29. januar 2020
Per Lotz fra Værløsegnens Historiske Forening markerer helleristningerne med kridt.
gallery icon

Se billedserie

Per Lotz fra Værløsegnens Historiske Forening markerer helleristningerne med kridt.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Helleristninger er vendt hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Helleristninger er vendt hjem
Furesø - 04. oktober 2019 kl. 16:16
Af Mikkel Kjølby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For enden af den historiske Filosofgangen ved Jonstrup Gl. Seminarium finder man nu et af egnens mest markante historiske fund. Det er en sten med helleristninger fra bronzealderen. Onsdag ved middagstid blev den kørt tilbage fra Museum Nordsjællands magasin i Hillerød til et sted tæt på, hvor den blev fundet. Da byggeriet på Højen i Jonstrup skulle i gang, blev den nemlig bragt i sikkerhed.

- Den blev sendt på magasin for at beskytte den, mens der var byggeri i området. Det er en vores mest markante historiske fund. Nu er den så tilbage i området ikke så langt fra dens tidligere plads. Nu er den placeret sammen med en gruppe sten ved en rød pæl. Det har vi gjort for, at publikum bedre kan se den. Det er en meget stor dag for lokalhistorien, fortæller Niels Bødker Thomsen, frivillig medarbejder ved Furesø Museer.

Hans kollega Per Lotz gav sig straks i kast med at markere helleristningerne på stenen. Der er hakket en del skåle ind i stenen.

- Der er mange teorier om mærkerne. Det er formentlig frugtbarhedssymboler. Vi ved, at det var en del af deres forståelsesverden dengang, siger Jakob Andersen fra Museum Nordsjælland om de cirka 3200 år gamle mærker.

Mærkerne blev lavet på en tid, hvor der boede en del mennesker på egnen. Ikke mindst fordi hovedfærdselsåren til Nordsjælland og videre op til Skandinavien gik forbi området med overgangssted vest for Farum Sø.

- Stenen har været placeret tæt på oldtidsstien, som havde forbindelse helt ned til Middelhavsområdet, forklarer Niels Bødker Thomsen.

Også i Farum er der tidligere fundet en sten med helleristninger og så er der dækstenen på Fiskebækdyssen, som også har tegn helt tilbage fra bronzealderen.