23. september 2021
- Vi har klaret skærene, og så har vi overskud og fred til at vurdere, hvad vi vil i fremtiden. Nu er det ikke bankens tanker, der styrer vores butik, men os selv der kan tænke, lyder det fra direktør Benny Christensen. Foto: Jens Berg Thomsen
gallery icon

Se billedserie

- Vi har klaret skærene, og så har vi overskud og fred til at vurdere, hvad vi vil i fremtiden. Nu er det ikke bankens tanker, der styrer vores butik, men os selv der kan tænke, lyder det fra direktør Benny Christensen. Foto: Jens Berg Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Filetfabrik håber på at komme i gang igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Filetfabrik håber på at komme i gang igen
Gribskov - 10. december 2020 kl. 04:02
Af Anna Hjortsø

- Vi prøver at få det til at fungere i en meget lille målestok, så vi kan bevare vores Gilleleje-sild, lyder det fra Benny Christensen, direktør hos Fiskernes Filetbabrik, der har ligget på Gilleleje Havn siden 1985.

arrow Læs også: Bennys livsværk er lukket: - Jeg har aldrig kapituleret

- Vi håber på at komme i gang igen i det nye år.

Der er på filetfabrikken ikke produceret siden januar i år på grund af mangel på sild.

Halvdelen af fabrikkens produktionsmaskiner står stadig klar til at skære sild, mens den anden halvdel er blevet solgt og fragtet til Island, fortæller direktøren.

- Vi har klaret skærene, og så har vi overskud og fred til at vurdere, hvad vi vil i fremtiden. Nu er det ikke bankens tanker, der styrer vores butik, men os selv der kan tænke.

Fabrikken ramte bunden i sommer, da ejendom og produktionsudstyr - på bankens opfordring - blev vurderet med henblik på et eventuelt salg.

- Det er positivt, at vi har fået solgt det produktionsudstyr, da det er dyrt at vedligeholde.

Tilbage er tre maskiner, som tre medarbejdere kan betjene, ligesom de også kan arbejde i Fiskernes Deli.

- Så kan de veksle mellem forretningen og filetfabrikken, og det passer bedre sammen, end det gjorde sidste år.

Nyt baner

En 65 procent reduktion på sildekvoten for den vestlige del af Østersøen i år var skyld i, at fabrikken i begyndelsen af året måtte stoppe produktionen, fordi der ikke var nok sild at bearbejde.

Fabrikkens ti medarbejdere blev afskediget, og siden har man på fabrikken tænkt i nye baner for at kunne fortsætte filetfabrikken i en ny model.

Silden til den mindre produktion vil blive hentet rundt omkring fra fangster med blandt andet bundgarn og trawl, fortæller Benny Christensen.

Filetfabrikken er også i forhandling med en mulig fremtidig samarbejdspartner fra udlandet, som kan være med til at finde fisk fra udenlandske farvande, for eksempel Polen, Tyskland og Sverige.

- Men de kan ikke rejse nogen steder på grund af corona, så det ligger lidt i skuffen, siger Benny Christensen.

Lavere kvoter

- Det er målet at skabe en mindre produktion. Men hvis fabrikken - og fiskeriet i Gilleleje i det hele taget - skal bestå, så skal der nogle andre politiske holdninger til fiskeriet i de indre politiske farvande, siger Benny Christensen, der ikke mener, at fiskerne er blevet hørt af systemet og politikerne.

- Vi venter bare på, at man giver os lidt mere fisk til rådighed, så er vi glade, og det er en fornuftig forretning igen.

Virksomheden er bygget op omkring de små, lokale fiskere, der fisker i Kattegat og den vestlige Østersø.

Fiskekvoterne er blevet reduceret de senere år, da fiskebestanden i Østersøen er under pres, og visse arter som sild er truede.

Næste års kvote for sild i den vestlige del af Østersøen blev i oktober reduceret med 50 procent.

arrow Efter 31 år: Ingen Kunst i Fileten i år
02. juli 2021 kl. 10:12 Opdateret: kl. 15:45
arrow Sildefabrikken er solgt: Kan blive til auktion
06. maj 2021 kl. 04:01 Opdateret: kl. 16:50
arrow Filetfabrik har kastet håndklædet i ringen
05. maj 2021 kl. 20:48 Opdateret: kl. 16:50
Synes du, at kommunen er der for dig?