3. april 2020
Den orange rute viser den nuværende stiføring, mens den gule er den, som Kresten Bergsøe foreslår at ændre den til.
Den orange rute viser den nuværende stiføring, mens den gule er den, som Kresten Bergsøe foreslår at ændre den til.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bondo: Kommunen har ingen holdning til ny sti på Farumgård

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bondo: Kommunen har ingen holdning til ny sti på Farumgård

Borgmester Ole Bondo Christensen (S) siger, at kommunen ikke har nogen holdning til, hvor en ny sti skal gå på Farumgård

Furesø Avis - 18. januar 2020 kl. 10:02
Af Louise Mørch Vilster
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er nu op til Fredningsnævnet at afgøre striden om Farumgård, hvor der siden sommeren 2017 har været lukket for offentlighedens adgang. Det blev besluttet på et byrådsmøde i slutningen af 2019.

Ejer Kresten Bergsøe har i mange år følt sig chikanet af, at en mindre andel af borgerne, der bruger Farumgård, ikke holder sig til den afmærkede sti, og at mange ifølge ham ikke vil overholde betingelserne, selvom de bliver bedt om det. I stedet har familien efter eget udsagn følt sig truet, og efter at deres havemand blev slået af en motionist på mountainbike, valgt han at lukke for portene.

Ifølge borgmester Ole Bondo Christensen (S) er Fredningsnævnet det rigtige sted at få afgjort, hvorvidt stiføringen skal ændres, som ejer Kresten Bergsøe ønsker.
"Den gældende fredning fra 1946 sikrer, at man gennem generationer har kunnet gå igennem Farumgård. Kommunen er tilsynsmyndighed og skal sikre gældende fredninger overholdt. Jeg synes, det er godt, at Fredningsnævnet nu får mulighed for at afveje fredningens formål om offentlighedens adgang overfor ejerens behov for at sikre privatlivets fred. Vi har fra kommunens side haft mange snakke med ejeren om at forebygge gener af offentlighedens adgang og blandt andet investeret i en elektrisk port," siger han.

Furesø Kommune politianmeldte i 2017 Kresten Bergsøe for at lukke for adgangen til stien på Farumgård. Sagen har været forbi byretten, hvor den faldt ud til Kresten Bergsøes fordel, og Furesø Kommune ankede derefter til landsretten, men valgte siden at droppe sagen, da den ifølge dommeren ikke hørte hjemme i en straffesag. Ole Bondo Christensen mener ikke, at kommunen kunne havde handlet anderledes.

"Vi konstaterede, at ejerne havde lukket porten, og det mener kommunen er en overtrædelse af fredningen. Det er ikke kommunen, der har rejst sagen i byretten, for vi er ikke ordensmagt. Vi overlod sagen til politiet," siger han.

arrow Læs også: Derfor blev straffesagen mod Farumgårds ejer droppet
Foreninger er uenig

Ole Bondo Christensen ønsker nu at se fremad mod en afgørelse i Fredningsnævnet.

Der er blevet afleveret fire alternative forslag til stiføringer til nævnet, hvoraf flere går langs barokhaven, og en går oppe bag barokhaven og derved meget længere fra familiens bolig end i dag, hvor stien går helt op til bygningerne.

"Der er et ønske fra ejerens side, at stien skal ligge et andet sted. Vi har fra kommunen ikke nogen holdning til, hvor stien skal være. Vi har skrevet til Fredningsnævnet, at man gerne ser på ønsket om en ny stiføring, så længe det lever op til fredningens formål, at der er adgang for gangbesværede, og at der taget hensyn til naboer. Vi kan som kommune ikke gå ind og ændre en fredning, det er alene fredningsmyndighederne, der kan det" siger han.

Danmarks Naturfredningsforenings afdelings i Furesø følger tæt fredningssagen på Farumgård, og formand Carsten Juel glæder sig over, at Fredningsnævnet nu skal tage stilling til striden mellem ejer og kommunen.

"Vi synes, det er en god ide at få moderniseret fredningen. Vi kan se, at den nuværende stiføring er uhensigtsmæssigt, men på den anden sideskal stien ikke så højt op i haven, så kørestolsbrugere ikke har adgang," siger Carsten Juel.

Han tvivler derfor på, at den stiføring som Kresten Bergsøe selv mener er den rigtige, og som går oppe bag om barokhaven, vil være realistisk.

"Personligt mener jeg ikke, at den bagerste stiføring er tilgængelig for kørestolsbrugere," siger han.

Også Naturpark Møllenåens Venner er engageret i Farumgård-sagen. Heller ikke formand Troels Brandt mener, at Kresten Bergsøes forslag til en ændret stiføring vil være i tråd med fredningen.

"Han har et forslag, som slet ikke opfylder fredningsformålet. Der står i den gamle fredningskendelse, at borgerne skal opleve naturen og arkitekturen tæt på. Det er fornuftigt, at det er kommet i Fredningsnævnet, og nu må de afgøre det. Det har absolut ikke været nogen køn sag," siger han.

arrow Hvad står der i Kammeradvokatens notat?
22. februar 2020 kl. 10:20 Opdateret: kl. 15:48
arrow Hvorfor gik Farumgårdsagen i hårdknude?
19. februar 2020 kl. 10:33 Opdateret: kl. 16:12
arrow Nu kommer fredningssagen om Farumgård
30. januar 2020 kl. 11:12 Opdateret: kl. 11:12