23. april 2021
Udvalgsformand Lene Munch-Petersen (S) slår fast, at spildevandsplanens delområdeplaner skal stoppe alle overløb til Farum Sø. Det skal ske gennem en kombination af initiativer, LAR-løsninger, overløbsbassiner, men også separatkloakering, hvor det ikke kan undgåes. Arkivfoto
Udvalgsformand Lene Munch-Petersen (S) slår fast, at spildevandsplanens delområdeplaner skal stoppe alle overløb til Farum Sø. Det skal ske gennem en kombination af initiativer, LAR-løsninger, overløbsbassiner, men også separatkloakering, hvor det ikke kan undgåes. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mange bække små skal stoppe overløb til Farum Sø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange bække små skal stoppe overløb til Farum Sø
Furesø - 03. marts 2021 kl. 09:02
Af Mikkel Kjølby

Den miljømæssige belastning af Farum Sø er steget i takt med befolkningstilvæksten i Farum.

I årtier har politikerne skubbet problemet foran sig, men hvis alt går vel, vil der blive sat en prop i alle overløbene til Farum Sø indenfor en overskuelig årrække. Det er Furesø Kommunes nye spildevandsplan, der skal sørge for dette.

Da det i sommers kom frem, at HOFOR udledte massive mængder spildevand til Øresund, kom der for alvor fokus på problemstillingen.

Kort efter meddelte Udvalgsformand Lene Munch-Petersen (S), at det var besluttet, at forsyningsselskabet Novafos vil investere 63 mio. kr. i en gennemgribende løsning for spildevandsoverløbene ved Doktorens Bugt og Fredtofteparken. Det skal ske ved at lukke det underjordiske bassin i Farumgårds park og føre vandet til Fredtoftebassinet, som i samme moment skal udvides.

- Der er ingen tvivl om, at det er en stor indsats for at stoppe overløb til Doktorens Bugt, men man skal huske på, at det er en stor gene for borgerne i Farum og ikke mindst vandmiljøet i Farum og Furesø, siger Lene Munch-Petersen.

Kommunekoordinator Pernille Sloth forklarer, hvorfor det er nødvendigt med den store investering:

- Både ved Farumgård (Doktorens Bugt) og ved Fredtofteparken er der i dag et bassin, der ved kraftige regnskyl tilbageholder fællesvand, indtil der ikke er mere plads, og det går i overløb til Farum sø. Der har været et politisk ønske om at overløbet fra bassinet ved Farumgård til Doktorens Bugt lukkes af hensyn til badestranden. Det har Novafos selvfølgelig forholdt sig til, men længe inde der kom et politisk ønske om at lukke overløbet ved Doktorens Bugt, har Novafos arbejdet med en sådanne løsning ud fra det perspektiv, at det er meget dyre, at bygge to bassiner i stedet for ét, og derfor giver det bedst mening at samle de to overløb til ét. Baggrunden for, at vi ønsker at bygge det nye bassin i Fredtofteparken og ikke ved Farumgård er blandt andet at bassinet ved Farumgård ligger på privat areal, og at Farumgård er underlagt en fredning, hvilket giver nogle begrænsninger i en anlægsperiode. Arealet ved Fredtofteparken er derimod kommunalt areal og adgangsvejen til området er bedre både i en anlægsperiode og senere når anlægget skal driftes, siger Pernille Sloth.

Investeringen finansieres af borgernes egne penge gennem spildevandsafgifter.

Regnvandet er nøglen
Men der findes flere overløb til Farum Sø end det mest kendte ved Doktorens Bugt. Faktisk er udløbet ved badestranden et af de mindste.

Udvalgsformand Lene Munch-Petersen oplyser, at der til sommer vil komme en afklaring af hvilke løsninger, der skal i spil, men noget står allerede nu klart.

- Vi skal af med alle overløbene. Når vi til sommer får et overblik over delområdeplanerne, vil vi få syn for sagen. Der skal bruges overløbsbassiner, LAR-løsninger og separatkloakering, fortæller Lene Munch-Petersen.

Ikke mindst LAR-løsninger bliver en vigtig del af projektet. LAR handler om at nedsive regnvand på egen grund. Det kræver en investering af lodsejerne, som kan få offentlig støtte til dette. Dertil kommer, at det vil blive nødvendigt med separatkloakering.

- Kommunens kampagne for etablering af LAR-løsninger sættes i gang til efteråret. LAR-løsninger er en stor del af at få begrænset mængden af regnvand i spildevandskloakkerne. Jo mindre regnvand i kloakkerne. Jo mindre overløb vil der være. LAR-løsninger er en relativt billig måde at starte på. Det kan ikke helt erstatte separatkloakering, men måske begrænse antallet af nødvendige separatkloakeringer. Det er i alles interesse, forklarer Lene Munch-Petersen.

Fra den 21. april må eksempelvis restauranter åbne for servering udenfor og indenfor men med restriktioner. Er reglerne for at gå ud og spise og drikke for indviklede?