20. januar 2019
Sid i fred, men ej for længe - en anden kan til pladsen trænge. Foto: Karl Erik Frederiksen
gallery icon

Se billedserie

Sid i fred, men ej for længe - en anden kan til pladsen trænge. Foto: Karl Erik Frederiksen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En bæ for øjet (og næsen) i byens hjerte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En bæ for øjet (og næsen) i byens hjerte
Gribskov - 11. januar 2018 kl. 12:14
Af Karl Erik Frederiksen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De uhumske forhold, der møder trængende, når de opsøger Helsinges eneste offentlige toilet, har en naturlig forklaring. Den manglende rengøring skyldes, at den restauratør, som skulle have opsynet med toilettet, er død, siger bygningens ejer Martin Buntzen, Dronningmølle til Frederiksborg Amts Avis.

Det er ikke alene diverse efterladenskaber inden for toiletdøren, der skæmmer. Det samme gør et højt lamelhegn samt rod og nye bygninger, som i følge bygningens arkitekt Tone Bredahl Sørensen slet ikke burde være opført midt i Helsinge ved byens smukke gadekærsanlæg.

Det offentlige toilet er beliggende på »bagsiden« af to sammenhængende sekskantede pavillon-bygninger, som engang rummede Helsinge kommunes erhvervs- og turistkontor. Da bygningen blev opført for 29 år siden indgik det i finansieringen, at Helsinge Kommune skulle betale en leje for, at der i bygningen skulle være tre offentlige toiletter, og at den selvejende institution, som stod for ejerskabet af bygningen, skulle påtage sig rengøringen af dem.

Ved kommunesammenlægningen i 2017 blev den selvejende institution opløst og bygningen solgt til Martin Buntzen, som tidligere var ejer af Nordsjællands Sommerpark i Kolsbæk. I hans tid er bygningen indvendig blevet ombygget til en restaurant. Som led i ombygningen blev det tidligere herre-toilet lukket, så arealet kunne indgå i køkkenet. I alle årene har stedet været forpagtet ud. Den seneste forpagter har drevet den under navnet Restaurant Garda.

- Det har været en del af forpagtningsaftalen, at restauratøren også skulle stå for rengøringen af toiletterne, men nu er den seneste restauratør død og boet er efterfølgende gået konkurs. Der har derfor ikke været nogen til at sørge for at holde toilettet rent, siger Martin Buntzen.

- Jeg håber, at jeg kan få skrevet forpagtningsaftale med en ny restauratør pr. 1. marts. Nu hvor der har været omtale af forholdet, vil jeg tage forbi og se, om der trænger til at blive gjort rent.

- I bygningen er der ét offentligt handicaptoilet som både mænd og kvinder kan anvende, samt et toilet forbeholdt kvinder. Det er helt i overensstemmelse med aftalen med Gribskov Kommune, at dametoilettet om sommeren kun kan anvendes i restaurantens åbningstid, og at det om vinteren kan låses helt af, siger Martin Buntzen.

Han afviser dermed, at det er en nyopført tilbygning til restauranten, der spærrer for adgangen til det ene toilet.

- Der har været alt for mange episoder med smadrede wc-kummer og andet hærværk til, at det kan holdes åbent uden for restaurantens åbningstid. På handicaptoilettet er det hele lavet af rustfrit stål. Derfor kan det godt anvendes uden for åbningstiden, siger Martin Buntzen.

Ejeren vil derimod ikke benægte, at der er kommet et par tilbygninger til restauranten, og at de ikke ser for kønne ud. Hvor der oprindeligt blev stillet strenge krav til materialer og pavillonernes udseende, så er tilbygningerne, der vender ud mod Gadekærvej og Helsinge Kirke, lavet i billige materialer som fx trapezplader, der er søgt skjult bag et højt lamelhegn.

- Det er lavet, mens den seneste restauratør har drevet stedet. Den ene bygning er kun noget, der skal beskytte ventilationsanlægget. Det ser ikke kønt ud, og det vil blive revet ned i gen. Den anden bygning ønskes bevaret, og da den er mindre end ni kvadratmeter, går jeg ikke ud fra, at det er noget, man bør søge kommunen om tilladelse til, siger Matin Buntzen.

Blandt dem, der studser over udseendet af tilbygningerne, er pavillonernes arkitekt, Tone Bredahl Sørensen, der bor i Holløse.

- Det er et meget smukt sted midt i Helsinge, hvor man ikke bør tillade hvad som helst. Da jeg i sin tid fik opgaven, var det kun fordi, at der inden da havde været debat om, hvilken type byggeri, man kunne tillade sig på det sted. Der havde for eksempel været en pølsemand, som ville bygge en bod på stedet. Efter mange forhandlinger fik jeg lov at tegne en pavillon, som kunne anvendes til formålet. Da man senere blev enige om, at turist- og erhvervsforeningen skulle have hjemsted i samme område, spurgte borgmester Claus Lange mig, om jeg kunne tegne nogle pavilloner i stil med den, der allerede var opført.

- Plankeværket, som nu er sat op omkring tilbygningerne, skæmmer dette smukke følsomme gadekærsområde og understøtter på ingen måde arkitekturen i de eksisterende pavilloner. Det er naturligt, at man kan få brug for at udvide sin forretning og dermed have brug for at tilbygge, men netop når bygningen er placeret på en for byen så central og visuel plads, vil det være en fordel at konsultere en arkitekt omkring løsningen.

- Området omkring Gadekæret har netop potentiale til at være et særligt fint sted for byens borgere og bør derfor fremstå smukkest muligt, lyder kommentaren fra Tone Bredah til Frederiksborg Amts Avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk