16. januar 2019
Borgmester, ejendomsmægler, bagerejer og Hammerslagsdeltager, Anders Gerner Frost.
gallery icon

Se billedserie

Borgmester, ejendomsmægler, bagerejer og Hammerslagsdeltager, Anders Gerner Frost.
Foto: ALLAN NORREGAARD
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Kommunalpolitik er sund fornuft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Kommunalpolitik er sund fornuft
Gribskov - 07. august 2018 kl. 10:45
Af Hanne Guldberg Mikkelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Borgmester Anders Gerner Frost mener, de gamle partier er - for gamle. Og han har en drøm om at lave lokalpolitik helt om.

En sen aften i 2012, efter »et kedeligt byrådsmøde«, sluttede nogle af byrådsmedlemmerne af på Bodega Geviret i Helsinge. Der var repræsentanter fra SF, V, Konservative og Socialdemokratiet - og her fødtes Nytgribskov, den borgerliste, som med ejendomsmægler Anders Gerner Frost efter et enkelt valg erobrede borgmesterposten.

Der findes kun to lokalliste borgmestre i landet. Den ene er John Brædder i Guldborgsund, den anden er Anders Gerner Frost fra Gribskov Kommune.

- Kommunalpolitik har altid drevet mig. Det handler om det nære, dér, hvor vi bor, velfærden, byerne, vores liv, siger Anders Gerner Frost.

Hvis nogen bad ham om at stille op landspolitisk, ville han afvise det, siger han. Og så alligevel.

- Vi kunne godt trænge til et regionalpolitisk parti, der kan sætte Nordsjælland på landkortet, siger han.

- Den drøm kunne jeg godt tænke mig at leve ud. Hovedstadsregionen er udfordret af, at vi poster penge i København og 1000 nye borgere om måneden - mens man bare 60 kilometer derfra kæmper med at holde dagtilbud og skoler åbne.

Anders Gerner Frost mener, det ville være klogere at investere i en infrastruktur - motorvej i nord og S-tog - der kunne bringe folk fra kyst til København på 40 minutter.

- Hvorfor beholde folk i København i stedet for at lukke dem ud og op i det skønne miljø her? Dét er en regional og landspolitisk dagsorden, jeg gerne ville sætte.

Partiløs
Lokalpolitisk handler Anders Gerner Frosts drøm blandt andet om at revolu­tionere de politiske systemer - og det er han i gang med.

Den 42-årige ejendomsmægler stillede første gang op i lokalpolitik som 19-årig på Frederiksberg, og blev valgt for socialdemokratiet på en tværpolitisk ungdomsliste. For ti år siden blev det til De Konservative i Gribskov, men heller ikke det var tilfredsstillende.

Borgmesteren kalder sig selv partiløs på landspolitik plan, og ønsker en nyordning af de politiske partier og af måden, der tænkes borgere og kommune på.

- Kommunalpolitik har ikke ændret sig i 100 år, og det går jo slet ikke, når samfundet har ændret sig fundamentalt. De gamle ideologiske partier, der blev grundlagt for mere end 100 år siden - Venstre, radikale, socialdemokratiet og Konservative - er tunge og jeg har svært ved at se deres berettigelse i lokalpolitik. De holder fast i ideologiske kampe, som er fortid.

Anders Foghs skattestop ændrede, ifølge borgmesteren, radikalt kommunernes grundvilkår.

- Vi bestemmer ikke, om skatten skal op eller ned. Og den ideologiske diskussion om udlicitering er vi også ude over. Alle anerkender, at privat-offentlige samarbejder er nødvendigt. Kommunalpolitik handler ikke om ideologi, men sund fornuft og købmandskab.

Kommunens DNA
Anders Gerner ønsker også at ændre måden, en kommune »tænker på«, selve kulturen.

Det er noget, flere andre kommuner arbejder med - men Gribskov har været lidt langsom i optrækket.

- Man skal kunne føle Gribskovs DNA og vi skal turde. Det gør ikke noget at lave fejl. Når man kommer med en ide som borger eller erhvervsmand, skal man møde en forvaltning og medarbejdere, der har lyst til at få ting til at ske. Vi skal udfordre de vanlige myndighedsroller. Vi kan kun blive det bedste sted at bo, hvis alle 3000 medarbejdere er med.

Gribskov skal være »det bedste sted at bo, leve og arbejde - som det er enhver borgmesters drøm«.

- Men jeg må så også sige, at hvis en drøm skal blive til virkelighed, tager det mere end fire år.

Ved dette års folkemøde på Bornholm inviterede Anders Gerner Frost 14 borgmestre til frokost for at diskutere nye måder at tænke kommunalt arbejde på.

- Nogle arbejder for eksempel med udvalg på en anden måde. Med færre stående fagudvalg, og flere såkaldte paragraf 17.4 ad hoc udvalg, som vi også har nogle af. Så kan man invitere ressourcepersoner ind i det politiske arbejde for eksempel fra ældreområdet eller børneområdet. Altså uden de sidder i byrådet. Mange her er også faglige ressourcepersoner, men i byrådet bliver man alligevel hurtigt nulret ind i at skulle tage sig af alle sager ...

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk