21. januar 2019
Furesø Byråd bliver en farverig presonlighed mindre, når Det Radikale Venstres Helle Katrine Møller takker af med en farvelbossanova. Foto: Allan Nørregaard
Furesø Byråd bliver en farverig presonlighed mindre, når Det Radikale Venstres Helle Katrine Møller takker af med en farvelbossanova. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Formandindens farvelbossanova

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Formandindens farvelbossanova
Furesø - 18. december 2017 kl. 09:53
Af Mikkel Kjølby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hun fik det 11. højeste antal personlige stemmer ved kommunalvalget, men ikke desto mindre må Helle Katrine Møller sige farvel til byrådet og formandsposten for Kultur, Fritid & Idrætsudvalget.

For dem der kender Helle Katrine Møller, kan det ikke overraske, at hun har tænkt sig at forvandle sin afskedsstund til en fest.

- Jeg spiller saxofon og Kasper Krüger spiller violin. Sammen har vi tænkt os at opføre en farvelbossanova til afskedsmiddagen, siger Helle Katrine Møller med et smil på læberne.

For naturligvis gør det ondt at forlade en indflydelsesrig post, men så er det trods alt heller ikke værre.

- Jeg vil da sikkert kigge på det udefra. Men nu har vælgerne bestemt, at jeg ikke skal være med, så skal jeg heller ikke blande mig.

Helle Katrine Møller er selvstændig kommunikationsekspert og har tænkt sig at bruge mere energi på sin virksomhed, og så er der et folketingskandidatur. Efter det seneste folketingsvalg blev hun valgt som kandidat for Egedalkredsen.

- Jeg vil nok bruge en del mere tid i vores partisekretariat på Christiansborg. Jeg er ikke klar til at slippe politik, fordi vores demokrati på en måde er i krise. Jo flere der bare skriger af politikerne, men ikke selv vil tage ansvar, Jo tættere kommer vi på at få en Donald Trump her i Danmark. Demokratiet er en meget skrøbelig maskine, der ruster, når for mange bliver tilskuere og for få involverer sig, forklarer Helle Katrine Møller.

Hun har været med siden fødslen af Furesø Kommune, først som 1. suppleant og fra 2008 som byrådsmedlem og alt andet lige var forhandlingerne om kommunens medfødte gæld, den absolutte vigtigste begivenhed.

- Jeg er mest stolt af den måde, vi tacklede gælden på. Vi startede med nogle fremskrivningerne, som så ret barske ud, men det lykkedes at få en ordning, der sikrede kommunens økonomi nogenlunde, siger Helle Katrine Møller, som sammen med den lokale partiforening var i tæt dialog med Økonomi & Indenrigsminister Margrethe Vestager om gældsaftalen mellem staten og Furesø Kommune.

Men derved var Furesøkommunens økonomi ikke sikret. Der skulle effektiviseres på rådhuset, og her spillede Helle Katrine Møller via sin plads i Økonomiudvalget også en rolle.

I en sådan situation skulle man tro, at de fleste kommuner ville skære på midlerne til kulturlivet, men sådan gik det ikke.

- Mens andre kommuner har skåret i kulturbudgetterne har Kultur- Fritid & Idrætsudvalget i Furesø Kommune været meget højt prioriteret. Vi er fortsat på en tredjeplads over landets kommuner med tilskuddet til idrætten, og vi er med i toppen med udgifter til kulturen. Naturligvis har der har været været nedskæringer, især på bibliotekerne, men vi har altså stadig tre filialer, siger Helle Katrine Møller. Der er dog ikke kun glæde over de gode resultater. For andre områder har stået for skud i effektiviseringerne.

- Især på administrationen og på ældreområdet har vi haft stramme budgetter, og vi har været for sløve til at indføre sociale normeringer på børneområdet, vurderer Helle Katrine Møller.

Succes ledte til nederlag
En af Helle Katrine Møllers markante mærkesager har været oprettelsen af Ungekulturhuset på Ballerupvej samt indførelsen af Furesø Ungeråd. Alt dette har været med til at sikre Furesø prisen som Årets Ungdomskommune 2017.

- Ungdomskulturhuset er en baby, som jeg vil følge med stor fornøjelse, siger Helle Katrine Møller, som erkender, at en stribe unge politikeres indtog på stemmesedlerne måske kostede hende pladsen i byrådet.

- De unge stemmer, som jeg fik ved tidligere valg, gik denne gang til de unge politikere. Det er jeg godt tilfreds med. At jeg har mistet deres stemmer er et udtryk for en succes. Det er kun glædeligt, at der kommer et generationsskifte i politik, siger Helle Katrine Møller med et smil på læberne.

I valgkampen var der uro hos idrætslivet. Formanden for Furesø Idrætsråd var ude i offentligheden med kritik af udvalgsformandens prioriteringer. Helle Katrine Møller anerkender, at idrætslivet har nogle udfordringer, som ikke er blevet ordentligt adresseret endnu. En række af de traditionelle idrætsgrene er på retur medlemsmæssigt.

- Mange af vores idrætsforeninger trives rigtigt godt, men jeg synes, at idrættens repræsentanter i indrætsrådet er alt for fokuserede på kommunen. Vores foreninger kører under Folkeoplysningsloven. De er ikke kommunale. De er baseret på frivilliges indsat, lyst og trang til at skabe noget smukt for sig selv og andre. Blikket skal først og fremmest ligge på klublivet - ikke så meget på, om man det ene år kan skaffe 200.000 til en fælles pulje og det andet år kan hæve rammen til sommerferieaktiviteter. Puljer og kommunale penge er fint og nødvendigt, men fokus skal altså ligge på fornyelse, fornøjelse og fællesskabet internt i klubberne, siger Helle Katrine Møller og kommer med en opfordring.

- Idrætslivet i Furesø har i den tid, jeg har været med stået sammen om at promovere sig overfor lokalpolitikerne. De burde nok i lidt højere grad slå sig sammen om at fortælle de potentielle nye medlemmer og frivillige kunder om, hvor godt det er i deres klubber, både socialt og sportsligt, lyder opfordringen.

Helle Katrine Møller ser ikke umiddelbart de samme problemer i de kulturelle foreninger.

- Mit indtryk er, at kulturforeningerne fungerer som foreninger i gammeldags forstand. Her finder man meget aktive bestyrelser, som selv står for aktiviteterne istedet for ansatte medarbejdere, siger Helle Katrine Møller, som mindes et Winston Churchill-citat, når hun bliver spurgt om, hvorfor kulturlivet er så vigtigt.

- Hvad er det så lige, vi kæmper for, sagde Churchill, da hans politikerkollegaer ville skære i kulturbudgetterne for at skaffe penge til flåden. Kultur er alt det, der ikke er nødvendigt for at kroppen fungerer, men er nødvendigt for ånden. Det er svært at måle på, men man kan føle det, slutter Helle Katrine Møller.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk