13. maj 2021
Henrik Østergaard Jensen har arbejdet 20 år som politiassistent ved Station Vest i Frederikssund. Omstruktureringen af Nordsjællands Politi har haft sine konsekvenser for byen, fortæller han. Foto: Privat
Henrik Østergaard Jensen har arbejdet 20 år som politiassistent ved Station Vest i Frederikssund. Omstruktureringen af Nordsjællands Politi har haft sine konsekvenser for byen, fortæller han. Foto: Privat
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tidligere politimand: 'Kriminaliteten blomstrer uden nærpoliti'

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tidligere politimand: 'Kriminaliteten blomstrer uden nærpoliti'

Uden udkørende politi med base i byen, har kriminaliteten bedre levevilkår, mener tidligere politiassistent ved Nordsjællands Politi, Henrik Østergaard Jensen

Frederikssund - 23. april 2021 kl. 07:36
Af Ea Lykke Schausen

Bekæmpelse af kriminalitet er mere end responstider, opklaringsarbejde og mængden af opklarede tider. Det er lige så meget at undgå, at de ovennævnte bliver nødvendige, mener tidligere politiassistent Henrik Østergaard Jensen.

Han har i mere end 39 år bekæmpet kriminalitet og de sidste 20 år gjort dette fra sit hovedsæde i Frederikssund.

Og især muligheden for at afværge kriminalitet har lidt under omstruktureringen hos Nordsjællands Politi i 2019, hvor Station Vest i Frederikssund gik fra at være en station med udrykkende nærpoliti til base for hundepatruljen og færdselspolitiet, fortæller den nyligt pensionerede politimand.

"Uden at kunne dokumentere det, vil jeg lægge hovedet på blokken og sige, at meget af den opblomstrende kriminalitet, vi ser i Frederikssund i dag, kunne være undgået, hvis vi stadig havde en udkørende politistation i byen."

Hårdere kriminalitet nu

Politiassistenten, der startede sin karriere som hundefører i København og siden har arbejdet både som udkørende politi, efterforsker, særlov og andet, beskriver, hvordan kriminaliteten altid har været en del af havnebyen. Men graden af kriminalitet, den har han set en stor ændring i.

Han tager udgangspunkt i et eksempel om en 50-årig mand, der for en måned siden blev stukket med kniv i maven en fredag aften på Frederikssund station. De to formodede gerningsmænd er en 16-årig og en 14-årig dreng fra lokalområdet, der henholdsvis sidder varetægtsfængslet og er udleveret til de sociale myndigheder.

"Sådan en sag her, der kunne være gået så gruelig galt, det kunne jo være sket, uanset om vi havde lokale betjente eller ej. Men jeg tror 100 procent sikkert, at chancen for, vi havde kunne undgå det, var stor, hvis vi stadig havde lokale betjente," lyder det fra Henrik Østergaard Jensen, der uddyber:

"Betjente med lokalt kenskab havde nok været obs på de unge ved stationen noget før. Så havde vi taget en snak med dem, med forældrene og måske med kommunen og SSP. Alt sammen inden det udviklede sig til et knivstik, der nær havde kostet en uskyldig mand livet."

Den søde betjent

Som betjent med to årtiers erfaring med kriminaliteten i Frederikssund, ved Henrik Østergaard Jensen om nogen, hvad det vil sige at være lokal politimand. Og han fortæller, at for ham er en stor del af jobbet netop, at man holder øje og griber ind, inden tingene udvikler sig til en alvorlig sag for politiet. Det handler også om at hjælpe de unge på rette spor, inden straffeattesten bliver plettet.

"Det at være det søde politi, der kommer ud og viser fanen, det er også en stor del af det. Det lokale kendskab og det at snakke med borgerne, lære de unge at kende og vide, hvad der sker og hvor," siger Henrik Østergaard Jensen og uddyber, at dengang Station Vest havde lokale betjente, var det også nemmere at kunne uddele advarsler - og agere på, hvis de unge så begik kriminalitet igen.

"Førhen, hvis vi så en af de unge, der var på vej ud i noget snavs, så kunne vi tage en stille og rolig snak med dem. Og så kunne vi lige fortælle de andre på stationen om det, og så var alle lidt ekstra obs på vedkommende. Det, at vi advarede og holdt et øje med vedkommende, havde ofte en rigtig god effekt. Det er ikke lige så nemt for mine gode kollegaer i dag, for de udkørende patruljer, vi ser i bybilledet nu, kommer fra en af de andre stationer og har ikke det samme lokale kendskab."

Ondt i politihjertet

At se, hvordan det lokale kendskab smuldrer væk, piner Henrik Østergaard Jensens politihjerte, fortæller han. Og selvom han fra 2019 frem til sin pensionering i april i år ikke har fungeret som udkørende betjent i Frederikssund, brænder hans hjerte stadig for byen.

"Siden omstruktureringen har jeg jo ikke som sådan arbejdet med kriminalitet i Frederikssund. Men jeg har alligevel forsøgt at holde mig opdateret på det lokale. Og det, jeg hører, det piner mit politihjerte," siger politiassistenten og fortsætter:

"De unge, der eksempelvis sælger stoffer på gaden, fortæller mig, at dengang vi havde lokalt politi, der handlede det om at smide, hvad man havde på sig og forsøge at løbe, når vi kom. For de vidste godt, vi kunne genkende dem. Nu gør de ingenting, når de ser en patrulje i byen, for de ved godt, at betjentene bag rattet ikke ved, hvem de er. Og det viser jo virkelig, hvor meget det her lokalkendskab er værd, og det frustrerer mig, at det er en af de ting, vi nu mister."

Henrik Østergaard Jensen understreger, at det bestemt ikke er en kritik af hans tidligere kollegaers indsats, men det er et billede af, hvad han opfatter, byen har mistet på omstruktureringen.

"Det er trist. Rigtig trist. Og det har da gjort det lettere at trække stikket efter 39 års tjeneste og gå på pension nu. For det har været svært at være en del af omstruktureringen."

Omorganisering lykkedes

Hos Nordsjællands Politi forklarer politidirektør Jens-Christian Bülow i en mail, at omorganiseringen i 2018 skete på baggrund af grundigt analysearbejde, hvor ledere og medarbejdere deltog og bidrog med faglighed og erfaring.

"Da Nordsjællands Politi i 2018 omorganiserede sig, var formålet at levere mere og bedre politiarbejde til borgerne i kredsens 13 kommuner, og det er vores vurdering, at vi på lange strækninger er lykkedes med det," skriver politidirektøren blandt andet.

Han uddyber, at der fortsat patruljeres i Frederikssund, selvom Station Vest ikke længere er et almindeligt udkørselssted. Desuden oplyser han, at responstiden i byen de senere år har ligget på samme niveau som før omorganiseringen.

Politidirektøren medgiver, at det lokale kendskab gavner politiarbejdet og fortæller, at Nordsjællands Politi netop derfor hele tiden arbejder på at indsamle information fra området og videreformidle til patruljer i området.

"Det er klart, at kendskabet til et lokalområde gavner politiarbejdet, og det er også en af grundene til, at vi i forbindelse med omorganiseringen ansatte flere forebyggelsesmedarbejdere. Frederikssund Kommune har derfor de seneste to år haft tilknyttet to områdebetjente med netop lokalkendskabet som omdrejningspunkt," skriver han og tilføjer, at Nordsjællands Politi ligeledes oplever, at borgerne er gode til at kontakte politiet, når de oplever noget, de finder mistænkeligt, såvel som et tæt samarbejde med SSP giver værdifuld viden.

Politidirektøren oplyser derudover, at politiet løbende monitorerer kriminalitetsudviklingen, som han ikke vurderer, har ændret karakter efter omorganiseringen.

"Det er ikke vores vurdering, at de sager, vi får anmeldelser om i Frederikssund-området, har ændret karakter over de seneste år, men vi har som nævnt et rigtig godt samarbejde med kommunen samt andre samarbejdspartnere i området og justerer selvfølgelig hele tiden vores indsatser for at kunne matche det nuværende kriminalitetsbillede."

Den opblomstrende kriminalitet, vi ser i Frederikssund i dag, kunne være undgået, hvis vi stadig havde en udkørende politistation i byen.

Henrik Østergaard Jensen, tidligere politiassistent

1382458
Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?