29. september 2021
Birgit aRogvi, Stina Thomsen, Kaare Pfeiffer og Daniel Dieckmann er fortørnede over, at politikere har sparet deres bus væk. Foto: Henrik Helmer Petersen
gallery icon

Se billedserie

Birgit aRogvi, Stina Thomsen, Kaare Pfeiffer og Daniel Dieckmann er fortørnede over, at politikere har sparet deres bus væk. Foto: Henrik Helmer Petersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Velkommen på landet: Bussen blev fjernet med et snuptag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Velkommen på landet: Bussen blev fjernet med et snuptag
Frederikssund - 30. juli 2021 kl. 05:10
Af Henrik Helmer Petersen

Efter 50 år med fast busforbindelse har 158 husstande i hyggelig lille by på landet mistet deres bus. Politikerne aner ikke, hvad de gør, lyder fortvivlelsen.

Hvordan skal vi passe vores arbejde, hvordan skal vi handle ind? Hvordan skal vi se vores venner? Hvordan skal vores unge passe deres studier, og hvordan skal de ældre komme til læge?

Forenden af en lang landevej i et nordvestligt hjørne af Hornsherred ligger Kyndby Huse med 158 husstande og cirka 400 beboere. I mere end 50 år har byen haft en bus, som beboerne kunne tage og komme til Skibby, Jægerspris, Frederikssund og videre ud i landet.

Bus sparet væk

Men sidste år var det slut. Politikerne i Frederikssund Kommune valgte at spare buskørslen til Kyndby Huse væk, og i Kyndby Huse er man fortvivlet. Mange føler sig ladt i stikken og isolerede fra resten af verden.

- Da jeg var barn i Kyndby Huse, var det naturligt at tage bussen til både Skibby, Jægerspris og Frederikssund. Nu er jeg flyttet tilbage, og heldigvis har vi bil. Min datter Thea på 17 år skal vi hente og bringe i ét væk. Ellers kan hun ikke passe sit job og se sine veninder. Det er ikke tilfredsstillende, fastslår Stina Thomsen.

Det er besværligt

Hun og kæresten Daniel Dieckmann, henholdsvis specialskolelærer og faglærer - samt Stinas datter Thea - er flyttet til Kyndby Huse i marts.

- Det er kommet bag på os, hvor besværligt det er, at der ikke er nogen busforbindelse . Hver dag skal vi finde ud af, hvem der skal hente og bringe Thea, så hun kan passe sit arbejde i Skibby, siger Stina Thomsen.

Christina Ibsø, sygemeldt socialpædagog, flyttede med sin to store drenge til Kyndby Huse i 2016.

Føler sig isoleret

- Valget faldt på Kyndby Huse blandt andet fordi, der var en bus, så jeg kunne komme til og fra job og også have aftenvagter på mit arbejde i Frederikssund. Jeg har ikke bil, og i dag kommer jeg ikke ret tit ud af Kyndby Huse. Jeg føler mig isoleret, siger hun og supplerer:

- Min ene søn er - fremprovokeret af bussituationen - flyttet på kollegie i Hillerød, så han kan passe sit studie. Min anden søn måtte sidste vinter i bælgmørke tage af sted fra Kyndby Huse 5.30 om morgenen på sit el-løbehjul for at kunne passe studierne på Teknisk Skole i Roskilde.

Busgruppe

Christina Ibsø står sammen med Birgit aRogvi i spidsen for Busgruppen Kyndby Huse, hvor igennem beboere i Kyndby Huse forsøger at råbe politikerne op, så der igen sættes penge af til en bus til den lille by på Hornsherred.

Helt uden busforbindelse er Kyndby Huse dog ikke.

Bus 315 kører stadig til Skibby og Frederikssund, men den stopper i Kyndby og kører ikke de sidste tre kilometer ud til Kyndby Huse.

Tre km til stoppested

- Politikerne tror, at vi bare kan gå eller cykle til busstoppestedet i Kyndby, hvis vi vil med bussen. Helt ærligt; Det er en lang landevej forbi to grusgrave. Når det er mørkt, koldt og er regnvejr, er tre kilometer meget langt. For ældre og svage borgere er det slet ikke en mulighed, konstaterer Christina Ibsø og Birgit aRogvi.

Som erstatning for den manglende busforbindelse til Kyndby Huse, har kommunen givet beboerne i byen mulighed for at benytte skolebussen. Den kører fra byen til Dalby en gang om morgenen fem dage om ugen. Og den kører retur tre gange hver eftermiddag fem dage om ugen.

Kommunebus indsat

Kommunen har også indsat en gratis »kommunebus«, som kører til og fra Jægerspris to gange hver formiddag fem dage om ugen.

Lørdag-søndage kører der hverken skolebus eller kommunebus.

Dertil kan beboerne i Kyndby Huse bestille flex- og plusture hos Movia, hvor de bliver hentet på deres adresse og med flexture kørt deres bestemmelsessted og med plusture kørt til stoppestedet med mulighed for omskiftning i Lyngerup midt på Hornsherred.

- Plusture koster 21 kroner hver vej oven i den almindelig billet. Flexturene koster mere. Jeg har givet 60 kroner hver vej for en tur til lægen. Det dur ikke, hvis man har et fast arbejde, eller man skal tit afsted. Derudover skal man være indstillet på at blive hentet i god tid, og der skal hentes flere undervejs. En tur kan tage længere tid, end man havde set for sig, forklarer Christina Ibsø.

Lappeløsninger

Hun og Birgit aRogvi kalder kommunens tiltag for lappeløsninger, der på ingen måde matcher det at have en fast busforbindelse.

De hæfter sig ved, at kommunen har nedlagt busdriften til Kyndby Huse, fordi en opgørelse har vist, at linje 315 kun fragtede fem til otte passagerer - skolebørn inklusive - til og fra byen dagligt.

Opgørelse usikker

- Det mærkelige er, at der er mere end fem til otte skoleelever i Kyndby Huse. Så den opgørelse passer ikke. Trafikselskabet Movia har også efterfølgende erkendt, at skolebørn og også faste pendlere med pendlerkort ikke er med i opgørelsen, fortæller Birgit aRogvi.

- Vi har forespurgt alle i byen, og vores tal viser, at der dagligt har været omkring 36 passagerer med frem og tilbage til Kyndby Huse med linje 315, da den kørte hertil.

Dropper aktiviteter

- Nu sidder vi tilbage, begrænsede i vores adfærd. Mange har bil, men en del har ikke. Et par er stoppet som besøgsvenner på plejehjemmet i Skibby. Familiebesøg er blevet nedprioriteret. Frivilligt arbejde i sportsklubben i Dalby sagt fra. Indkøbsture er blevet erstattet af nemlig.com. Det er næsten lige meget, hvem man spørger i Kyndby Huse, så er de påvirkede af den manglende busforbindelse

- Politikerne kan ikke være det bekendt at behandle beboere i udkanten af kommunen sådan.

På udvalgsmøder i september-oktober skal politikerne i Frederikssund afgøre hvilke busser og busruter, som kommunen skal bestille hos Movia for 2021. I Kyndby Huse håber man, at buskørslen til deres by igen bliver genoptaget.

1382458
Stemmer du til kommunalvalget i år?