3. juli 2020
1 million kroner årligt er prisen for at ejeren af Farumgård overholder bestemmelserne for vedligehold af gården og parken. Foto: Allan Nørregaard
1 million kroner årligt er prisen for at ejeren af Farumgård overholder bestemmelserne for vedligehold af gården og parken. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fredningen koster 1 million kroner årligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fredningen koster 1 million kroner årligt
Furesø - 26. oktober 2018 kl. 08:17
Af Mikkel Kjølby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ejeren af Farumgård, Kresten Andersen Bergsøe, oplyser til Frederiksborg Amts Avis, at den årlige udgift til at sikre kulturarven på Farumgård beløber sig til cirka 1 million kroner årligt. Udgiften finansieres ikke af kommune eller stat, men af hans familie. Derfor falder det ham for brystet, at viceborgmester Preben Sandberg Pettersson (S) i en pressemeddelelse kalder Farumgård for en fælles kulturværdi.

arrow Læs også: Venstre stiller alternativt fredningsforslag for Farumgård

- Der er ikke tale om en fælles kultur- og naturværdi. Der er tale om et privat hjem, siger Kresten Andersen Bergsøe og fortsætter:

- Min familie har siden 1965 ejet denne ejendom og sikret den kulturarv for fremtiden med kæmpe investeringer og en konstant bevaringsindsats. Min mormor restaurerede Farumgård for et beløb som oversteg købsprisen. Vi er via fredningen pålagt at vedligeholde bygninger og en barokpark efter Slots- og Kulturstyrelsens retningslinier. Denne byrde koster i omegnen af 1 million kroner om året. Der har ikke været nogen form for bistand eller hjælp fra hverken Kommune eller Stat, siger Kresten Andersen Bergsøe.

Fredningen af Farumgård blev vedtaget fire år efter 2. verdenskrig. Gården var dengang ejet af den tyske nonneorden Skt. Ursulasøstrene, som mange år senere fik en erstatning for værditabet på ejendommen.

Kresten Andersen Bergsø pointerer, at gårdens tidligere ejer, Ruth Riis-Hansen, hans mormor - også forsøgte, at få den offentlige adgang ændret/fjernet.

- Min mormor, der ligesom vi, også var meget åben for at dele Farumgård med offentligheden - havde også problemer med offentlighedens misbrug af bestemmelserne. Hun forsøgte også at få den offentlige adgang ændret/fjernet - men opgav. Og dengang havde omfanget af trafik og krænkelser ikke nær det niveau eller den karakter, vi oplever i dag, lyder det fra Kresten Andersen Bergsøe.

arrow Første kig på ny fredning
05. november 2019 kl. 08:51 Opdateret: kl. 09:27
arrow Byrådet splittet i Farumgårdsagen
04. juli 2019 kl. 14:33 Opdateret: kl. 14:33
arrow Furesø har spildt to år på retssag
18. juni 2019 kl. 08:57 Opdateret: kl. 16:53
Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?