13. juni 2021
lltningen af Furesøen fortsætter, selvom analyse har påvist nul effekt.
lltningen af Furesøen fortsætter, selvom analyse har påvist nul effekt.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Iltning af Furesøen fortsætter alligevel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Iltning af Furesøen fortsætter alligevel
Furesø - 05. maj 2021 kl. 19:47
Af Mikkel Kjølby

Engang var Furesøen landets reneste sø, men så voksede befolkningen i området. I 2003 var forurening blevet så massiv, at Frederiksborg Amt og Farum Kommune til økonomisk støtte fra EU Life-nature at gennemføre et restaureringsprojekt med det formål at genskabe en ren og artsrig sø.Lige siden er søbunden blevet tilført ilt fra et anlæg på Stavnsholt Renseanlæg.

I 2017 kom en rapport om Furesøs miljøtilstand. Førende ferskvandsbiologer anbefalede at stoppe iltning og lade Furesø udvikle sig naturligt. Siden har de tre kommuner rundt om Furesøen undersøgt hvilke processer, der skal gennemføres for at stoppe iltningen af Furesøen. På den baggrund sendte kommunerne i januar 2020 en VVM-screeningsansøgning til Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsen har vurderet, at iltningen af Furesø er en forudsætning for den gældende udledningstilladelse til Stavnsholt Renseanlæg. Et ophør med iltning indebærer derfor en revurdering og ændring af den gældende udledningstilladelse. Revision af udledningstilladelsen kan tage flere år, og derfor vurderer parterne i iltningssamarbejdet, at iltningen af Furesø må fortsætte.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM