26. juni 2019
Man kan sige, at politikerne i den gamle Fredensborg-Humlebæk Kommune i begyndelsen af 00?erne faldt i »Asminderød-grøften«. De brugte pengene på vedligeholdelseskontoen til sjovere ting - og det endte med at blive meget dyrt, da Asminderød Skole i løbet af få måneder blev lukket efter fund af skimmelsvamp. Sker det samme igen? Nej, lyder svaret.  Foto: Lars Skov
gallery icon

Se billedserie

Man kan sige, at politikerne i den gamle Fredensborg-Humlebæk Kommune i begyndelsen af 00?erne faldt i »Asminderød-grøften«. De brugte pengene på vedligeholdelseskontoen til sjovere ting - og det endte med at blive meget dyrt, da Asminderød Skole i løbet af få måneder blev lukket efter fund af skimmelsvamp. Sker det samme igen? Nej, lyder svaret. Foto: Lars Skov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Udvalgsformand afviser katastrofetal 11 år efter skimmel-skolens fald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udvalgsformand afviser katastrofetal 11 år efter skimmel-skolens fald
Fredensborg - 14. august 2018 kl. 12:49
Af Steffen Slot
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der mangler mindst 9,3 millioner kroner årligt til vedligeholdelse af bygninger. Udvalgsformand Lars Simonsen (R) afviser, at byrådet igen har sparet på vedligeholdelse for at få penge til prestigeprojekter. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Rapporterne slog hårdt i årene efter 2007, hvor Asminderød Skole lukkede efter omfattende fund af skimmelsvamp.

Skolen var blevet dårlig renoveret, og politikerne i den gamle Fredensborg-Humlebæk Kommune havde slet ikke brugt de penge på bygningsvedligeholdelse, som fagfolkene havde anbefalet.

Siden har byrådsmedlemmet Lars Simonsen (R) været formand for Plan-, Miljø- og Klimaudvalget og samtidig været bannerfører for denne lærdom: Aldrig mere spare på vedligeholdelse, fordi det bliver dyrere på den lange bane.

I 2011 viste en opgørelse, at der manglede vedligeholdelsesopgaver for 50 millioner kroner, og budgettet blev hævet til 33,6 millioner kroner årligt, en fordobling. Nu viser en ny rapport, at der venter ufinansierede vedligeholdelsesopgaver for 140 millioner kroner de næste ti år, og forvaltningen taler om, at budgettet for vedligeholdelse på 22,6 millioner kroner årligt ikke er nok.

Hvad er der sket? Har politikerne nu igen - i det skjulte - sparet på vedligeholdelsen? Nej, mener Lars Simonsen.

- Vi skal diskutere sagen tirsdag og i budgetforhandlingerne, hvor vi også får en mere detaljeret orientering. For det hænger sammen med, at vi nu har en ide om, at vi skal op på vedligeholdelsesniveau 1, så en bygnings træværk eksempelvis males hvert 5. år og ikke forfalder. Jeg er glad for, at der er konsensus i byrådet om, at vi skal den vej, og derfor er tallene ikke den store overraskelse, forklarer Lars Simonsen.

- I har haft fokus på bygningsvedligeholdelse i 10 år. Hvorfor er budgettet ikke i balance her i 2018? Hvorfor er konklusionen nu, at der mangler mindst 9,3 millioner kroner årligt?

- En stor forklaring er, at vi har fået bedre værktøjer til at kortlægge de kommunale bygninger og sætte vedligeholdelsen effektivt i system. Vi vælger også et højere niveau i vedligeholdelsen, og det kan så betyde, at der ikke er råd til skattelettelser eller svømmehal. Over 160 bygninger kommer op på niveau 1, og vi har ikke sparet på vedligeholdelsen igennem årene. Men okay, det er fair nok at stille spørgsmål til, om den nye analyse af bygningerne skulle have været påbegyndt for nogle år siden, siger Lars Simonsen.

Læs mere om emnet i Frederiksborg Amts Avis tirsdag den 14. august. Adgang til artiklerne kan tilkøbes via https://sn.dk/modules/sn/flow_page_validate_or_buy/

Plan-, Miljø- og Klimaudvalget holder møde tirsdag aften den 14. august, hvor sagen skal diskuteres.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede