28. juli 2021
Pindsvinet er udsatte her til sommer. Modelfoto: Adobe Stock
gallery icon

Se billedserie

Pindsvinet er udsatte her til sommer. Modelfoto: Adobe Stock
Foto: DenisNata/DenisNata - stock.adobe.com
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dyrlægens klumme: Pas på pindsvinene her til sommer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dyrlægens klumme: Pas på pindsvinene her til sommer

Sørg for, at pindsvinene er flyttet ud af sankthansbålet

Furesø - 18. juni 2021 kl. 13:03
Af dyrlægestuderende Marie Trappehave og klinikassistent Ditte Rich Stærk, Dyrlægehuset Farum

Sommeren nærmer sig med hastige skridt, og i den forbindelse vil mange opleve, at der kommer pindsvin på besøg i haven. Det europæiske pindsvin er en fredet art, hvilket blandt andet betyder, at man ikke må holde dem som kæledyr eller flytte dem fra deres naturlige habitat, men der findes stadig flere måder, hvorpå man kan hjælpe de små gæster i haven godt på vej.

Desværre går mange skævt i deres forsøg på venlighed, fordi forældede husmorråd til stadighed dominerer vores viden om pindsvin. Et af de mest udbredte eksempler er, at mange tror en skål mælk i haven er et sundt og vellidt næringstilskud, og selvom mange pindsvin velvilligt slubrer mælken i sig, når de får chancen, bør man aldrig stille mælk frem, hvis man er en af de heldige, der har fået besøg af en pindsvinefamilie i haven.

Pindsvin er nemlig laktoseintolerante, og mens de voksne kan opleve smertefulde maveproblemer, kan ungerne i værste fald dø af at indtage mælk. Man bør i stedet stille en tung skål med vand frem i græsset, især hvis man bor i et villaområde, hvor der er langt mellem de naturlige vandløb og søer.

Det er vigtigt at tilse vandskålen dagligt på de varme sommerdage, så man er sikker på, at pindsvinene, der kender skålen hos dig, ikke går forgæves når solen bager. Husk også at tjekke fuglebad og lignende inden for pindsvinenes rækkevidde, da mange også vælger at slukke tørsten her.

Et andet eksempel på misforstået godhed er de poser med pindsvinefoder, som kan findes i både dyre- og havebutikker på denne tid af året. Tanken er god, men næringsværdien i disse typer af foder egner sig desværre sjældent optimalt til pindsvin, og derfor vil maden blot optage plads i maven, som kunne have gået til bedre og mere passende fødeemner, såsom insekter, orme og snegle. Ønsker man alligevel at sætte mad ud til dem, kan man med fordel drysse en smule tørfoder til kat i græsset, da det passer bedre til pindsvinets næringsbehov.

En af de store udfordringer for det europæiske pindsvin er livet i nærheden af mennesker, på trods af, at langt de fleste af os heldigvis ønsker dem det godt og gør hvad vi kan for at passe på dem og skærme dem fra unødigt farer. Pindsvin er hulelevende, og de store bunker af brande der samles op mod Sankt Hans er i pindsvinets øjne et ideelt sted at slå sig ned.

Derfor er det et meget vigtigt element i at passe på områdets pindsvin, at man flytter sit Sankthansbål før det antændes, så eventuelle pindsvin, der er flyttet ind, ikke fanges i flammerne - og er man heldig ser man måske en hel lille pindsvinefamilie trisse væk, da mor-pindsvin elsker at gemme ungerne sådan nogle steder.

Nataktive

Pindsvin er nataktive, og af den grund bør man være særligt opmærksom hvis man finder et pindsvin ligge i solen. De solbader ikke, og derfor er ophold i åbent område i dagtimerne et tegn på sygdom. Syge og skadede pindsvin kan overdrages til Pindsvinevennerne som har plejestationer i hele landet. Ligeledes bliver mange pindsvin uheldigvis skadet af de nye robot-plæneklippere der har gjort indtog i de seneste år, eftersom pindsvin søger efter føde i græsset om natten.

Derfor kan man med fordel indstille sin plæneklipper til at klare opgaven om dagen for at beskytte pindsvinene mest muligt. Det er også i skumrings- og nattetimerne man skal være særligt opmærksom og lette trykket fra speederen en smule, når man kører på vejene, hvor mange pindsvin desværre mister livet hvert år.

Andre farer i haven er pools og havedamme, da pindsvin ser dårligt og derfor let falder i. For at undgå det bør man have kanter på disse. Når man er ude og nyde det gode vejr og lave havearbejde bør man også tjekke buskadser før man går i gang med havesaksen, da man let kan komme til at skade dem med det større haveudstyr.

Pindsvin er en skøn gæst i haven, der er en fornøjelse for hele familien at følge, og med de rigtige forholdsregler, kan man have glæde af dem år efter år. Hvis du har nogen spørgsmål til hvordan du bedst hjælper pindsvinene hos dig, eller har du fundet et sygt eller tilskadekommet pindsvin, står vi altid klar til at hjælpe hos Dyrlægehuset Farum, hvor vi også dagligt tilser lidt anderledes dyr. Og ellers er der hjælpe at hente ved Pindsvinevennerne, på pindsvin.dk og på deres akuttelefon: 30141665.

Dyrlægens Klumme
Klummen bringes i Furesø Avis i samarbejde med lokale fagfolk og indeholder gode, almene råd om at have dyr til glæde for lokale dyreejere.
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?