18. januar 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Ældre skal have mere rengøring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Ældre skal have mere rengøring
Gribskov - 30. juni 2020 kl. 09:58
Af Mikkel Andersen (S), byrådsmedlem i Gribskov

COVID-19 er en uhyggelig virus, som har været årsag til dødsfald især blandt ældre borgere. Vi har også været ramt af smitten på plejehjem her i Gribskov samt på andre institutioner. I pressen fremgår det, at smitten fra 8. juni er steget i Gribskov.

Med større fokus på at holde afstand og med forbedret håndhygiejne og flittig brug af håndsprit, kan vi få bugt med smitten. Det vi har lært af Corona-krisen, det er, at bedre hygiejne en god forebyggelse for smitte.

Samtidig ser vi nu, at det større fokus på hygiejne også forebygger eller forhindrer andre sygdomme. Blandt andet er antallet af den almindelige influenza er faldet kraftigt. Andre sygdomme med infektioner, luftvejsproblemer m.m. er mindsket - hvilket skyldes bedre hygiejne og øvrige forhold, såsom medarbejdernes brug af værnemidler.

Med den viden, vi efterhånden har og stadig får opbygget, er der ikke brug for, at kommunerne skærer i den rengøring, der gives til de ældre, særligt dem, der ikke kan selv.

Jeg så gerne, at vi her i Gribskov kommune tog ved lære af de erfaringer, vi har fået med Corona-krisen, særligt når det kommer til at forebygge sygdom. Det kunne gøres ved at ældre, der bliver visiteret til rengøring, får denne ydelse mindst en gang om ugen samt en årlig hovedrengøring. I særlige tilfælde oftere, fulgt op af øget personlig hygiejne.

I Lolland Kommune har man ansat en hygiejnesygeplejerske, som tager rundt og underviser de ansatte på plejehjem og plejecentre samt i hjemmeplejen, hvilket har givet det synlige resultat, at der ikke er smittede beboere.

Vi kan både tage ved lære af gode ideer, som man blandt andet kan se ved tilfældet på Lolland, men vi kan også i højere grad selv forsøge at tænke i nye baner på baggrund af de erfaringer vi har gjort. Efter min opfattelse bør vi klart investere i en bedre hygiejne-indsats hos vores ældre. Det vil have en effekt på den samlede sundhedsindsats, og det vil forhåbentligt også give besparelser i hjemmesygeplejen og ved antallet af indlæggelser. Det mest positive er dog, at vores ældre medborgere i mindre grad skal døje med sygdomsforløb, som oftest er belastende, men samtidig også kan være livsfarligt i mange tilfælde.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?