27. september 2021
Kommunikationseksperten Marianne Bolvig kritiserer Furesø Kommunes dagsordener, som hun finder svært forståelige.
Kommunikationseksperten Marianne Bolvig kritiserer Furesø Kommunes dagsordener, som hun finder svært forståelige.
Foto: Michael Ørneborg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politiske dagsordener svære at forstå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politiske dagsordener svære at forstå
Furesø - 05. juli 2014 kl. 15:00
Af Jimmy Rømer

Marianne Bolvig er kommunikationsrådgiver i sit eget firma Bolvigkom, og hun er tidligere ansat som kommunikationschef i Furesø Kommune.

Forleden læste hun indlægget »Hvad er meningen« Frederiksborg Amts Avis (fredag den 27. juni, red.). Journalisten havde været til byrådsmøde i Furesø Kommune, og var der faldet over et dagsordenspunkt, hvor meningen var temmelig uklar. Punktet handlede om politikkoncept og principper for politikudvikling.

- Og jeg må give journalisten ret: Der har været flere i byrådssalen forleden, der ikke helt forstod, hvorfor man skulle have et nyt politikkoncept, og hvad det nye koncept egentlig gik ud på, siger Marianne Bolvig.

Og det er i følge kommunikationsrådgiveren ikke lige meget, at både journalisten og hende selv ikke lige forstod alt det der med styringsredskaber, resultatindikatorer, styringsdialoger, kædetræk, styringsindikatorer og implementering af effekter.

- Nej, for de politiske dagsordener er rygraden i det lokale demokrati. De er det arbejdsredskab, der styrer samarbejdet mellem forvaltningen og de folkevalgte politikerer. Derfor er det et ufravigeligt krav til en politisk dagsorden, at sproget er klart og enkelt, så politikerne kan træffe beslutning på et oplyst grundlag. Det er naturligvis også vigtigt, at modtagerne, der jo også tæller borgerne, kan læse og forstå dagsordenerne - uden at skulle bruge tid på at tyde underlige ord eller på at genlæse lange svære passager, forklarer Marianne Bolvig.

Hun mener, at uklarhed er et udbredt problem.

- Den seneste landsdækkende analyse (DR, januar 2013) viser, at mere end hver femte byrådspolitiker ikke altid forstår det materiale, som de skal forholde sig til i deres politiske arbejde. En anden, lidt ældre, analyse (KL, august 2012) fortæller, at hver fjerde byrådspolitiker har truffet beslutninger uden at have forstået sagsfremstillingen, siger Marianne Bolvig og fortsætter:

- Jeg har læst og analyseret et utal af politiske dagsordener, og i de fleste kommuner er dårlig formidling den største udfordring. Mange dagsordenstekster er skrevet i et svært akademisk sprog, der ofte kun forstås af de fagfolk, der selv har skrevet dem. Det er et demokratisk problem. Hvis politikerne ikke forstår og kan videreformidle de sager og beslutninger, der er grundlaget for deres politiske virke, hvad er så meningen med at have folkevalgte politikere? Og er der på sigt nogen, der har lyst og overskud til at opstille til de lokale byråd?

Men findes der så en løsning på problemet?

- Ja, men så skal man til det svære, nemlig at skrive, så folk kan forstå det. Det tager tid, og det kræver ledelse. For man skal stille krav til skribenterne og måle på kvaliteten. Den gode nyhed er, at de mange veluddannede fagfolk, der skriver politiske dagsordener i kommunerne, relativt nemt kan ændre deres skriveteknik. Det kræver blot, at man har nogle principper, alle kender og arbejder efter. Det ene princip i Furesø Kommune kunne for eksempel være: Sproget skal være let at læse og forstå. Fagudtryk og fremmedord skal begrænses, slutter Marianne Bolvig

jpr

Stemmer du til kommunalvalget i år?