Det bestemmer vognmanden, og det er afhængigt af, hvor han ligger, i for hold til hvor der bliver bygget.

Udjævningen og landskabstilpasningen sker ifølge Carl Bruun løbende.

Carl Bruun planlægger at lade jorden gå ind i den almindelige markdrift.

Carte clanche
Danmarks Naturfredningsforening mener, at Gribskov Kommunes oplysninger om antal kubikmeter er alt for vattet formuleret.

- Vi mener ikke, der er noget i det her, der sikrer noget som helst, siger Jens Andersen fra Danmarks Naturfredningsforening, Gribskov.

- Det fortsætter bare. Der er ingen garanti for, at deponiet så lukker - på den måde er der ikke noget nyt for os at se. Det er helt grotesk at administrere tingene på den måde. Dybest set har de bare givet ham lov igen. Problemet er, at forvaltningen bare stikker politikerne et papir. Carl Bruun har fået carte blanche, og kommunen kan ikke stoppe den politik, de oprindeligt har givet grønt lys til. Hvis man sagde, at den 1. april 2019 var det slut, så kunne vi forstå det. Som det er nu, er det bare endnu et gummistempel. For hvem skal kontrollere, hvor meget der køres på fremadrettet?

Gribskov Kommune kan ikke oplyse mere præcist, hvornår jordpåkørslen slutter.

Inger Fogh, Gribskov Kommune, teamleder, Natur og Vand.

- Jeg kan godt forstå, du gerne vil have at vide, hvor lang tid endnu - men jeg kan desværre ikke oplyse mere. Det er sådan, sagen står i dag.

Frygter forurening
Esrum Borgerforening, Danmarks Naturfredningsforening og andre borgere

frygter, at der er forurenet jord blandt de mange tons, der er kørt på gennem tiden. Gribskov Kommune er blevet bedt om en analyse, der kan klarlægge dette. Det afviser Gribskov Kommune imidlertid: I det seneste afslag på at foretage jordprøver skriver kommunen således til DN Gribskov:

»I forhold til spørgsmål om, hvorvidt vi kan foranledige prøver udtaget, skal det ske som et påbud til ejer. Påbud kan kun gives på baggrund af myndighedens begrundede mistanke om, at ejer uden tilladelse har tilført forurenet jord, samt Gribskov Kommunes efterfølgende konstatering heraf. Denne begrundede mistanke har vi ikke«.

Gribskov Kommune skriver også: »Både Gribskov og de omkringliggende kommuner er vidende om, at ejendommen kun må modtage klasse 0 jord. Administrationen har ikke nogen formodning om, at der er tilført forurenet jord til området«.

For Danmarks Naturfredningsforening siger Jens Andersen:

- De forholder sig slet ikke til forureningen, Deponiet ligger ovenpå et stort grundvandsreservoir. Det er rystende - de spiller bare bolden videre.

Jorddeponiet er anlagt på Esromgaards jorder i 2004, hvor den nuværende ejer fik en tilladelse fra den daværende Græsted-Gilleleje Kommune. Carl Bruun ansøgte i 2017 om tilladelse til at udvide det eksisterende jorddeponi med yderligere 120.000 hektar jord, denne ansøgning blev dog trukket tilbage.

arrow - Deponi er en tikkende forureningsbombe
17. november 2017 kl. 10:22 Opdateret: kl. 09:52
arrow Storbonde ønsker at nedlægge beskyttet sø
03. februar 2017 kl. 04:00 Opdateret: kl. 06:16

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede