17. januar 2021
Henning Hansen har været formand for Farum Modeljernbaneklub siden starten i 1976.
gallery icon

Se billedserie

Henning Hansen har været formand for Farum Modeljernbaneklub siden starten i 1976.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Modeljernbanen i kælder under kulturhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Modeljernbanen i kælder under kulturhus

I kælderen under Farum Kulturhus har en gruppe mænd bygget en stor model af Slangerupbanen.

Furesø - 29. juli 2020 kl. 06:42
Af Mikkel Kjølby

160 meter modeljernbane snor sig frem og tilbage igennem to lokaler og en mellemgang i Farum Kulturhus.

Farum Modeljernbaneklub af 1976 har møjsommeligt opbygget en model af Slangerupbanen og Kystbanen. Det er et kunstværk i konstant bevægelse.

Lige siden starten i 1976 har klubbens formand heddet Henning Hansen.

- Vi var tre unge gutter, som fandt ud af, at vi havde den samme interesse, erindrer Henning Hansen.

Klubben startede med at købe et Märklin-anlæg af en soldat på Farum Kaserne. De første par år foregik det i kælderen under Ellegården, men jernbanespor har ikke godt af fugt, så da motorcykelklubbens skurvogn på Ryttergårdsvej blev ledig, blev det hele pakket i flyttekasser. Så gik det hverken værre eller bedre, end at der var indbrud på Ellegården. Anlægget forsvandt sammen med faldskærmsklubbens pokaler.

- Der var jo forsikring på, så vi fik mulighed for at starte på en frisk. Christian Aagaards ide om at lave en model af Slangerup-banen slog igennem. Vi købte jævnstrøm og startede med at lave en model af Farum Station og Mølleåbroen, fortæller Henning Hansen.

Hver tirsdag mødes de ti aktive medlemmer til byggeaften. Kun den sidste tirsdag i måneden køres der med anlægget.

Henning Hansen har koncentreret indsatsen om sin hjemby, Farum. Henning har selv lavet modellen af Williams Hotel, som troner ved Farum Station. Senest også Den Danske Bank i Farum Hovedgade. Andre medlemmer har lavet Fiskebæk Hotel og Farum Kirke.

- Den anden del af det er muligheden for at forske i sin bys historie. Vi bruger tegninger fra det kommunale weblager, men lige med Williams Hotel manglede der en skitse over receptionen. Jeg kunne godt placere kaffestuen og alt det andet, men ikke receptionen. Så var det, at en slægtning til den tidligere ejer fortalte mig, at der var en skranke inde i restauranten. Nu er det så på plads. Det er den slags, der gør det fedt, siger Henning Hansen.

Slangerupbanen var i drift fra 1906. I starten kørte den fra Lygten Station til Slangerup. Den bragte københavnerne ud til Hareskoven og Furesøbad, der havde eget trinbræt ved Fiskebæk Hotel. Men den kørte også med latrin (afføring red.) ud af byen. Og tilbage igen med kalk og grus fra Nordsjælland. Toget stoppede blandt andet i Hareskov, Syvstjerne Trinbræt, Værløse og Farum. I Farum kørte den videre op af Ryttergårdsvej, inden den kurvede til højre ud mod Farum Kaserne og videre gennem skoven mod Slangerup. I 1954 blev strækningen fra Farum til Slangerup nedlagt.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?