5. august 2021
I ét år har Emily Gantriis fra Helsinge kun haft fokus på OL. Corona-virussen stak dog en kæp i hjulet på OL-drømmen. Foto: Allan Nørregaard.
gallery icon

Se billedserie

I ét år har Emily Gantriis fra Helsinge kun haft fokus på OL. Corona-virussen stak dog en kæp i hjulet på OL-drømmen. Foto: Allan Nørregaard.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Corona knuste OL-drøm: - Det er svært ikke at føle, at alle de ofre har været for ingenting

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Corona knuste OL-drøm: - Det er svært ikke at føle, at alle de ofre har været for ingenting
Gribskov - 11. juni 2020 kl. 17:55
Af Jeppe Helkov

Endeløse timer i bassinet og en hverdag med kun ét for øje. OL i Tokyo skulle have været den helt store kulmination på 21-årige Emily Gantriis' relativ korte svømmekarriere.

arrow Læs også: Nu skal det afgørende slag stå: Emily kæmper for OL-drøm

Helsinge-svømmeren har lagt alt an på at kvalificere sig til OL denne sommer. Uddannelsesdrømmene var sat på pause, og de trygge rammer i hjemmet var forladt for at komme tættere på træningsfaciliteterne i København. I et år havde kalenderen kun vist træning, træning - og så lidt mere træning. Men så kom corona-virussen. Først blev kvalifikationsstævnet aflyst, og siden blev OL også udskudt.

Fra den ene dag til den anden blev bolde kastet op i luften igen. Alt blev nulstillet, og konkurrence-mennesket Emily Gantriis stod pludselig tilbage med et tomrum. Og ikke mindst en følelse af at have ofret så meget, til ingen verdens nytte.

- Jeg har ikke lavet andet end at svømme i år. Jeg har kun fokuseret på svømningen. Det er et helt år, hvor det eneste fokus i min hverdag har været på kvalifikationen til OL. Man står bare med en følelse af, at jeg har spildt et år, siger Emily Gantriis og fortæller, at man et år før OL allerede begynder at tilpasse sin træning efter, at man skal toppe til mesterskabet. Træningslejre og den daglige træning bliver lagt efter det ene mål.

Men også hos den enkelte svømmer bliver der lagt en ekstra indsats.

Nej til mange ting

Når man ligger i bassinet og mælkesyreren rammer, bider man automatisk tænderne sammen. Og når veninderne spørger, om man vil med ud og spise en fredag aften, er svaret nej. Sådan har det i hvert fald været for Emily Gantriis.

- Jeg har ofret så meget i år. Alt har været planlagt ud fra svømningen. Da jeg gik ud af 9. klasse, fik jeg aldrig den dag, hvor man kaster med karameller. Jeg fik heller ikke min vogntur efter 3. g. Man ofrer meget som elitesportsmand. Især i et OL-år yder man hele tiden en tand ekstra. Jeg har spurgt mig selv, om det hele virkelig er det værd. Jeg har brugt et år på det her og har intet fået ud af det. Vil jeg virkelig gøre det igen?

- Når mine venner har spurgt, om vi skal tage ud at spise en fredag aften, har jeg måttet sige nej, fordi jeg havde morgentræning dagen efter. Eller når de har spurgt, om vi skulle tage i sommerhus i weekenden, har jeg også sagt nej. Jeg har kun fokuseret på svømningen. Der har ikke været andet end den. Det er svært ikke at føle, at alle de ofre har været for ingenting, siger Emily Gantriis.

Det seneste år har generelt været et kaotisk år for de danske landsholdssvømmere. I juni sidste år blev de to svømmelandstrænere Martin Truijens og Mads Bjørn Hansen pludselig fritstillet med øjeblikkelig virkning efter »uoverensstemmelser mellem ledelsen i Svømmeunionen og de to trænere.«

Derfor fik Emily Gantriis og resten af landsholdssvømmerne nye trænere. Men aflysningen af OL gør nu også, at Emily Gantriis reelt ikke ved, om de nye trænere har ført hende på rette vej.

- Det værste er, at jeg ikke ved, om det jeg har lavet i år har fungeret. Jeg fik en ny træner, men jeg ved ikke, om jeg har bevæget mig i den rigtige retning. Jeg har ikke haft et eneste stævne, hvor jeg har været nedtrappet, og min krop har været frisk. Alle stævner har været under hård træning. Jeg ville næsten hellere have svømmet et kvalifikationsstævnet til OL og set, hvor hurtigt jeg kunne svømme - og så ikke have kvalificeret mig. Hellere det, end den situation, jeg er i nu, hvor jeg nærmest har brugt et år på ingenting, siger hun.

Men selvom Emily Gantriis altså er godt og grundig træt af corona-krisens konsekvenser for svømmerne, var hun også en smule lettet, da OL i marts blev udskudt.

- Jeg gik derhjemme og blev mere stresset, for hver dag der gik. Vi var blevet sendt hjem, og jeg kunne ikke træne. Nogle af mine konkurrenter fandt en løsning med en privat pool, så de kunne træne videre. Men jeg kunne kun lave noget let svømning i et ti-meters bassin, noget cykling og styrketræning. Jeg følte bare, at jeg sakkede mere og mere bagud - og blev mere stresset for hver dag. Derfor var det lidt en lettelse, da OL så blev aflyst. Så fik jeg en mere fair chance for at kvalificere mig næste år, siger hun.

Karriere foran sig

Og netop den tanke brænder i øjeblikket som et lys i et ellers dundrende mørke. I en kompliceret tid prøver Emily Gantriis at huske på, at hun er ung, og at hun har en forhåbentlig lang karriere foran sig.

- Jeg prøver at se det, som at jeg får et år mere nu, hvor jeg kan blive bedre. Så det er ikke mit sidste OL. Hvis det går helt galt, er jeg stadig ung i 2024, hvor næste OL foregår. Og jeg har overhovedet ikke toppet endnu.

Emily Gantriis har også allerede planen for næste år klar. Her er hun klar til at sætte alt på et bræt.

Næste år flytter hun til USA og begynder på verdens bedst rangerede offentlige universitet, University of California Berkeley. Her får hun sit skoleophold betalt, til gengæld for, at hun svømmer for universitetets hold. Hvis corona-virussen altså vil det.

- Planen var at prøve at kvalificere mig til OL - og så prøve noget helt nyt. Tage en chance og flytte væk. Det vil jeg stadig gerne, men det er usikkert, om det er muligt med corona-virussen, siger hun og fortæller, at målet med at flytte til USA også er at kunne forlænge sin karriere.

- Der er et vildt stærkt svømmemiljø derovre. Men det er også et sats. Især i et OL år. For det bliver en helt anden slags træning og et helt andet program, jeg skal følge. Det er meget anderledes end hverdagen herhjemme. Nogen fungerer det for, andre gør det ikke. Hvis ikke det gør for mig, må jeg tage det med og kæmpe de næste tre år for at komme til OL næste gang. Det er en chance, jeg vil tage.

- Jeg ser det lidt som en investering på længere sigt. Det har været en fordel på nogle områder, at jeg ikke har haft andet end svømningen i år. Men det gør også, at jeg har lagt også ekstra stort pres på mig selv. Har jeg ondt i skulderen eller en dårlig dag til træning, rammer det hårdere, fordi ens hverdag kun handler om svømningen. Hvor hvis man har klaret sig godt i skolen, er det lidt nemmere mentalt at kunne abstrahere fra en enkelt dårlig dag i bassinet.

- Derfor kan opholdet i USA forhåbentlig forlænge min karriere. Gøre at jeg ikke går død i svømningen, som det er set med andre. Skolen kan forhåbentlig give mig en mere balanceret hverdag, hvor alt ikke går op i svømning.

arrow Søllerød-svømmere klar til EM
08. maj 2021 kl. 08:56 Opdateret: kl. 08:58
arrow Mange om kampen - men Emily vil med til Tokyo
06. januar 2020 kl. 07:57 Opdateret: kl. 22:19
arrow Mesterskabsvindere i Gribskov 2018
01. april 2019 kl. 20:32 Opdateret: kl. 13:54
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?