3. juni 2020
Farum Midtpunkt er genstand for en strid om renoveringer, huslejestigninger og byggeregnskaber. Foto: Thomas Arnbo
Farum Midtpunkt er genstand for en strid om renoveringer, huslejestigninger og byggeregnskaber. Foto: Thomas Arnbo
Foto: Thomas Arnbo
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Har renoveringer påvirket huslejen i Farum Midtpunkt?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Har renoveringer påvirket huslejen i Farum Midtpunkt?
Furesø - 07. april 2020 kl. 06:36
Af Mikkel Kjølby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Furesø Byråd skulle sidste onsdag godkendte byggeregnskaberne for en række forskellige renoveringsprojekter i Farum Midtpunkt bl.a den stærkt omdiskuterede PCB-renovering.

Byggeregnskaberne er op mod fem år forsinkede, og det viste sig at forvaltningen i Furesø Kommune har haft flere af dem tilrådighed i to år uden at kommunikere dette videre til byrådet. Det udløste en heftig debat, hvor Dansk Folkeparti og Venstre argumenterede for at sende regnskaberne tilbage til udvalget for en nærmere gennemgang. De Konservative og Det Radikale Venstre undrede sig, men kunne ikke få øje på den rygende pistol, og Sociademokratiet og Enhedslisten stemte for at godkende regnskaberne. Siden har Venstre klaget til Ankestyrelsen over et brud på styrelsesvedtægten.

Helt centralt står påvirkningen af huslejen i Farum Midtpunkt.

- Der er mange detaljer og mange valg, der er til ugunst for beboerne. Huslejeforhøjelserne i Farum midtpunkt, overstiger voldsomt prisudviklingen i den omgivende verden og desværre også stigningerne i lønninger og ydelser. Boligselskab og blokråd har i alle år, udbasuneret, at diverse renoveringer ikke ville medføre huslejestigninger. Det står nu tydeligt klart, siger byrådsmedlem Carsten Svensson (DF) til Frederiksborg Amts Avis.

Den påstand afvises med henvisning til, at Landsbygge-fonden støtter renoveringerne og på den holder hånden under huslejerne.

- Huslejen er reguleret efter Byrådets beslutninger for de enkelte renoveringsprojekter. Landsbygge-fonden yder støtte til låneydelsen på støttede lån. Når optagelse af nye lån mm. er faldet på plads, vil Landsbyggefonden fastsætte den endelige ydelsesstøtte og dermed huslejens størrelse. Forvaltningen forventer alene en mindre regulering af lejens størrelse, lød formuleringen i forvaltningens oplæg til byrådets dagsorden.

Tilbage står så om huslejen i Farum Midtpunkt er steget mere end i andre almene boligselskaber. Frederiksborg Amts Avis har via Furesø Kommune henvendt sig til KAB/Furesø Boligselskab for at få de relevante informationer.

I årsregnskaberne gøres huslejen op pr. kvadratmeter.

Her er tallene for Farum Midtpunkt.

KAB: Afdeling Farum Midtpunkt
2011/12: 749,93

2018/19: 896,14
Difference: 19,4 procent.

For at finde et sammenligningsgrundlag har Frederiksborg Amts Avis henvendt sig til Værløse Almennyttige Boligselskab, som har leveret tal for tre af boligselskabets afdelinger.

VAB: Afdeling Søkrogen
11/12: 975

18/19: 1099
Difference: 12,7 procent.

VAB: Afdeling Hesselbo
11/12: 939

18/19: 1105
Difference: 17,6 procent.

VAB: Afdeling Vesterbo
11/12: 877

18/19: 986
Difference: 12,4 procent.

Svaret synes altså at være, at huslejen i Farum Midtpunkt er steget mere fra 2011/12 til 2018/19 end i VABs afdelinger. Men ikke på et alarmerende niveau.

Forvaltningen skrev allerede i dagsordenspunktet om dette fænomen.

- Nettogælden pr. lejlighed i Farum Midtpunkt er på ca. 0,963 mio. kr. pr. 30. juni 2019, hvilket er væsentligt under værdien af lejlighederne. Desuden er der ikke udlejningsvanskeligheder i Farum Midtpunkt, og en mindre regulering af huslejen er acceptabelt, stod der i dagsordensteksten.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?