19. maj 2021
Flere kraner, tømrere og møllebygger arbejder netop nu mod at sikre den historiske mølle mod yderligere ødelægelser. Fotos: Hanne Guldberg
gallery icon

Se billedserie

Flere kraner, tømrere og møllebygger arbejder netop nu mod at sikre den historiske mølle mod yderligere ødelægelser. Fotos: Hanne Guldberg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dramatisk redning af kendt mølle i gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dramatisk redning af kendt mølle i gang
Opdateret 02. juli 2019 kl. 14:22
Gribskov - 02. juli 2019 kl. 13:55
Af Karl Erik Frederiksen og Hanne Guldberg

- Det er tragisk. Det vil tage os to år at få nye vinger på. Men nu gælder det om at síkre, at der ikke sker flere ødelæggelser, forklarer Poul Plant.

- Hatten ligger løst på på nogle tandhjul. Bagved er der en såkaldt vindruse, som sørger for, at møllen altid står i modvind. Hvis vinden kommer bagfra, risikerer man, at den otte ton tunge hat falder ned. Det er ikke godt. Det skete i 1981, at den tippede. Det er det, vi er ved at imødegå nu. Vi er i fuld gang med at sikre den, vi har hejst en vinge ned og tager en til nu.

Sådan lyder det tirsdag eftermiddag fra Poul Plant, formand for Ramløse M'lleforening.

Kulingen tirsdag formiddag sendte flere hårde vindstød ind over Nordsjælland. Et af dem fik den ene vinge til at knække på Ramløse Mølle.

Vingen ødelagde i faldet hatten på møllen - ingen kom til skade.

Det er ikke første gang, at mølle nu får en vingeløs periode. Det samme skete en stormvejrsdag i september 2003. Dengang var der gået råd i møllevingerne, som var lavet i limtræ. To år efter kunne møllen få nye vinger lavet af lærketræ, som blev hentet i Græsted Hegn.

Vingerne er bygget af møllebygger Jørgen Nielsen fra Løve i Vestsjælland. Han var tirsdag eftermiddag tilstede, hvor han fik hejst resterne af de ødelagte vinger ned. Hverken han eller formanden for Ramløse Mølleforening Poul Plant kunne på det tidspunkt sige, hvor omfattende skaderne er.

- Vi vil nu gennemgå det hele, så vi kan få et indtryk af, hvad der kan gøres, siger Poul Plant.

Ramløse Mølle er en hollandsk vindmølle. Den nuværende mølle er opført i 1909, hvor den afløste en mølle, der i 1882 blev bygget uden fundament direkte på jorden. Den drives i dag som arbejde museum af Ramløse Mølleforening, som seks gange om året inviterer offentligheden indenfor til mølledage.

Siden oktober sidste år har det været obligatorisk at bruge mundbind i blandt andet det offentlige rum og detailhandlen. Ønsker du, at mundbindet droppes hurtigst muligt?