19. juni 2021
68-årig Jan Vogel fra Frederikssund har trukket sig som kandidat for Fjordlandslisten til efterårets kommunalvalg i Frederikssund Kommune. Foto: Emil Ditzel
68-årig Jan Vogel fra Frederikssund har trukket sig som kandidat for Fjordlandslisten til efterårets kommunalvalg i Frederikssund Kommune. Foto: Emil Ditzel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kandidat trækker sig fra Fjordlandslisten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kandidat trækker sig fra Fjordlandslisten
Frederikssund - 17. maj 2021 kl. 19:08
Af Maj-Britt Holm

Her en lille uges tid før Fjordlandslistens generalforsamling har Jan Vogel trukket sig som kandidat for den nye tværpolitiske lokalliste til efterårets kommunevalg i Frederikssund.

68-årige Jan Vogel, der bor i Frederikssund, meldte sig klar til at stille op for Fjordlandslisten i november måned sidste år, men oplyste samtidig, at han først kunne være aktiv i maj 2021, når han havde afsluttet arbejdet med sin bog om sin opvækst på børnehjem i Jægerspris.

Ifølge Jan Vogel har Fjordlandslistens kandidatudvalg indstillet ham som nummer syv på en prioriteret liste, som medlemmerne tager endelig stilling til ved en generalforsamling den 26. maj.

Føler sig udrenset

På en prioriteret liste, også kaldet partiliste, favoriseres spidskandidaten og rækkefølgen af kandidater, der får del i listestemmerne, efterhånden til de har fået et mandat og dermed er valgt. Det står i modsætning til sideordnet opstilling, hvor det udelukkende er kandidaternes personlige stemmetal, der afgør valget.

- Det er helt urealistisk, at Fjordlandslisten får syv kandidater valgt ind i byrådet. Jeg har foreslået, at det bliver en sideordnet liste, men det vil de ikke. Det skuffer mig, og jeg føler mig udrenset. Det er jo velkendt, at jeg er rød. Jeg har meldt mig i gruppen af kandidater, der gerne vil vælges og ikke bare trække stemmer. Derfor vil jeg jeg alligevel ikke opstille og vil i stedet give min stemme til Kirsten Folke fra Enhedslisten, siger Jan Vogel, der iøvrigt savner mere en mere grøn dagsorden hos Fjordlandslisten.

Jan Vogel er formand for Folkebevægelsen mod EU i Frederikssund/Egedal og har tidligere stillet op til fem kommunalvalg i den gamle Skibby Kommune for lokallister. Senest var han på Kommunisternes liste til Regionsrådsvalget i 2013, men er i dag ikke medlem af noget parti.

Alle er behandlet ens

Tage Rasmussen fra Fjordlandslistens kandidatudvalg ærgrer sig over, at Jan Vogel har trukket sig, men afviser pure, at han er blevet udrenset, selv om han blev placeret lavt på listen.

- Vi er skuffede og kede af, at Jan har trukket sig. Vi kunne sagtens bruge hans erfaringer i baglandet også. Men det har han ikke ønsket at bidrage med, og han har efterfølgende meldt sig ud. I Fjordlandslisten har vi været igennem en dialog og en proces, og kandidatudvalget har lavet en indstilling, hvor generalforsamlingen har det sidste ord. Jeg kan sagtens forstå, hvis han eller andre er skuffede. Men vi har valgt ud fra objektive vurderinger, hvor der selvfølgelig altid vil være noget subjektivt, og vi har behandlet alle kandidater ens, fastslår Tage Rasmussen, som undrer sig over, at Jan Vogel er gået i pressen og ikke har accepteret indstillingen som andre kandidater.

Liste med flad struktur

Der er reelt tre personer i Fjordlandslistens kandidatudvalg, og mens de indstiller kandidaternes rækkefølge, anbefaler bestyrelsen opstillingsformen, der i sidste ende skal anmeldes til Indenrigsministeriet.

- Det er ud fra forskellige betragtninger den mest optimale opstillingsform. Vi er en relativt ny liste, der gør tingene markant anderledes og ud fra en konsensusbaseret model med en flad struktur. Vi er tværpolitiske og arbejder ikke efter ideologier fra Christiansborg, men udvikler vores politik løbende. Hele vores politik kommer ikke fra bestyrelsen, men fra udvalg. Det tager tid, før alle er fortrolige med, hvordan listen arbejder. Første gang vil vi være mest kvalificeret til at afgøre, hvem der repræsenterer listen, men ved næste valg vil det sandsynligvis være anderledes, forklarer Tage Rasmussen.

1382458
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?