18. oktober 2019
Erik Frogne Knudsen på sit lokomotiv sammen med togfører Hr. Nilsson.
gallery icon

Se billedserie

Erik Frogne Knudsen på sit lokomotiv sammen med togfører Hr. Nilsson.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rigmanden, toget og pragtvillaen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rigmanden, toget og pragtvillaen
Furesø - 09. juli 2019 kl. 07:10
Af Mikkel Kjølby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tag med cykelguide John Mynderup på rundtur i historien i Furesø - første stop er ved Søndersø.

Solbrink er navnet på en af Værløses flotteste pragtvilla. Den er nabo til Skovhuset på Ballerupvej. Bag villaen gemmer sig en historie om en lokal rigmand, der kom galt af sted.

Erik Frogne Knudsen var født i København i 1889, men flyttede med sine forældre til Værløse omkring århundredeskiftet. I 1913 købte han en af sognets store gårde, Hareskovgård, ved Lille Værløsevej. Gårdens jorder strakte sig mod syd forbi Søndersø ned til Hareskoven.

- Erik Frogne Knudsen var den rigeste mand i Værløse og en stor profil i området. Lokale beretninger fortæller, at han ofte cyklede til Hareskov Station i ført sin reserveofficeruniform og med sablen liggende henover styret, fortæller cykelguide og historiefortæller John Mynderup.

Rigmandssønnen havde store planer for området ved Søndersø. I 1914 havde han gang i en genopbygning af den nedbrændte Hareskovgård, og satte gang i en grusgrav. I dag kan man fortsat finde en fordybning i skoven langs Ballerupvej. Det største problem var dog at få bragt grusset op til togbanen, som dengang gik fra Nørrebro Station til Slangerup.

Til det formål investerede han i et tipvognsspor, som kørte fra den lille skov forbi Skovhuset til Mosevej, hvor bakken var så stejl, at det var nødvendigt at slynge sporet for at jævne stigningen ud. Tipvognssporet fortsatte op til vejen som vi i dag kender som Læssevej. Her blev grusset læsset på togvognene til København. Erik Frogne Knudsen indkøbte også et lokomotiv og tipvogne. Med i købet fulgte en svensk lokomotivfører, Hr. Nilsson.

Midt i det hele satte han også gang i byggeriet af pragtvillaen Solbrink.

- Det gik helt galt for Erik Frogne Knudsen. Konkurrencen på markedet var alt for hård, og han gik nedenom og hjem. Han nåede aldrig at flytte ind i Solbrink, siger John Mynderup.

Erik Frogne Knudsen tog sin skæbne med oprejst pande.

- Han flyttede ind i en lejlighed på Hareskovhvile og blev ekspedient hos Perch The i København. Han blev aldrig bitter, forklarer John Mynderup.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede