26. september 2020
Niels Stokholm kæler køerne på vej ud i folden.
gallery icon

Se billedserie

Niels Stokholm kæler køerne på vej ud i folden.
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dyrene skal ud selv om det er koldt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dyrene skal ud selv om det er koldt
Opdateret 14. december 2010 kl. 14:52
Gribskov - 10. december 2010 kl. 14:50
Villingerød: Uanset om det sner eller fyger, så skal dyrene ud. De har det lige som børn. De skal ud og have frisk luft, ud at røre sig, så de kan vokse og holde sig sunde.

Sådan siger landmanden Niels Stokholm på Thorshøjgård i Villingerød til Frederiksborg Amts Avis, mens han kæler og snakker med køerne, efterhånden som de kommer ud fra stalden. Alle køerne er af racen gammel Rød Dansk Malkerace. Af dem er der 230 voksne dyr af i hele landet, hvoraf de 50 har hjemsted på Thorshøjgaard. Oven i dette tal skal lægges cirka 60 kalve og kvier samt de fire tyre Marius, Ferdinand, Boisen og Gorm. Sidstnævnte er søn af malkekoen Thyra.
arrow Læs også: Efter dom: - Vi kæmpede for at redde dyrene

- Da jeg var dreng, var der 1,5 millioner malkekøer af den race i landet. Nu er man gået over til nye amerikanske industrikøer, der har en højere mælkeydelse. Industrikvæg kommer sjældent ud om vinteren, fordi landmændene ved, at mælkeydelsen daler, når de kommer ud.

- Jeg er ikke blevet landmand af økonomiske årsager. Jeg er landmand for dyrenes og gårdens skyld, siger han til avisen.

De andre dyr på gården tilhører også gamle danske racer, som der kun findes få eksemplarer af i landet. Det drejer sig blandt andet om en ægte Frederiksborger vallak- af den uforædlede art, som ikke er blevet forvandlet til en ridehest. Der er desuden to grisesøer, 15 smågrise og ornen Verner af gamle danske landracesvin. De 15 høns med hane er af dansk landrace. Og de 20 får er nordiske korthalefår.

- Alle dyrene skal ud også om vinteren. Når dyrene er ude, har de det bedst. Det giver samtidig den bedste kvalitet, både når man taler om kød og mælkeproduktion. Det er også derfor, at de fleste af grisene ender på menukortet på restaurant Noma, og at al mælken går til Øllingegård mejeri, siger Niels Stokholm til Frederiksborg Amts Avis.
Har debatten om sexisme taget overhånd?