15. december 2018
En stoleleg kan få smilet frem - uanset hvor an kommer fra, Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

En stoleleg kan få smilet frem - uanset hvor an kommer fra, Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efterskoleelever får flygtninge til igen at smile

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efterskoleelever får flygtninge til igen at smile
Gribskov - 21. februar 2018 kl. 03:05
Af Karl Erik Frederiksen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Unge fra Nordsjællands Efterskole ved Valby hjælper unge flygtninge til igen at smile på trods af traumer og triste historier, skriver Frederiksborg Amts Avis, der har været på besøg i Center Gribskov - modtagecenter for uledsagede børn og unge.

Her kommer en af efterskoleeleverne, 16-årige Karl Risager fra Greve, med denne udtalelse »Man skal elske ens næste som en selv.« Han går i 10. klasse på ungdomslederlinjen Kompasset. Han er kristen, og han er parat til at komme med flere citater fra Biblen, når han skal forklare, hvorfor det er naturligt for ham og nogle af hans klassekammerater at hjælpe muslimske børn og unge, der bor midlertidigt på modtagecenteret Gribskovcenteret ved Mårum.

Hver uge møder 7-8 elever fra efterskolen op på flygtningecenteret og leger og laver forskellige aktiviteter med centerets flygtninge. I øjeblikket bor der 14 unge i alderen 13-18 fra Afghanistan, Syrien og Sierra Leone.

Et par af beboerne har boet i lejren i en uges tid. Andre i længere tid. Blandt dem er 16-årige Rohullah fra Afghanistan, som i over to år har ventet på at få sin ansøgning om asyl afgjort. Det er så lang tid, at han har lært tale dansk. Noget har han lært på centerets egen skole ude i skoven. Andet har han lært, når han går til boksning i Hillerød.

- Jeg gør alt for at møde andre. Hjemme i Afghanistan var jeg altid sammen med mange andre unge, blandt andet fordi jeg gik til thaiboksning. Nu går jeg til almindelig boksning. Måske ender jeg som Sjællandsmester dette forår. Her ude i skoven sker der ikke så meget. Derfor er det godt at få besøg af de danske unge, og jeg gør altid meget for at få de andre unge på centeret til at møde op, siger Rohullah, mens de andre unge går i gang med at danse limbo.

Alle aktiviteterne styres af de unge. Centerets frivilligheds- og fritidskoordinator Lisbeth Eckhardt-Hansen kan trække sig lidt tilbage, når de unge fra Valby er på besøg.

- Vi kalder det joyfull playing, og det har meget stor betydning for de unge, at de kan møde andre unge. Mange af de flygtninge, som når frem til os, bærer på nogle frygtelige historier. De kan have været på vej gennem Europa i flere måneder, og nogle af dem når også at blive udsat for misbrug.

- Leg har en helbredende effekt, og det er godt, at vi blandt deltagerne nu har nogle unge, som lige er kommet til landet. Man kan håbe på, at de får det lettere ved at begå sig blandt os, når deres første møde med danskere er unge, som vil lege, synge og danse med dem.

- Når unge flygtninge møder danske jævnaldrende, får gode oplevelser sammen og en anledning til at grine og pjatte, kan de få tunge tanker lidt på afstand. Her skal der være plads til, at de kan komme sig ovenpå flugten og stifte bekendtskab med det danske samfund, siger Lisbeth Eckhardt-Hansen til Frederiksborg Amts Avis, hvor der kan læses mere om flygtningecenteret og dets venskabsskole.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk