23. januar 2020
Den polsk-fødte kunstner Elisabeth Baumann Jerichaus symbol på Danmark, malet i 1851, altså lige efter treårskrigen, men en del år før hun flyttede til Jægerspris sammen med sin mand i 1870.
Den polsk-fødte kunstner Elisabeth Baumann Jerichaus symbol på Danmark, malet i 1851, altså lige efter treårskrigen, men en del år før hun flyttede til Jægerspris sammen med sin mand i 1870.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En aften om folkets flag - Dannebrog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En aften om folkets flag - Dannebrog
Frederikssund - 08. oktober 2019 kl. 06:58
Af Maj-Britt Holm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Historisk Forening i Jægerspris inviterer til foredrag torsdag den 10. oktober klokken 19.30, hvor man kan høre historien om det 800 år gamle flag, Dannebrog, i Kulturhuset Rejsestalden i Jægerspris.

Næstformand i Danmarkssamfundet Søren Cruys-Bagger, der leder Nationalt Videncenter om Dannebrog og er flagkonsulent og vexillolog i Danmarks-Samfundet, fortæller om vores gamle flag.

Det danske flag, Dannebrog, menes at være det ældste i verden. Myten fortæller, at det faldt ned fra himlen under Valdemar Sejrs slag ved Lyndanise i Estland i 1219.

Men hvordan er vores forhold til Dannebrog? En generation er vokset op med et nationalflag, der de sidste 20 år har symboliseret politiske holdninger og i noget mindre grad fællesskab.

Foredraget vil tage udgangspunkt i, at Dannebrog er folkets flag. Kongen bestemte i 1854, at det firkantede Dannebrog skulle være folkets flag, og splitflaget forblev statens flag.

Dannebrog er blevet en integreret del af dagliglivet i Danmark. Flaget anvendes ved sorg og ved glæde, i kolonihaven og på slot, i parcelhuset og i Folketinget.

Udadtil er Dannebrog og de danske farver blevet et markant brand for de varer, vi producerer, og samtidig et symbol for det samfund, vi har indrettet, og de værdier, vi har valgt som vores. Dannebrog repræsenterer i dag samlet den udvikling, som landet har gennemgået. Det er på en gang kongeflag, statsflag, nationsflag og vores allesammens nationalflag, men hvor længe?

Foredraget koster 50 kroner at overvære, for medlemmer af den historiske forening dog kun 30 kroner.