15. august 2020
Indehaver af Dronningmølle  Kameludlejning Henrik  Møller i »samtale« med Ali.
gallery icon

Se billedserie

Indehaver af Dronningmølle Kameludlejning Henrik Møller i »samtale« med Ali.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ali på pension i Dronningmølle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ali på pension i Dronningmølle
Opdateret 10. december 2019 kl. 22:29
Gribskov - 10. december 2019 kl. 15:14
Af Karl Erik Frederiksen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvem husker ikke Mette Frederiksen, da hun den 1. oktober, formentlig som den første statsminister i Danmarkshistorien, fik grineflip under en åbningstale. Angiveligt var årsagen manuskriptet til hendes omtale af elefanten Ramboline fra Cirkus Trapez, som sammen med tre elefanter fra Cirkus Arena er kommet på finansloven, havde en kær ven, som det ville være dyremishandling at skille hende fra. Derfor ville det være en naturlig forpligtigelse for den danske stat også at tage imod kamelen, selv om den ikke var omfattet af det forbud mod at anvende vilde dyr og elefanter i cirkus, som blev vedtaget i 2018, forklarede hun, mens hun grinte og fnes.

arrow Læs også: Kamel fra statsministerens tale får nyt hjem og sponsor

Om der er andre, som nu får grineflip - eller måske bliver forarget - skal være usagt, men nu er omtalte Ali ankommet til Dronningmølle Kameludlejning, mens Ramboline venter på at kunne flytte ind i Knuthenborg Safaripark. Den blev i onsdags hentet fra dens midlertidige logi i Cirkusland i Slagelse, hvor også elefanterne bor.

Og der var ingen problemer med at tvinge elefanten og kamelen til skilsmisse, fortæller indehaveren af Dronningmølle Kameludlejling, Henrik Møller, og hans medhjælper, tidligere elefantdomptør i blandt andet Cirkus Benneweis og Cirkus Arena, Kim Benneweis.

- De var ikke mere uadskillelige end at Ali gik selv op i vognen, da vi åbnede døren. Han har ikke vist tegn på, at han savner nogen, siger Henrik Møller.

Ali er 25 år. Han står og går dårligt på benene. Han er tydeligt plaget af slidgigt i leddene, der er hævet op. Det er adskillige år siden, at han har kunnet købe rundt i en manege i et dressurnummer.

- Selv om han nu kommer ud til os for gå på pension, er vi nødt til at gå ture med ham hver dag, så han kan få motion. Han skal have gang i sine ben igen, så han kan gå på marken sammen med de andre, siger Henrik Møller.

Ali skal dog ikke opholde sig ude i det fri særlig meget her i begyndelsen. Han har nemlig ingen vinterpels, fordi han det meste af tiden har opholdt sig inde i en varm stald.

Ali kommer derfor ikke til selv at kunne tjene til føden, sådan som de andre kan det. Når de udlejes til teaterforestillinger, filmoptagelser, reklamer og store fester, må han pænt blive hjemme i folden eller inde i stalden.

Alligevel kommer han ikke til at blive nogen økonomisk belastning for kameludlejningen. Gitte Breil, direktør og indehaver af undertøjskoncernen Change Lingeri, sponserer nemlig de cirka 35 kilo gulerødder og andet foder, som Ali skal have at spise om dagen.

- Det er kun naturligt. Vi støtter både kvinder og dyr, som har det skidt. Og så bruger vi ofte kamelerne til reklamer, eller når vi åbner en ny butik. I sommers havde vi for eksempel to modeller, der var iført noget af vores undertøj, til at ride gennem gaderne i Helsingør. Det vækker altså mere opsigt, når man gør sådan noget på ryggen af en kamel, end hvis man bare kommer ridende på en hest, siger Gitte Greil, som også var med i Slagelse for at få Ali med hjem. Ofte er hun også med, når kamelerne skal bruges til handicapridning.

