21. november 2017
Knud Andersen er ikke velkommen i Gilleleje Havn
Knud Andersen er ikke velkommen i Gilleleje Havn
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fiskere vil ikke høre om skånsomt fiskeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fiskere vil ikke høre om skånsomt fiskeri
Opdateret 08. september 2017 kl. 16:56
Gribskov - 08. september 2017 kl. 00:57
Af Karl Erik Frederiksen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Gillelejes fiskere vil ikke diskuttere deres måde at fange jomfruhummer på med landsforeningen Levenede Hav, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Levende Hav fik fredag formiddag at vide, at foreningen og dens kampagneskib, fiskekutteren Anton, ikke er velkommen på havnen i Gilleleje.

Meddelelsen blev givet af havnefoged Jesper Jørgensen kort tid efter, at kutterens skipper Knud Andersen havde stillet en plancheudstilling op på kajen ud for kutteren. Plancherne fortællere om fiskeri med tejner - små ruser, som landsforeningen Levende Hav anser for at være en bedre og mere skånsom fangstmetode end trawl, når det gælder jomfruhummer.

- Vi ankom til havnen torsdag dag aften. På havnekontoret havde vi fået lov til at stille plancheudstilingen op på kajen, men det var der nogle fiskere, som blev fortørnet over. De kom over og ville have plancherne fjernet, men vi ville hellere i debat. Flere af dem faldt også ned, da jeg gav dem en rapport om den type fiskeri, som vi ønsker vil blive mere udbredt. Det anser vi for at være mere skånsomt end trawlfiskeri, både når det gælder havmiljøet og CO2-udledning. En kutter der trækker et trawl, bruger mindst dobbelt så meget olie som de kuttere, der ikke gør de, siger Antons skipper Knud Andersen.

Han fik ikke lejlighed til at argumentere yderligere. Kort efter kom havnefogeden Jesper Jørgensen og meddelte ham, at havnens bestyrelse har besluttet, at kutteren Anton med udstilling ikke længere må være i Gilleleje Havn.

- Vi vil ikke genere nogen, vi vil bare gerne have lov til at lægge vores synspunkter frem og til at gå ind i en dialog med andre, som ikke er enige med os. På denne turné har vi uden problemer kunnet være på havnene i fx Hundested, Anholdt og på Læsø, hvor fiskere, der ikke er enige med os, gerne vil debattere trawl. Vi har også lige deltaget i Fod Festival i Aarhus , hvor tre hovedbestyrelsesmedlemmer fra Danmarks Fiskeriforening var med i en debat sammen med os. Det kan man andre steder, men ikke i Gilleleje, siger Knud Andersen.

Debatmøde
Fredag eftermiddag var det stadig Knud Andersens mening at gennemføre et debat-arrangement lørdag formiddag på Café Vaabegaard, Nordre Havnevej 7, i dag lørdag 10:00-11:30. Blandt de inviterede er flere byrådsmedlemmer og formanden for Gilleleje Fiskeriforening, Jan Nordahl.

- Jeg kommer ikke, og han skal ikke komme her og provokere os med noget, som vi ikke kan bruge til noget. Han er slet ikke velkommen her. Jeg vil ikke diskutere tejner med ham, for det dur slet ikke. Han henviser til, at det virker i Norge og Sverige, men det er alle sammen steder, hvor der er klipper eller stenet bund. Her er bundforholdene for bløde til den slags fiskeri, og erfaringerne fra Sverige er også, at udbyttet er meget lavt.

- Jeg kender hans synspunkter, som han bliver ved med at gentage. Jeg ved kun fra de svenske fiskeriblade, at de fiskere, der benytter dem, er nødt til at have et andet arbejde ved siden af, fordi de ikke kan leve af fiskeriet, siger Jan Nordahl.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk