25. september 2021
Selvom der har været brugt brandskum med PFOS i Frederikssund Kommune, så er der ikke grund til bekymring, mener Charlotte Bay Schleiter, afdelingsleder for kommunens Byg og Miljø. Foto: Anders Ole Olsen
Selvom der har været brugt brandskum med PFOS i Frederikssund Kommune, så er der ikke grund til bekymring, mener Charlotte Bay Schleiter, afdelingsleder for kommunens Byg og Miljø. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tjek for gift: Brug af brandskum er begrænset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tjek for gift: Brug af brandskum er begrænset
Frederikssund - 18. juli 2021 kl. 07:19
Af Nikolaj Rosler Jørgensen

På baggrund af sagen fra Korsør, hvor der er fundet en forurening af PFOS fra en brandskole, er kommunerne blevet opfordret til at undersøge om lignende kan være sket andre steder i landet.

Og selvom brandskum med det kræftfremkaldende stof har været brugt til øvelser flere steder i kommunen, så er det i så lille en grad, at der ikke umiddelbart er grund til bekymring.

Sådan lyder det fra Charlotte Bay Schleiter, der er afdelingsleder for Byg og Miljø i kommunen.

- Vi har været i dialog med beredskabet som oplyser, at der ikke været en central brandøvelsesplads i kommunen. Men der har været steder i kommunen, hvor skum er blevet anvendt til øvelser, dog i så lille en grad, at vi ikke har grund til bekymring, siger hun.

Det er ved brandstationerne i Frederikssund og Skibby samt på Fjordlandsskolen i Skibby, at der har været anvendt de giftige brandskum.

Lige nu afventer kommunen om der skal fortages yderligere analyser af de nævnte områder, oplyser Charlotte Bay Schleiter.

Før årtusindeskiftet
Det har været forbudt at bruge brandskum, der indeholder PFOS siden 2011, men da stoffet er svært nedbrydeligt, kan det spredes i miljøet selv her 10 år efter.

Alligevel deler Ole Hermansen, der er indsatsleder i Frederiksborg Brand og Redning, den manglende bekymring.

- Brandskum med PFOS har ikke været anvendt i kommunen siden omkring årtusindeskiftet, og selv dengang var det meget begrænset, hvor meget man øvede med skum. Måske en gang om året, siger han

Sagen kort:
Sagen udspringer fra Korsør Nor, hvor der er fundet en stor forurening af PFOS.

Her er stoffet trængt ned i spildevandet fra brandskolen og har spredt sig til nærliggende kolonihaver og et areal med græssende køer.

Det har medført forhøjede værdier af de kræftfremkaldende stof, PFOS, i kroppen hos medlemmer af kogræsserforeningen, som har spist det inficerede kød.

Danske regioner, KL og Miljøstyrelsen har derfor sat gang i en national undersøgelse for at få et overblik og helst udlukke, at lignende er sket andre steder i landet.

Siden har brandfolk, der har arbejdet med skummet, også krævet at blive testet for stoffet.

1382458
Stemmer du til kommunalvalget i år?