16. januar 2021
Steen Pedersen og Thomas Larsen kan se store fordele ved en grusgrav i Villingerød, tæt på Tegners og Rusland. Foto: Hanne Guldberg Mikkelsen
Steen Pedersen og Thomas Larsen kan se store fordele ved en grusgrav i Villingerød, tæt på Tegners og Rusland. Foto: Hanne Guldberg Mikkelsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Sæt i gang med grusgrav

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Sæt i gang med grusgrav
Gribskov - 30. november 2018 kl. 09:17
Af Hanne Guldberg Mikkelsen

- Sæt i gang!
Sådan lyder det fra landmand og entreprenør samt suppleant til byrådet i Gribskov for Venstre, Steen Pedersen.

arrow Læs også: Grusgrav-sag går sin skæve gang

Han melder sig med en kommentar til Frederiksborg Amts Avis artikel den 28. om, at en lokal Gilleleje-vognmand har ønsket området ved Rudolph Tegners Museum ved Villingerød omdannet til egentligt graveområde. Området indgår p.t. som interesseområde i råstofplan 2016 - men der er stor modstand mod at der skal være grusgravning netop her på kanten af Kongerens Nordsjælland og tre fredede områder og i Region Hovedstaden tegner der sig et politisk flertal imod.

- Men du kan da se det for dig: Opera - en sommeraften med en kølig pilsner og aftensolen... vi skal se muligheder i stedet for begrænsninger, lyder det fra Steen Pedersen.

- Den der forkælede holdning med, at vi skal importere sten og grus - det er ikke mig. Det er dejligt nemt med den holdning, at der ikke skal graves, når man ikke har problemerne inde på livet, som jeg har.

Steen Pedersen er her i opposition til Venstre-gruppen i Regionsrådet, men også sin egen byrådsgruppe.

- Jeg ved godt, at Venstre er imod, men heldigvis er der så højt til loftet, at der er plads til flere holdninger. Så må vi se. Jeg mener mageligt, der er plads til at grave grus deroppe. Vi er nødt til at hente råstofferne, hvor de er. Vi skal bruge nogen materialer og vi er nødt til at grave dem op. Vi kan jo ikke trylle dem frem.

Steen Pedersen kan forestille sig et smukt landskab på stedet også efter en eventuel udgravning.

- Jeg ser også muligheder for at lave noget flot amfiteaterlignende, som man har ved Hedeland. Det kan give udvikling, når det skal retableres. Og alle de der jordtipper, vi laver på markerne, de kunne gå ned i sådan en grusgrav i stedet for. Siger altså entreprenøren, som selv henter grus ved Plejelt og gerne ville benytte en grusgrav ved Villingerød.

- Der er jo god plads. Man skal selvfølgelig ikke grave op til skellet eller klos op ad Tegners, men holde en god afstand og måske med en sikkerhedszone. Det er en forkælet holdning, at det ikke må være i nærheden af, hvor man selv bor. Hvis det var hjemme på min egen mark, ville jeg sige ja tak. Jeg ville jo også få penge for det, siger Steen Pedersen.

Miljøet
Entreprenøren fremhæver også, hvordan råvarerne ved import bliver meget dyrere samt en problematik med kørslen og transport forbundet med import.

- Der er jo også miljøaspektet ved at flytte råvarerne rundt - jo flere kilometer lastbilen skal køre, desto mere CO2 udledes der. Man skal lade være med at puste det her op til mere, end det er - der er jo masser af steder, der graves grus. Og maskinerne, som kører der, det larmer jo ikke med nutidens grej.

Entreprenøren erkender, at landskabet ved Tegners er skønt.

- Ja, der er da et umanerligt dejligt landskab - men det er der altså i hele Danmark. Jeg siger bare - at grusgravning behøver jo ikke ødelægge landskabet. Vi genskaber det bare, eller reetablerer det til et unikt område.

Steen Pedersen peger på, at andre entreprenører har samme holdning som han, men erkender, det er et mindretal i partiet.

Ikke alene
Steen Pedersen står altså ikke alene med sit synspunkt. Han bakkes op af Thomas Larsen, entreprenør, Græsted.

- Vi kan ikke bare frede ting, fordi de ligger op ad noget, man synes om, siger Thomas Larsen.

- Vi er for rigt et samfund, hvis vi ødsler med værdierne og bare har dem liggende, mens vi importerer. Det er ikke økonomisk. I forhold til Tegners kan man udvinde sandet over 10-15 år - og så kan man lave et flot område med stier og amfiteater og så videre. Det er fremsynet og konstruktivt. Jeg synes, Tegners skulle gå ind i processen på en positiv måde. Mange landmænd, entreprenører og håndværkere har samme holdning som mig. Og vi skal passe på, at finkulturen ikke kommer til at dominere.

Birgit Roswall, gruppeformand i Venstre Gribskov, siger, at den positive holdning til grusgravning ved Tegners og Rusland står for Steen Pedersen og Thomas Larsens egen regning.

- Det er ikke en Venstreholdning. Vi har givet udtalelser til regionsrådet og har den holdning, at der skal ikke være råstofindvinding så tæt på Rusland og Tegners Museum.

arrow Lokal entreprenør ønsker at grave efter grus ved Tegners
28. november 2018 kl. 04:00 Opdateret: kl. 18:14
arrow Skruer op for grusgravtilsyn efter nabo-klager
22. november 2018 kl. 11:13 Opdateret: kl. 13:45
I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?