28. juli 2021
Nils Dragsted (tv), formand for havnen, og borgmester John Schmidt Andersen (th) har nu officielt indviet den nye flydende toiletbygning. Foto: Henrik Helmer Petersen
gallery icon

Se billedserie

Nils Dragsted (tv), formand for havnen, og borgmester John Schmidt Andersen (th) har nu officielt indviet den nye flydende toiletbygning. Foto: Henrik Helmer Petersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det her får du ikke brug for på flydende luksustoilet til to millioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Det her får du ikke brug for på flydende luksustoilet til to millioner
Frederikssund - 04. maj 2021 kl. 09:30
Af Henrik Helmer Petersen

Nogle bygger et parcelhus til to millioner kroner. Andre bygger et flyende luksustoilet - stormsikret og med en vægt på 60 tons.

Nu er den nye luksustoiletbygning med seks toiletter med bad inklusive i Frederikssund Lystbådehavn officielt indviet.

Toilettet er så fint, og det har været så dyrt og så længe undervejs, at Frederikssunds borgmester John Schmidt Andersen (V) var hidkaldt til at klippe det røde bånd over til det flydende toilet til en pris af intet mindre end to millioner kroner.

Fin indvielse

Til stede var også tre udvalgsformænd, formand for Teknisk Udvalg, Tina Tving Stauning (S), formand for Plan- og Miljøudvalget, Jørgen Bech (V) og formand for Fritids- og Kulturudvalget, Jesper Wittenburg (S).

Foruden flere medlemmer af bestyrelsen for Frederikssund Lystbådehavn, herunder formand Nils Dragsted.

Der er nok ikke mange toiletter, der bliver indviet så fint, men det er da heller ikke et hvilket som helst toilet.

Frederikssund Lystbådehavn har i flere år savnet ordentlige toilet- og badeforhold for de 308 andelshavere med båd i havnen og de cirka 300 årlige gæstesejlere.

Flere års arbejde

- Vi har to slidte toiletter med bad oppe på havnen, men der er 300-400 meter derop alt efter, hvor man ligger i havnen. Det har ikke været tilfredsstillende, og vi gik allerede for flere år siden i gang med at planlægge at etablere en ny flydende toiletbygning tættere på sejlerne, fortæller Nils Dragsted, formand for lystbådehavnen.

Den nye toiletbygning måtte etableres flydende for at komme tæt på bådene i havnen, og i første omgang legede lystbådehavnens bestyrelse med drømmen om at etablere toiletbygning inklusiv en sauna yderst på molen.

- Det måtte vi af hensyn til naturbeskyttelsen ikke for Kystdirektoratet. Til gengæld fik vi relativ hurtigt en tilladelse i hus til at etablere toiletbygningen inde i havnen, forklarer Nils Dragsted.

Kan klare tidevand

Som flydende bygning er de nye toiletter designet til at imødegå både tidevand og storm.

Bygningen er fæstnet på to kraftige pæle, så den kan flyde med vandstanden op og ned alt efter vejrlig og tidevand.

Ifølge Nils Dragsted drejer det sig normalt om maksimalt en halv meters forskel på højvande og lavvande. Han fortæller også, at pælene til bygningen er konstrueret, så toiletbygningen kan klare en storm som den kraftige Bodil.

Vipper ikke

Foruden seks toiletter med bad, heriblandt det ene handicapvenligt, rummer bygningen også et lille kontor samt et teknikrum. Bygningen er 60 kvadratmeter stor, og den vejer 60 tons.

På den måde er den så tung, at den normalvis ikke vipper. Man behøver med andre ord ikke tage søsygepiller for at gå på toilettet.

Slanger op til land

Toiletterne tømmes i en sivetank under bygningen, og herfra går der slanger under vandoverfladen 350 meter op til en kloak på land. 1700 liter afføring inklusiv vand kan sivetank og slangerne rumme på vej op til land.

Lystbådehavnen har selv finansieret luksustoiletbygningen til den nette sum af to millioner kroner. Nils Dragsted fortæller, at hver bådejer i havnen også er andelshaver, og at hver især har betalt 2500 kroner til projektet - penge som andelen samtidig er steget i værdi, så de 2500 kroner kommer retur, når man som andelshaver sælger sin andel til en ny bådejer.

Kun for sejlerne

Toiletbygningen og de seks toiletter er udelukkende for bådejerne i havnen. Foruden for gæstesejlerne, som Frederikssund Lystbådehavn forventer at få flere af, efter toilet- og badeforhold nu er i top.

1382458
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?