23. februar 2019
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bønder var selv skyld i naturkatastrofe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bønder var selv skyld i naturkatastrofe
Opdateret 29. maj 2016 kl. 07:05
Gribskov - 27. maj 2016 kl. 03:27
Af Karl Erik Frederiksen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Datidens beboere i den nu tilsandede ladsby Torup midt i nuværende Tisvilde Hegn var selv medvirkende til, at de til sidst måtte give op over for den nordsjællandske ørkenstorm, siger Rainer Atzbach, der er lektor ved afdelingen for Middelalder- og Renæssancearkæologi på Aarhus Universitet, til Frederiksborg Amts Avis.

Sammen med ni studerende og arkæolog Kjartan Langsted fra Museum Nordsjælland er han nu ved at undersøge den tilsandede landsby Torup. Her blev der allerede i 1968-1972 afdækket to gårde, og ved en undersøgelse, som Museum Nordsjælland lavede for to år siden sammen med et andet hold studerende fra Aarhus Universitet, fandt man omridset af to andre gårde samt endnu en bygning.

Hele Torup landsby blev dækket af flyvesand i 1500 og 1600-tallet. På et tidspunkt i 1500-tallet var der registreret i alt 15 gårde i landsbyen.

- Da bønderne lod dyrene æde al beplantning, fjernede man også det, der beskyttede dem mod de store storme, som der var på i den periode, siger Rainer Atzbach.

- Jeg vil tro, at man let kan finde spor efter 10-11 gårde, hvis man undersøger området uden for den husrække, vi kender fra sidste undersøgelse, siger Rainer Atzbach.

De aktuelle undersøgelser er en fortsættelse af undersøgelsen for to år siden. Ved den lejlighed nåede de studerende at afdække hele gårdens langhus på 17 x 5 meter, at få undersøgt det stampede lergulv inde i huset og at se nærmere på et stort ildsted, hvor der også blev fundet brændte lersten af samme type og størrelse som i Asserbo Slotsruin, der ligger 1200 meter syd for landsbyen. Hvis man ønsker at vide endnu mere, kan man møde op til »åben udgravning« søndag 5. juni 12:00-16:00. På det tidspunkt står de studerende sammen med uddannede arkæologer parat til at fortælle om Torup landsby samt om hvad undersøgelserne har afsløret.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk