20. juni 2021
Alberte, Mia og Malthe står selv for al produktion i Teater Rå. Foto: Privat
gallery icon

Se billedserie

Alberte, Mia og Malthe står selv for al produktion i Teater Rå. Foto: Privat
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Teatertrup vender hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Teatertrup vender hjem

Alberte, Mia og Malthe trådte deres barnesko i JAS. Nu er de tilbage med deres egen teatertrup

Frederikssund - 12. maj 2021 kl. 10:05
Af Birgitte Masson

De har alle tre trådt deres barnesko på JAS' skrå brædder. Stået på scenen som otte-årige med sommerfugle i maven og ventet på, at tæppet skulle gå, og ikke mindst med den euroriske lettelse, når det hele var overstået, publikums bifald var forstummet, og tæppet var faldet.

Nu i en alder af 22 år, vender Alberte Riis Alexis Ibsen, Malthe Saunte og Mia Plantin tilbage til stedet, hvor det hele begyndte. Det bliver med deres egen trup, Teater RÅ, hvor de i denne måned skal opføre forestillingen Hans og Grethe, en forestilling for børn og voksne i en nyfortolket udgave.

"Det bliver helt fantastisk," lyder det begejstret fra Mia;

"Vi glæder os sindsygt meget, også til at få lov til at åbne JAS igen. Det blive et kæmpe brag af en forestilling. Det bliver en fest." Alberte og Malthe er enige.

Satte skub i inspirationen

De tre tidligere 'Jaslinger' drog, efter endt gymnasietid i henholdsvis Frederikssund, Egedal og Roskilde, til København. Derinde, langt fra det lille amatørteater i Jægerspris, var den trygge verden byttet ud med storbyens puls og mix af mennesker og kulturer. Det satte skub i inspirationen, her ville de starte deres egen teatertrup, sammen.

"I forvejen kendte vi jo hinanden godt, og som vi blev ældre, fandt vi ud af, at vi fungerede godt sammen," siger Malthe. Alberte nikker;

"Ja, vi havde lidt for sjov snakket om at starte vores egen teatertrup. Malthe skrev på et tidspunkt et manuskript og sendte det ind til en teaterfestival, hvor det blev optaget. Det var ret vildt, at vi fik lov til at spille på en festival, det havde vi ikke regnet med. Det var stort."

Malthe tager ordet igen:
"Det var i 2018, hvor vi lavede vores første forestilling til Vildskud Festivalen (En festival i København for uafhængig scenekunst, red.). Det gik rigtig godt og var en god oplevelse. Senere i maj 2019 producerede vi forestillingen Online uden for festivalregi. Der gik det for alvor op for os, at det var ægte. Forestillingen Online spillede vi i København, og faktisk var vi også i Jægerspris med den," fortæller Malthe.

Så kom Corona

Trekløveret lavede fra starte forestillinger, som var rå og eksperimenterende. Deraf navnet Teater RÅ.

"Vi var totalt selvproducerende, lavede alt selv både manuskript, musik og kostumer. Det gik godt, og udviklede sig til, at vi næsten kunne leve af det. Men så kom Corona, hvilket betød, at det ikke var realistisk lige med det samme. Men på sigt ser vi det som en mulighed," siger Alberte, som indtil da supplerer indtægten med at undervise på en folkeskole.

Mia, som arbejder på en café, er enig:

"Fremtiden er jo svær at spå om, men der er ikke noget, der stopper os, for vi brænder virkelig for det. Og fordi vi er så selvproducerende, så er målet at komme til at spille rundt omkring og at kunne leve af at lave teater. "

Hans og Grethe er Teater RÅs fjerde produktion.

"Sidst vi var i JAS med forestillingen Online, spillede vi to aftener. Denne gang bliver det endnu større. Nu er det tilmed os, som får lov til at åbne teateret efter nedlukningen, og vi kommer til spille flere dage," fortæller Malthe.

Candyfloss paryk

Hvad kan publikum forvente af forestillingen i JAS?

"Nu har vi så også prøvet kræfter med en børneforestiling, men vi har holdt fast i vores rå tilgang til teateret. Med forestillingen Hans og Grethe er der puttet en masse musik ind, og så er der blandt andet ændret lidt på heksen," siger Alberte. Hun fortæller, at det, i deres fortolkning af heksen i eventyret om Hans og Grethe, ikke er en gammel kvinde med krum næse, men derimod en flamboyant kvinde i lyserødt og en-meter høj candyfloss paryk på hovedet, der skal trække tråde til slikuniverset i den oprindelige fortælling.

"Det er et meget eventyrligt univers, vi kommer ind i. Forestillingen har alt det, børne- og eventyrfortællinger skal have. Det bliver storslået og mystisk. Dog ville jeg ønske, vi havde et 40 mands stort orkester," siger Malthe, som har lavet al musikken med hjælp af Christian Dahlberg, der er kendt fra revyverdenen, blandt andet Jægerspris Revyen, og som er komponist for Eventyrteatret.

'Klovn'

Når Alberte, Mia og Malthe igen indtager JAS' skrå brædder, gør de det sammen med Marcuz Jess Petersen, for de fleste nok bedst kendt fra Klovn-filmene.

"Vi kender hinanden fra gymnasietiden i Frederikssund. Nu får han sin teaterdebut," siger Malthe.

Mia tager ordet igen:
"Det er så fedt at øve til forestillingen, og så samtidig tænke på de mange år i JAS og alle de sindsygt gode minder, vi har derfra. Vi har også snakket om, at vi jo nærmest er vokset op der. JAS har næsten været som en lille familie for os," siger Mia, som stadig har sin rigtige familie bosiddende i Jægerspris.

Hans og Grethe spiller i JAS den 22., 23., 29 og 30 maj, klokken 13 og 16 alle dage. Billetter kan købes på www.jas-teater.dk

1382458
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?