5. april 2020
Yngletiden ved Roskilde Fjord er i gang, så i disse dage kommer der skilte op for at give fuglene fred i perioden fra 1. april til 15. juli. Foto: Nationalparken Skjoldungernes Land
gallery icon

Se billedserie

Yngletiden ved Roskilde Fjord er i gang, så i disse dage kommer der skilte op for at give fuglene fred i perioden fra 1. april til 15. juli. Foto: Nationalparken Skjoldungernes Land
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skilte skal beskytte fjordens ynglefugle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skilte skal beskytte fjordens ynglefugle
Opdateret 24. marts 2020 kl. 11:51
Frederikssund - 24. marts 2020 kl. 11:47
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mens Danmark er lukket ned, fortsætter fuglene på Roskilde Fjord med at gøre som de plejer.

Klyder, edderfugle, viber, terner og mange andre fugle har allerede bygget reder tæt ved strandkanten - og mange har lagt æg.

Yngletiden er gået i gang, lyder det i en pressemeddelelse fra Nationalparken Skjoldungernes Land, som et mindre område ved Selsø i Frederikssund Kommune er en del af.

Hold afstand til fugle

Ude på fjorden er der god afstand til andre mennesker, men det er også vigtigt, at holde god afstand til ynglefuglene, som er nemme at skræmme. I yngletiden er de ekstra sårbare.

De bygger reder på jorden, og hvis de bliver skræmte op og forlader rederne, vil æg og unger være lette ofre for krager og måger.

Derfor er der særlige adgangsregler på og omkring fjordens øer og holme i perioden mellem 1. april og 15. juli. Det er ikke tilladt at gå i land, og al sejlads skal foregå i en afstand på mindst 50 meter til øer og holme - og gerne endnu længere.

Adgangsforbuddet formidles på skilte, som tages ned, når ynglesæsonen er ovre.

Nu bankes der skilte i

Når du kigger ud over fjordens øer og holme i disse dage, vil du derfor kunne få øje på en af nationalparkens medarbejdere, som banker skilte i jorden.

Skiltene bliver placeret diskret på øer og holme. På de steder, hvor flere holme udgør en større klynge af holme, sættes skiltene op i hver ende af klyngerne. Når yngletiden er ovre - og der igen er adgang for mennesker på øerne - vil mange af skiltene blive fjernet.

Det dog fortsat vigtigt at vise hensyn til fuglene på fjorden udenfor yngletiden.

Svaner og andre andefugle fælder for eksempel yderste svingfjer i sensommeren, hvilket gør at de ikke kan flyve, mens de stadig skal bruge alt deres tid på at spise sig i »god form« til vinterens strabadser.

Sejl derfor altid i en stor bue uden om fuglene, når de ligger på fjorden, lyder opfordringen fra nationalparken.