19. oktober 2021
En vejtunnel, der skulle løse trafikproblemerne ved det foreslåede stationscenter, skulle anlægges på en tidligere mose.
gallery icon

Se billedserie

En vejtunnel, der skulle løse trafikproblemerne ved det foreslåede stationscenter, skulle anlægges på en tidligere mose.
Foto: Karl Erik Frederiksen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Byggeselskaber taber sag om erstatning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byggeselskaber taber sag om erstatning
Opdateret 31. august 2015 kl. 10:29
Gribskov - 29. august 2015 kl. 11:15
Af Karl Erik Frederiksen

De to firmaer Mäckler Erhvervsbyg ApS i Hellerup og Aarhus Arkitekterne A/S får ikke noget ud af et sagsanlæg, som de har anlagt mod Gribskov Kommune med påstand om kontraktbrud, fordi Gribskov Kommune trak sig ud af samarbejdet om opførelse af et butiks- og boligcenter på Stationspladsen i Helsinge, skriver Frederiksborg Amts Avis.

I stedet for at skulle betale 7.3 million kroner til de to firmaer får Gribskov Kommune nu en godtgørelse på 200.000 kroner til dækning af advokatomkostninger som følge af sagsanlægget, hedder det i en dom, som retten i Helsingør har truffet efter, at de to firmaer sidste år stævnede kommunen.

De første planer om et stationscenter kan dateres til 2004, hvor Aarhus Arkitekterne A/S sammen med selskabet Nordicom A/S, der var delkvist finansieret af islændinge, fremlagde et projekt.

En af daværende Helsinge Kommunes betingelser for at gå med i samarbejdet var, at der samtidig blev gennemført en trafikregulering med en vejtunnel under Lokalbanens skinner. Det samme var betingelsen i 2009, da det ny selskab »K/S Gribskov C under stiftelse«, som Aarhus Arkitekterne A/S og Mäckler Erhvervsbyg A/S dannede, begyndte at forhandle med Gribskov Kommune om en genoptagelse af planerne.

Til grund for aftalen, der blev indgået 10. juli 2011 med daværende borgmester Jan Ferdinandsen (K) og formanden for planudvalget Børge Sørensen (SF), fremlagde investorerne nogle beregninger, der anslog omkostningerne til trafikreguleringer til 17 millioner kroner, som de selv skulle dække.

Efterfølgende viste nogle jordbundsanalyser, at der under den kommende tunnel og selve byggeriet gemte sig en tidligere mosebund, og at tunnellen m.v. derfor ville komme til at koste 45 millioner kroner mere end først beregnet.

Denne merudgift ville de to firmaer have Gribskov Kommune til at betale en del af. Det sagde Gribskov Byråd nej til, og på et møde mellem parterne 13. januar 2013 kunne parterne konstatere, at de ikke kunne samarbejde om projektet.

Nu har retten konkluderet, at Gribskov kommune var berettiget til at opsige aftalen, fordi de anslåede udgifter til de infrastrukturelle opgaver, herunder tunnelløsningen, ville blive væsentlig forøget i forhold til projektudviklingsaftalens budget. De to private selskaber har ikke ønsket at anke dommen, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Rejser du til udlandet i år?