30. november 2020
En stærk trio fra Farum Lokalhistorisk Forening. I midten formand Ketty Træholt, flankeret af Solveig Bisgaard (tv.) samt Signe Thomsen (th.)
gallery icon

Se billedserie

En stærk trio fra Farum Lokalhistorisk Forening. I midten formand Ketty Træholt, flankeret af Solveig Bisgaard (tv.) samt Signe Thomsen (th.)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Historisk opgør: Banktorvet eller Frodes Plads?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historisk opgør: Banktorvet eller Frodes Plads?
Opdateret 29. oktober 2020 kl. 11:53
Furesø - 26. oktober 2020 kl. 12:01
Af Mikkel Kjølby, Frederiksborg Amts Avis

Farum Hovedgade er ikke bare Farum Hovedgade. For cirka midtvejs mellem Williams Plads og Akacietorvet finder man Frodes Plads.

Men pladsen, som i folkemunde er opkaldt efter tidligere købmand Frode Jensen, er aldrig officielt navngivet Frodes Plads. Nu har ejeren af de kommende bygninger sendt en forespørgsel til Furesø Kommune om at ændre adressen til Banktorvet.

Det har fået Farum Lokalhistoriske Forening samt Furesø By & Land op på barrikaderne. Frodes Plads skal hedde Frodes Plads, lyder indvendingen.

- Hvis vi fjerner navnet Frode Jensen, bliver vi historie- og identitetsløse i Farum, siger Signe Thomsen fra Farum Lokalhistoriske Forening og får opbakning fra Solveig Bisgaard, som frygter, at ansøgningen fra Korf ejendomme ikke bliver politisk behandlet.

- Furesø Kommunes administration skal ikke sidde med sådan en sag. Jeg forventer, at det bliver politisk behandlet, siger Solveig Bisgaard.

Farum Lokalhistoriske Forening bidrager gerne med et forslag til navneændring.

- Vi kommer gerne med et forslag om, at det skal hedde Frodes Plads, siger Signe Thomsen.

- Vi har i Farum en tradition for at opkalde veje efter afdøde Farumborgere, så det ville være på sin plads at benytte lejligheden til at gøre det uofficielle navn Frodes Plads til det officielle, lyder det fra Solveig Bisgaard.

Den melding modtages med glæde af Frode Jensens datter, Helene Holmark.

- Sikken en ære. Det ville glæde den gamle købmand meget. Mon ikke han sidder oppe i skyen med en pilsner og en King's og smiler og billiger. Han levede og åndede for sin butik og byen. Farum bedst i længden, var hans slogan, lyder det fra købmandens datter.

Frode Jensen havde kæmpe betydning

For at forstå polemikken skal man dykke ned i lokalhistorien.

Frode Jensen overtog købmandsbutikken på Farum Hovedgade i 1967 og drev den sammen med hustruen Birthe frem til 1999.

Frode var en lokal drivkraft. Han kæmpede for handelslivet på Farum Hovedgade.

- Han havde stor betydning, fordi han altid var aktiv og virkelig var lokal. Han kæmpede for det lokale handelsliv. Han var en lokal institution, fortæller Ketty Træholt, formand for Farum Lokalhistoriske Forening.

Frode Jensen lod opføre en parkeringsplads i den have, der i sin tid var mellem de to forretninger, men han stoppede ikke der. Han startede også tradition med juletræstænding på stedet. Det er denne tradition, som gør, at stort set alle Farumborgere ved lige præcis, hvor Frodes Plads findes.

- Han lavede en kedelig parkeringsplads om til et sted, hvor man mødtes. Med juletræstændingen startede han en tradition for Farum, forklarer Signe Thomsen.

Traditionen er fastholdt af de handlende i området. Det er stedet, hvor hele Farum mødes en kold vinteraften og finder varmen og hyggen i fællesskabet.

Banktorvet
Omvendt finder Farum Lokalhistoriske Forening ingen forståelse for at kalde pladsen for Banktorvet.

- Banktorvet kan ligge i en hvilken som helst by, siger Solveig Bisgaard.

Den imposante bankbygning blev opført i 1906, da Slangerupbanen kom til byen. Banken fik det mundrette navn Slangerupbanens Oplandsbank og tronede på en bakketop lige i udkanten af den gamle landsby. Danske Bank opkøbte bygningen i 1917 og har lige siden drevet en filial på stedet.

Korf ejendomme købte bygningen for nogle år siden, og er i samarbejde med REMA 1000 i gang med at omdanne grundene overfor til en REMA 1000, fem detailforretninger, og 13 boliger

Lars Jacobsson fra Korf ejendomme vil netop bevare forbindelsen til fortiden ved at navngive det Banktorvet.

- Ideen kommer fra den helt unikke bankbygning beliggende Farum Hovedgade 35, som har fungeret som bank i en menneskealder og som stadig fungeree som bank. Bygningen er helt enestående og en af de mest ikoniske bygninger i Farum. Tilmed er bygningen bevaringsværdig, forklarer Lars Jacobsson og fortsætter:

- Bankbygningen er opført i 1906 og er mere end 114 år gammel, så der er en lang historie bag de ikoniske mure. Bygningen er bevaringsværdig og vil derfor bestå i mange år ud i fremtiden. Banktorvet vil derfor skabe ramme for noget vigtigt lokalhistorie i Farum og fremadrettet stå for fornyet lokal torvehandel, lyder det fra Lars Jacobsson.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?