28. februar 2020
Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommunens gartnere sætter krydderi på Bymidten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunens gartnere sætter krydderi på Bymidten
Furesø - 08. november 2019 kl. 09:30
Af Mikkel Kjølby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der hamres, bankes og plantes på livet løs på Værløse Bymidte i disse dage. For i skyggen af de store kraner, som arbejder på Posthusgrunden, er en entreprenør i gang med at etablere byparken ved Pølsepavillonen, og de kommunale gartnere knokler med at finpudse de sidste detaljer i moderniseringen af scenepladsen.

- Det er noget, som rigtig mange vil bruge hver eneste dag, og der er rigtig mange hensyn, der skal tages, så vi har virkelig gjort os umage, fortæller skov- og landsarkitektingeniør Benedicte Dyekjær fra Vej & Park, som i samarbejde med Driftsafdelingen og Centerforeningen har udformet projektet på scenepladsen.

Udgangspunktet er den kurvede bænk foran legepladsen. Bænkens udformning har givet inspiration til højbedene som slynger sig rundt om pladsen i stensætninger, som giver mulighed for siddepladser.

Overgartner Christina Kastrup Madsen vil slå flere fluer med et smæk og skabe en moderne plads midt i byen.

- De gamle hægtræer, der stod rundt om legepladsen i en hæk, havde dårlige vækstbetingelser. De fleste var gået ud. Nu arbejder vi med, at træerne får bedre vækstbetingelser. Flisebelægningen foran stensætningerne er lavet sådan, at overfladevandet fra den skrånende plads løber ind under stensætningerne til træernes rødder, forklarer Christina Kastrup Madsen.

Højbedene har en høj stensætning ind mod scenepladsen, men flader ud mod Torvegården. På den måde bindes Bymidten bedre sammen, og pladsen forsynes med nye siddepladser.

- Vi har genbrugt de gamle bænke. Vi genanvender træet fra bænkene i en ny form, som bliver monteret ovenpå stensætningerne, og giver nye siddepladser rundt om legepladsen, forklarer Christina Kastrup Madsen.

De nye træer er allergivenlige birk, ask og fyr. Desuden kommer der mindre pyntetræer i bunden og der plantes stauder, prydgræsser og krydderurter som timian, oregano og salvie.

- Vi har i forvejen plantet krydderurter i højbedene på Den Røde Plads, siger gartner Jette Bogh og fortsætter:

- På sigt bliver det en grøn mur med lys indenunder til krydderurterne.

Driftsafdelingen vil løbende vedligeholde højbedene.

- Det er et fælles projekt mellem Vej & Park og Driftsafdelingen. Vores gartnere vil løbende tilpasse projektet og løse eventuelle problemer hen ad vejen. Det giver en helstøbt løsning, siger Benedicte Dyekjær.