24. januar 2021
Monteringen af vægge til den gigantiske procestank er i fuld sving. I baggrunden ses procestank 1, som allerede er i brug. Foto: Gribvand Spildevand
gallery icon

Se billedserie

Monteringen af vægge til den gigantiske procestank er i fuld sving. I baggrunden ses procestank 1, som allerede er i brug. Foto: Gribvand Spildevand
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Enormt byggeprojekt snart i mål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Enormt byggeprojekt snart i mål
Gribskov - 04. december 2020 kl. 04:01
Af Claus Johansen

En kraftig lugt af vitaminer - eller lort, som nogen ville kalde det - står ind over byggepladsen, hvor en gigantisk kran er ved at løfte tonstunge betonelementer på plads til procestank 2.

arrow Læs også: Nu bliver renseanlæg lukket

- Jeg kan ikke helt forstå, hvad det er. For normalt lugter det altså overhovedet ikke, siger projektleder Søren Rasmussen på bredt jysk.

Han er en af ejerne i entreprenørfirmaet VAM fra Djursland. Firmaet er totalentreprenør på det store byggeprojekt bag ved Gilbjergskolen i Gilleleje: Bygningen af et nyt rensningsanlæg, som erstatter en hel perlerække af gamle rensningsanlæg langs nordkysten.

Gribvand Spildevand investerer mere end 70 millioner kroner i at opføre anlægget.

- Det er det største anlægsprojekt i vores historie. Men så får vi også et topmoderne og effektivt anlæg, så vi kommer til at passe godt på miljøet, siger en glad Jannich Petersen. Han er bestyrelsesformand for Gribvand Spildevand.

Den mest spektakulære del af anlægget er to gigantiske procestanke, hvori spildevandet bliver iltet og renset færdigt, inden det er klar til at blive ledt ud i Kattegat gennem den 415 meter lange havledning, som for nylig blev anlagt.

De to identiske tanke er 8,30 meter dybe og 50 meter i diameter - og dermed nogle af de dybeste tanke herhjemme.

Den ene tank er allerede færdig og taget i brug. Lige nu arbejder entreprenøren på højtryk med at bygge procestank 2. Den ventes færdig til februar næste år, men ventes først at blive taget i brug senere på året.

Det er en tilfreds projektleder, der viser rundt på det store anlæg.

- Vi leverer en vandkvalitet, der er langt under kravværdierne. Faktisk renser vi vandet tre-fire gange bedre, end vi egentlig behøver, siger Søren Rasmussen.

Når procestank 2 står færdig, har anlægget mere end dobbelt så stor kapacitet som det gamle Gilleleje-anlæg, som nu er revet ned. I de kommende tre år vil syv af kommunens små anlæg blive nedlagt, så alt spildevand i fremtiden bliver håndteret i enten Helsinge eller Gilleleje.

Der kommer ikke til at være medarbejdere på anlægget i Gilleleje til hverdag. Det er så højteknologisk med følere og alarmer, at det kan overvåges og styres døgnet rundt fra Helsinge, hvor kommunens andet rensningsanlæg befinder sig.

arrow Venter syv måneder på svar: 'Det er til grin'
31. oktober 2020 kl. 08:12 Opdateret: kl. 16:28
arrow Dronningens Fortjenstmedalje til Gribvand-medarbejder
13. oktober 2020 kl. 15:30 Opdateret: kl. 15:30
arrow Nyt renseanlæg i Gilleleje nærmer sig
14. august 2020 kl. 15:34 Opdateret: kl. 09:51
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?