9. august 2020
Det undersøges i forbindelse med budgetlægning på børneområdet, om børn fra Skærød kan høre under Ramløses skoledistrikt - og om Ramløse Skole skal være fødeskole til Bjørnehøjskolen frem for Nordstjerneskolen. Foto: Camilla Nissen.
Det undersøges i forbindelse med budgetlægning på børneområdet, om børn fra Skærød kan høre under Ramløses skoledistrikt - og om Ramløse Skole skal være fødeskole til Bjørnehøjskolen frem for Nordstjerneskolen. Foto: Camilla Nissen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Formand om udsigt til børnebesparelser: Det er tæt på en massakre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Formand om udsigt til børnebesparelser: Det er tæt på en massakre
Gribskov - 12. september 2019 kl. 12:06
Af Camilla Nissen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Skolematriklerne ser ud til være fredet, men der er lagt op til at reducere antallet af selvstændige skoler for at spare på lederlønninger.

Det er et af spareforslagene, som udvalget for Børn, Idræt og Familie nu har foreslået at sende i høring, som et led i budgetlægningen for de kommende år - hvor Gribskov Kommune skal opnå en samlet besparelse på 100 millioner kroner om året.

- Ved at reducere antallet af selvstændige skoler (men bevare matriklerne), vil man kunne spare differencen mellem en lederløn og en underviserløn (245.000 kr. pr. år) samt skolebestyrelseshonoraret (32.000 kr. pr. år). Dette vil give en samlet besparelse på 277.000 kr. pr. år pr. skole, skriver administrationen i oplægget.

Hvilke skoler, det drejer sig om, er ikke besluttet, men skal være en del af høringsprocessen, lyder det fra udvalgsformand Natasha Stenbo Enetoft.

- Vi har ikke peget på nogen specifikke skoler, så der kan måske være skoler, der byder ind og siger, det giver mening hos dem. Vi taler nok ikke om de store skoler. Men når man begynder at sætte navne på, stirrer man sig blind på det og så får man ikke det ud af det, vi tror, vi kan få, siger hun.

Forslaget er blot ét af mange spareforslag på børneområdet i Gribskov, som udvalget for Børn, Idræt og Familie nu sender videre til Økonomiudvalget og derfra i høring i 14 dage.

Nogle af de forslag, der er i spil, er tidligere børnehavestart, færre pædagogtimer og pædagogmedhjælpertimer pr. barn i institutionerne, færre undervisningstimer i skolerne, reducering af samarbejdstid mellem skoler og FO, sammenlægning af ungdomshusene i Gilleleje og Helsinge, og besparelser på ledelse i dagtilbud.

- Det er tæt på at være en massakre. Ulempen er, at vi ikke har nogle store puljer med penge, som vi bare kan fjerne. Så det bliver hårdt og kommer til at ramme nogen. Men forhåbentlig ikke FOR hårdt. Nogle af forslagene er allerede indført i mange andre kommuner, såsom tidligere børnehavestart, men man skal være opmærksom på, at det rammer normeringen, siger udvalgsformand Natasha Stenbo Enetoft.

Større børnegrundlag

Skolelukninger er som nævnt pillet ud af kataloget, selvom prognosen viser, at det frem mod 2028 bliver svært at opretholde økonomisk bæredygtige klasser, der kræver 22 elever, i samtlige skoler.

Til gengæld har udvalget bedt administrationen vurdere, hvilke konsekvenser det har for den mindste folkeskole, Ramløse skole, såfremt den fremadrettet bliver fødeskole til Bjørnehøjskolen fremfor Nordstjerneskolen.

Det vil sige, at eleverne efter 6. klasse vil skulle fortsætte på Bjørnehøjskolen. Det er også besluttet, at administrationen skal vurdere en distriktsændring, således at Skærød fremover hører til Ramløse skoledistrikt.

- Det handler grundlæggende om at gøre skolerne mere bæredygtige, og vi vil gerne give Ramløse Skole et større børnegrundlag, siger hun.

Udvalget opfordrer høringsberettigede parter og andre interessenter til at deltage i høringsprocessen med høringssvar og input. Desuden planlægges et debatmøde, hvor dem, der ellers ikke er høringsberettigede, kan komme med forslag, lyder det fra Natasha Stenbo Enetoft.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?