19. september 2019
En falden kæmpe i Svenske Bøgene. Det er netop pointen ved Urørt skov, at skoven skal passe sig selv. Med dertil hørende rådnende træer i skovbunden. Det er guf  for insekterne.
gallery icon

Se billedserie

En falden kæmpe i Svenske Bøgene. Det er netop pointen ved Urørt skov, at skoven skal passe sig selv. Med dertil hørende rådnende træer i skovbunden. Det er guf for insekterne.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Urørt skov skal skabe biodiversitet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Urørt skov skal skabe biodiversitet
Furesø - 11. maj 2019 kl. 11:11
Af Mikkel Kjølby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Man går ned ad skovstien langs Dybendalsrenden. Når man kommer til Fandens Mose, tager man et sving til højre og kigger direkte op på Svenske Bøgene. De blev plantet for 400 år siden, da skoven blev ryddet for at bygge palisader rundt om København, som var truet af den svenske hærs belejring. Siden har træerne passer sig selv. Flere af de næsten 30 meter høje kæmper er bukket under for vind og vejr og slænger sig henover skovbunden. Her hygger insekter, fugle, flagermus og svampe sig i stor stil. Området er det bedste eksempel på det, som Naturstyrelsen ser frem til, at store dele af skovene i Furesø Kommune skal udvikle sig til - Urørt skov.

- Det er vores måde at gøre noget for naturen og klimaet, siger biolog Stephan Springborg fra Naturstyrelsen.

- Det er en biodiversitetsplan. I samarbejde med forskere fra Københavns Universitet har vi kigget på hvilke skove, der har det største potentiale. Skovene ved Furesøen, Hareskoven og Ganløse Ore har et enormt potentiale til at gøre det godt, forklarer Stephan Springborg.

Og med godt mener han, at skovene kan danne rammen om en genskabelse af den natur, som vi allesammen kan huske. Frem til startskuddet på Urørt skov ved årskiftet 2026/27 skal en række fremmede arter tuja, sitkagran og douglasgran fjernes. Og der skal gøres plads til oprindelige arter som bøg, fyr, eg, birk og rødgran. Planen skal også omfatte flere vandhuller og moser. Blandt andet ved at stoppe drænene.

- Vi kan aldrig genskabe skoven fra Stenalderen, men vi kan lave en dynamik, som passer ind, også i forhold til naboerne, når der er skybrud. Vi har heldigvis nogle år til at få lavet et godt projekt, forklarer Stephan Springborg.

Hjælp til insekterne
Meningen med det hele er, at skabe bedre vilkår for insekterne. Studier påviser en voldsom tilbagegang i antallet af arter.

- De fleste kan nok huske, at for få år siden blev forruden på bilen altid sovset til af insekter, når man kørte gennem skoven. Sådan er det ikke mere, konstaterer Stephan Springborg og fortsætter:

- Det er ramme alvor. Hvis vi ikke gør noget, så kan vi stå tilbage med såkaldt sorte skove. Blomsterne vil forsvinde, insekterne vil forsvinde og derefter fuglearter som viben. På sigt vil det påvirke hele fødekæden. Allerede nu mangler vi arter i Danmark. Urørt skov er Naturstyrelsens måde at gøre noget ved det, forklarer Stephan Springborg, som understreger, at der skal mere end Urørt skov til at ændre på udviklingen.

- Vi ved ikke, hvordan skovene ser ud om 50 år. Klimaforandringerne er den store joker i det spil. Urørt skov er vores bidrag til at vende udviklingen.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede