4. august 2020
Jette Haugaard med Baunebakken og vinmarken i ryggen - i det landskab, der rummer rige fortællinger om blandt andet abbed Vilhelm fra Æbelhlot, Dronning Margrethe I - og nu også en Helligkilde. Foto: Hanne Guldberg Mikkelsen
gallery icon

Se billedserie

Jette Haugaard med Baunebakken og vinmarken i ryggen - i det landskab, der rummer rige fortællinger om blandt andet abbed Vilhelm fra Æbelhlot, Dronning Margrethe I - og nu også en Helligkilde. Foto: Hanne Guldberg Mikkelsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Helligkilden fossede frem igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Helligkilden fossede frem igen
Gribskov - 30. september 2017 kl. 16:41
Af Hanne Guldberg Mikkelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De higer og søger - og nu har de fundet.

- Det var en euforisk fornemmelse, da kildevandet endelig fossede frem.

Jette Haugaard, Garbolund, har efter mange år endelig fået syn for sagn.

Midt på hendes frodige jorder, i stjerneudstykningen nedenfor Baunehøjen ligger den hellige Snokilde.

Pilgrimsruten, der går netop her i landskabet, får nu endnu en helligkilde på vandringen.

Det er, som vinavleren ofte har spøgt: Vinen, der dyrkes her, står med rødderne i helligt vand.

- Jeg havde fået en masse at vide om gården fra dem, jeg købte af. Men lige kilden havde de glemt at fortælle om. Så en dag kommer der en fra landsbyen og siger: »Det er da sjovt, du har en helligkilde på din mark«. »Øh«, svarede jeg

Jette Haugaard har således længe kendt til Snokildens eksistens, og de gamle mennesker i landsbyen husker den - selv om der nok er nogen sammenblanding mellem selve kilden og det vandløb, der også hedder Snokilde, mener gårdejeren, der også er vinbonde.

Kilden og vandløbet er formentlig blevet drænlagt engang i 1950'erne.

Snokilde, eller Snogekilde, som den også kaldes, er kendt fra middelalderen. Formentlig var det abbed Vilhelm (1127-1203) ved Æbelholt Kloster, som i 1100-tallet fik den renset og velsignet - og derefter lukket til, så almindelige mennesker ikke bare lige kunne gøre sig til gode med det helbredende vand.

- Man ved, at en del af disse helligkilder faktisk var »lukket inde«. Ellers var der jo ikke økonomi i det for klostrene, fortæller Jette Haugaard.

Spøgelser og vætter
KIlden er omtalt flere steder. I bogen Nordsjællandske Helligkilder fra 1929 kan man høre om ovennævnte abbed Vilhelm - men også om, hvordan vætterne drev deres spil her: »Nattevandrere har set Baunebakke stå på 4 glødende pæle... til andre tider kunne man møde en broget kalv. Det var trolden Ring, som spøgte i et dyrs skikkelse.

At finde frem til præcis hvor der skulle graves, har været et detektivarbejde for blandt andre Jette Haugaard og Rigmor Westh Baagøe fra Pilgrimsruten i Kongernes Nordsjælland, Tisvildevejen.

Der er kigget på luftfotos, på kort over drænløb - og ikke mindst læst og lyttet til de gamles fortællinger.

- Vi gravede ikke helt i blinde, fortæller Jette Haugaard.

Alligevel måtte der flere forsøg til, og gravningen gik ned i tre meters dybde, før vandet endelig fossede frem.

- Midt på marken vil kilden ligge noget højere, men vi kunne ikke grave i forpagterens nysåede jord, forklarer Jette Haugaard.

Den jord, som kilden ligger på, har, ifølge fortællinger, tilhørt Dronning Margrethe I (1353-1412), som havde planlagt at bygge kloster netop der - en plan, der ikke blev realiseret.

Efter afdækningen af kilden denne weekend er den dækket til igen - og hvad skal der så ske?

Rigmor Westh Baagøe fra Pilgrimsruten i Kongernes Nordsjælland, Tisvildevejen, ser meget gerne, at den bliver tilgængelig - for alle. Det er normalt, at pilgrimme vandrer mellem helligkilderne, men det kan komme endnu flere til glæde.

- Vi har i årevis drømt om at finde kilden, fordi der sammen med kilden ligger en fantastisk kulturfortælling begravet. Fundet af Snokilde er et meget vigtigt skridt mod at lave en stærk formidling af områdets lokale kultur. Snokilde er et eksempel på, at man både lokalt, kommunalt, i nationalpark- og i Pilgrimsrutens regi arbejder på at landsbyernes spændende kultur skal graves frem i lyset og formidles. Og dermed komme mange mennesker til gode, lyder det fra Rigmor Westh Baagøe.

Vigtig brik
- Dronning Margrethe I og Abbed Vilhelm fra Æbelholt Kloster skal blive historier, man husker. Det er stærke karakterer og menneskeskæbner, som har slået deres folder i dette område. Det vil man huske, hvis man fik den oplevelse at sidde ved kilden og fornemme, at det faktisk er foregået lige her., siger Rigmor Westh Baagøe. - Vi er heldige, at en privat lodsejer som Jette Haugaard ønsker at gøre kilden tilgængelig for offentligheden. Kilden repræsenterer betydningsfuld kulturrigdom og historier om Annisse, som kun ganske få desværre kender til. Disse fortællinger vil om få generationer være tabt, hvis ikke de bliver fremhævet, fortalt og levendegjort. Hvis Snokilde, med Jette Haugaards tilladelse, kan blive synliggjort med sten og bænke og blive et besøg værd, vil den blive en meget vigtig brik i formidlingen af hele områdets spændende historie... ...

For at disse visioner kan realiseres, skal man nu i gang med at finde midler til, at kilden kan blive blotlagt og blive et sted som er værd at besøge. Det kan være kommune, museum, nationalpark eller fonde som kunne tænkes at bidrage økonomisk.

Hvis Snokilde bliver gjort tilgængelig, vil pilgrimme og turister i fremtiden i kunne besøge fem helligkilder i Gribskov - fra Daniels Kilde ved Esrum over Snokilde til Helene Kilde i Tisvildeleje.

mikk

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?