10. april 2020
Ålebilen er netop ankommet med Frederikssund Fritidsfiskerforenings portion af åleyngel på cirka 5.000 babyå, også kaldet sætteål. Fra venstre ses Svend Aaage Lind Rasmussen, Ella Lind Rasmussen, Frede Damsø og Christian Brangstrup. Foto: Maj-Britt Holm
gallery icon

Se billedserie

Ålebilen er netop ankommet med Frederikssund Fritidsfiskerforenings portion af åleyngel på cirka 5.000 babyå, også kaldet sætteål. Fra venstre ses Svend Aaage Lind Rasmussen, Ella Lind Rasmussen, Frede Damsø og Christian Brangstrup. Foto: Maj-Britt Holm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 5.000 kræ må åle sig i fjorden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

5.000 kræ må åle sig i fjorden
Frederikssund - 10. august 2018 kl. 05:03
Af Maj-Britt Holm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Frederikssund Fritidsfiskerforening slap torsdag eftermiddag omkring 5.000 små babyål løs i Roskilde Fjord, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Ålen er truet, og det forsøger fritidsfiskerforeningen at gøre noget ved ved at sætte åleyngel ud i fjorden stort set hvert år.

- Vi vil gerne øge bestanden af ål, fordi ål hører sig til i naturen. Der går op til 15 år, før de har vokset sig store, og vi ved ikke, hvordan fiskebestanden er til den tid. Kun omkring 20 procent klarer sig, men sådan er livet jo i fjorden, siger Frede Damsø, formand for Frederikssund Fritidsfiskerforening.

EU-Kommissionen har overvejet et totalforbud mod ålefiskeri, men i stedet har EU-landenes fiskerministre valgt at begrænse i fiskeriet, og som fritidsfisker må man blandt andet ikke fiske ål med ruser i tiden fra 10. maj til 31. juli.

Dansk Amatørfiskerforenings Kreds 2 i Nordsjælland har skaffet åleynglen, der med en størrelse som sytråde kom fra Portugal og Frankrig til Lyksvad dambrug i Sydjylland, hvor de har vokset sig større, fortæller Johan Hansen, Frederikssund, som er ålekoordinator og har organiseret torsdagens transport af åleyngel til syv fritidsfiskerforeninger i Alleshave ved Kalundborg, Hundested, Rørvig, Gershøj, Vedbæk og Brøndby og Frederikssund.

- Der opdrættes ikke nok, så det er ikke alle foreningerne, der kan få. Jeg har fordelt de 30.000 sætteål, vi har fået via DTU Aqua i Silkeborg, til foreningerne, og de har selv betalt to kroner plus moms for dem over kontigentet. Cirka 18 procent af de ål, der bliver sat ud, overlever. Resten bliver ædt af krabber, rovfisk eller andet, siger Johan Hansen, som er tidligere formand for Frederikssund Fritidsfiskerforening.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis fredagd en 10. august 2018.