19. oktober 2021
Thomas Gotthard var på gerningstidspunktet 'mangelfuld udviklet, svækket eller havde en forstyrrelse af de psykiske funktioner,' ifølge den retspsykiatriske erklæring. (Arkivfoto)
Thomas Gotthard var på gerningstidspunktet 'mangelfuld udviklet, svækket eller havde en forstyrrelse af de psykiske funktioner,' ifølge den retspsykiatriske erklæring. (Arkivfoto)
Foto: Nordsjællands Politi/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mentalerklæring: Sådan er drabsmands psyke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mentalerklæring: Sådan er drabsmands psyke
Opdateret 11. august 2021 kl. 12:48
Frederikssund - 11. august 2021 kl. 11:55
Af Henrik Gregersen

De fleste har formentlig haft tanken.

Og nu har både de, Thomas Gotthard og Maria From Jakobsens efterladte Retspsykiatrisk Kliniks ord for det:

Thomas Gotthard var ikke helt velforvaret, da han i efteråret 2020 dræbte sin hustru Maria From Jakobsen.

Det fremgår af mentalerklæringen fra Retspsykiatrisk Klinik, som Sjællandske Medier har fået adgang til.

Her fremgår det – som det blev læst op under retsmødet – at ”Observanden findes omfattet af straffelovens § 69, men man kan ikke, såfremt han findes skyldig, pege på nogen foranstaltning, jf.
straffelovens § 68, 2. pkt., til imødegåelse af en vis risiko for fremtidig ligeartet kriminalitet som mere formålstjenlig end straf."

Psykiater Henrik Day Poulsen har en fortid som retspsykiater og har i den forbindelse været med til at udfærdige flere hundrede mentalundersøgelser.

Og hans udlægning af konklusionen er klar:

”Den skal læses som, at han ikke er helt normal, men at han ikke var psykotisk eller sindssyg i gerningsøjeblikket, og at han – selv om han ikke er helt normal, ikke er så syg, at han skal gå straffri. Samtidig skønner man, at der er en vis risiko for, at han igen vil kunne begå kriminalitet, men at risikoen er beskeden. Ellers ville man have anbefalet en forvaringsdom,” siger Henrik Day Poulsen.

Ifølge ham er der beskrivelser i den retspsykiatriske erklæring, der passer ganske godt med Gotthards forbrydelse, - og ikke mindst det efterfølgende forsøg på at skjule ugerningen:

”At gøre dét, han har gjort, kræver at man er velbegavet, taktisk og logisk tænkende. Samtidig kræver det handlekraft,” konstaterer han.

Samtidig peger den retspsykiatriske redegørelse på, at en behandlingsdom i dette tilfælde ikke vil have en mere gavnlig effekt end en fængselsstraf.

arrow Læs også: Drabsdømt præst er nu ikke længere ansat i kirken
Manipulerende

Ifølge mentalundersøgelsen ser Thomas Gotthard sig selv som:

”Kvalitetsbevidst, har klasse og stil, er original, innovativ og kreativ med stor intellektuel interesse i diskussioner og analyser.”

Selv betragter han sig som en afslappet og selvsikker type, mens han i mentalundersøgelsen beskrives som havende et forvrænget selvbillede, ligesom han beskrives som strategisk og taktisk i forhold til andre mennesker:

”Grænsende til en manipulerende fremgangsmåde. Og han kan derfor komme til at fremstå utroværdig.

Samtidig hedder det andet steds:

”Observanden er derimod ikke særlig influeret af sociale krav eller forventninger, og vil derfor kunne udvise en adfærd, som negligerer disse. Der ses en stærk interesse for andre mennesker, men samtidig forstår observanden dem ikke særlig godt, hvilket let kan føre til urealistiske forventninger eller sociale bommerter.”

Af konklusionen fremgår, at ”den psykologiske delundersøgelse peger som det mest fremtrædende på en dårligt integreret personlighedsstruktur, herunder en skrøbelig identitetsfølelse, ligesom observandens tækning i nogen grad synes impulsiv, hvorfor hans dømmekraft tidvis vil være kompromitteret.”

Usædvanligt

Personer med relation til Ansgarkirken ved Taastrup har overfor Lokalavisen beskrevet, hvordan Thomas Gotthard har fremstået med en lys, glad, guitarspillende og munter side udadtil, mens man på de indre linier fra tid til anden oplevede konflikter, vrede og manipulation.

Billedet går igen i en beskrivelse af Thomas Gotthard fra et tidligere medlem af menighedsrådet, der i januar udtalte til Kristeligt Dagblad at:

”Han havde to sider, men det var svært at gennemskue ham. Når først man er iført en præstekjole, tror jeg, man har menighedens blinde tillid.”

Udsagnet blev underbygget med følgende udsagn til avisen:

”Det handlede om manipulation og mobning. Jeg var ansat i kirken i mere end 10 år, og de tre år med Thomas var frygtelige, og de har virkelig kostet psykisk. Hvis han ikke brød sig om én, så stoppede han med at svare på mails eller nedgjorde vores forslag foran andre. Engang kaldte han os ansatte sammen uden for kirken for at fortælle, at han ville gå op og fyre en kollega. Jeg oplevede ham som magtfuldkommen, og jeg har besluttet mig for at udtale mig, fordi det også bør høre til det billede, der bliver tegnet af ham.”

Men det var ikke bare menighedens tillid, præsten lukrerede på. Da han i sin tid meldte hustruen for bortgået i nedtrykt sindstilstand, stolede alle på ham, fortalte anklager Anne-Mette Wedell Serup i retten. For Han var jo præst.

Typisk i problemer før dom

Thomas Gotthard er med andre ord en drabsmand, der på mange måder stikker ud.

Det gør han også i forhold til hovedparten af de kriminelle, der samtidig hører til i kategorien af personer, der falder inden for rammerne af §69:

For når personer har så massive problemer, at de bliver dømt, og retspsykiatere samtidig finder, at de hører ind under dén kategori af forbrydere, som Gotthard gør, er det sjældent, at de ikke har været i sociale problemer eller i berøring med kriminalitet tidligere

Det fremgår af et notat om Straffelovens §69 og Retslægerådet, hvori man gennemgår omfanget af og karakteristika for personer, der er omfattet af dén kategori af kriminelle, Thomas Gotthard ifølge klinikken tilhører.

Over en periode på to et halvt år var der således 298 sager, hvor Retslægerådet fandt en sigtet sikkert eller muligt omfattet af §69.

Heraf havde halvdelen tidligere været psykiatrisk indlagt.

· Halvdelen havde inden for det seneste år været i såkaldt tung psykofamakologisk behandling.

· Tre trediedele havde tidligere været i ambulant pyskiatrisk behandling.

· Over halvdelen var stof- eller alkoholmisbrugere.

· Over halvdelen var påvirkede på gerningstidspunktet.

· 240 var arbejdsløse.

· 191 var enlige.

· 117 var hjemløse

· To trediedele af dem havde tidligere begået kriminalitet.

arrow Dræbt af præst og ægtemand: Nu begraves Maria
23. august 2021 kl. 10:02 Opdateret: kl. 10:52
arrow Sådan løj dømt præst i afhøringer
18. august 2021 kl. 10:44 Opdateret: kl. 11:26
arrow Drabsdømt præst dropper anke og modtager fængselsstraf
10. august 2021 kl. 13:17 Opdateret: kl. 13:18
1382458
Rejser du til udlandet i år?