At hun sammen med Henrik Møller og Kim Benneweis kan føle sig som en del af en trio, hænger lidt sammen med, at hun lærte Henrik at kende, da han som 17-årig var pædagogmedhjælper i Menighedsbørnehaven i Gilleleje, hvor hendes den gang tre-årige datter gik. Da Henrik senere blev tømrermester blev det altid ham, hun skulle bruge, når der skulle åbnes nye butikker eller bygges om.

Henrik Møller og Kim Benneweis, lærte også hinanden at kende for mange år siden. Henrik er nemlig født og opvokset i Cirkus Benneweis, hvor hans forældre arbejdede. Som barn hjalp han altid Kim Benneweis med at fodre og passe elefanterne. Da Henrik for nu 15 år siden nærmest ved et tilfælde og lidt impulsivt fandt for tre kamler, han kunne overtage til tilbudspris, tilbød elefantdomptøren at hjælpe.

Henrik Møller og Kim Benneweis er enige om mindst to ting:

- Det er fuldstændig tåbeligt at forbyde brugen af elefanter i cirkus, og det er tåbeligt at give fire elefanter, der er vant til menneskelig pasning og omsorg hver dag, en plads i en stor dyrepark, hvor de mest af tiden skal opholde sig alene, siger Kim Benneweis.

- Ude i naturen bliver elefanter jagtet og dræbt. Det sker hvad enten det er i Indien eller Afrika. Der er ikke plads til dem nogen steder. I et cirkus bliver de behandlet godt, og de bliver håndfodret hver eneste dag. Det er meget vigtigt, at der er denne tætte kontakt mellem mennesker og dyr i fangenskab. Det er den eneste måde, at man kan følge med i, om de har det godt. Hvis en af mine elefanter for eksempel havde ondt i et ben, kunne den med snablen føre min hånd hen til det sted på benet, hvor det gjorde ondt. Jeg skal passe på, hvad jeg siger, men jeg håber, at de på Knuthenborg kan give dem samme pasning og omsorg af nogle mennesker, som har forstand på elefanter.

Tirsdag formiddag skulle Ali for første gang møde sine nye venner for alvor. Siden onsdag har han stået i et stort telt for sig selv, mens de andre kameler er gået forbi uden for. Nu skulle de endelig mødes inde i teltet. Mødet fandt sted over et par baljer med dialog-gulerødder.

Da Henrik Møller stillede den første portion ind foran Ali, kikkede de andre lækkersultne ind i teltet. Og da snoren blev fjernet, sprang fokkens frækkeste kamel, den otteårige teenager Alladin, først ind i teltet. I løbet af få sekunder stødte de alle fem mulerne sammen, når de skulle fylde flaben med gulerødder. Det var en dialog, som alle var med i.

Fremtidsplanen er, at de fem kameler nu skal mødes til dialogmøder gennem en lille uges tid, inden snoren mellem Ali og de andre fjernes.

Henrik Møller vil ikke risikere, at der går alt for meget kludder i hakkeordenen.

- Kameler har nogle meget store og skarpe tænder. Der er eksempler på, at kameler kan finde på at bide akillessenerne over på dem, de er sure på.

- Samtidig har vi lidt uro i flokken, fordi den gamle hakkeorden er i opbrud. Hidtil har det været vores eneste hun, Gina på 25, som har haft førerrollen, men hun trues i øjeblikket af Alladin, som hele tiden vil bestemme, siger Henrik Møller.

De to andre er Abu og en navnebroren Ali.

Alle tre hanner kommer fra Cirkus Trapez. På en måde er de halvbrødre til sidst ankomne Ali. Da de mødtes kunne hverken Henrik Møller eller Kim Benneweis se tegn på, at de kunne genkende hinanden, selv om de før har boet sammen.

arrow Se video: Ali fik varm velkomst
10. december 2019 kl. 17:14 Opdateret: kl. 17:14
Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?