2. august 2021
Sølyst Strandpark har som projekt ligget stille i over 10 år, siden den første etape (ses til venstre og højre i billedet) blev bygget.  Nu er den nye ejer i færd med at færdiggøre bebyggelsen og særligt nedrivningen af den forfaldne forvalterbolig har vakt postyr, fordi bygherren vil erstatte den ellers bevaringsværdige forvalterbolig med nye boliger og hæve terrænet ud mod Gl. Strandvej med en meter. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Sølyst Strandpark har som projekt ligget stille i over 10 år, siden den første etape (ses til venstre og højre i billedet) blev bygget. Nu er den nye ejer i færd med at færdiggøre bebyggelsen og særligt nedrivningen af den forfaldne forvalterbolig har vakt postyr, fordi bygherren vil erstatte den ellers bevaringsværdige forvalterbolig med nye boliger og hæve terrænet ud mod Gl. Strandvej med en meter. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Udskældt støjmur er ude af omstridt lejeboligprojekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Udskældt støjmur er ude af omstridt lejeboligprojekt
Fredensborg - 10. april 2021 kl. 06:50
Af Steffen Slot

I takt med at Sølyst Strandparks kommende lejeboliger skyder op på de åbne arealer nær Nivå Havn, er byggeriet blevet et projekt, som de fleste i området har en holdning til.

arrow Læs også: Klar melding i omstridt byggesag: Vil fastholde luft i cirklen

De kan tilmed give deres holdning til kende, eftersom ejerens plan for at afslutte projektet kræver et tillæg til den gamle lokalplan fra 2006. Planerne for byggefeltet tættest på Gl. Strandvej er derfor stadig til diskussion, og tillægget til lokalplanen har netop været i høring og skal behandles politisk tirsdag den 13. april.

Ejeren ønsker, at forvalterboligen rives ned, og at der opføres seks boliger i en cirkulær bebyggelse, der afslutter den cirkel, der allerede er under opførelse.

Nye beregninger

For de nærmeste beboere er den gode nyhed, at nye støjberegninger viser, at nye boliger kan opføres uden krav om en støjmur. Netop støjmuren har været udskældt for at virke dominerende på strækningen, men den udgår nu af lokalplantillægget.

Desuden indføres en bestemmelse om, at der ikke må bygges tagterrasser mod Gl. Strandvej for at reducere mulige indkigsgener for beboerne på den anden side af Gl. Strandvej.

Ligeledes lægger forvaltningen op til at imødekomme en kritik af at etablere parkeringspladser på kanten af det fredede areal, uden for den cirkulære bebyggelse. Muligheden for at anlægge disse parkeringspladser kan udgå af lokalplanen, fremgår det af oplægget til politikerne, hvor forvaltningen slår fast, at politikerne ikke kan sige nej til at bygherren kan opføre boliger på det omstridte byggefelt tæt på Gl. Strandvej.

Dels er det et arkitektonisk greb for bebyggelsen, at boligerne placeres i en cirkulær bebyggelse, og dels er der en byggeret nævnt i den oprindelige lokalplan, som politikerne ikke kan reducere uden at en sådan beslutning er i strid med den oprindelige lokalplan, fremgår det af sagsfremstillingen.

Det er ønsket om at erstatte forvalterboligen med boliger i den cirkulære form, der udløser protester fra beboere. De mener, at boligerne fremstår dominerende og ikke nær så åbne som i det oprindelige projekt. Her ses en skitse med den støjmur, der ikke mere er nødvendig.

Sølyst Strandpark opføres som lejeboliger af Koncenton, der tilbyder investeringsprojekter til private investorer. Projektet i Nivå er fuldtegnet med et forventet årligt afkast over en 10-årig periode på 9,3 procent årligt.

Læs her udpluk af høringssvar:

- Vi har på nærmeste hold fulgt det forfald, som forvalterboligen har undergået pga. manglende vedligehold. Vi er derfor enige i, at forvalterboligen nu er farlig, og må rives ned. MEN vi kan ikke tilslutte os, at mange års misligholdelse af bygningen skal "præmieres" med en tilladelse til at opføre andre boliger/ bygninger i stedet for. Og slet ikke, som det fremgår af det fremlagte Tillæg 2til Lokalplan nr. 50 for Sølyst Teglværk, at nye boliger kommer tættere på Gammel Strandvej end forvalterboligen, og at der tillades flere nye bygninger, som får en mere end dobbelt så lang facade ud mod vejen.

- Det vil resultere i en bygningsmasse, som vil fremstå meget markant, helt uden luft og grønne områder, og desuden helt ude af proportion med villaerne på vestsiden af Gammel Strandvej

- Flere af byens ejendomsmæglere bruger netop billeder fra den gåtur til at fremhæve Nivås natur og fordele. At bygge en 1,5 meter høj murstensmur langs denne natursti vil effektivt sætte en stopper for den naturoplevelse. Igen ønsker vi, at Sølyst Strandpark byggeriet skal fremstå så fritstående i landskabet som muligt, uden høje fængselslignende mure, og så alle borgere har udsigt mod vandet og Strandengene.

- Vi har erfaret, at de påtænkte 6 boliger ud mod Gl. Strandvej kan hæves 1 m i forhold til de øvrige boliger, der er under opførelse. I den første lokalplan for hele området, var alle boliger med samme terrænkote. Hvis det tillades, at koten for de 6 boliger hæves 1 m, vil denne del af bebyggelsen fremstå som en massiv og meget høj væg mod vejen og den øvrige bebyggelse langs Gl.Strandvej.

På skitsen her kan man se det område, som udgør kernen i et tillæg til lokalplanen for Sølyst Strandpark.

Sagen i stikord

  • Færdiggørelsen af Sølyst Strandpark i Nivå er det mest omdiskuterede byggeprojekt i kommunen i øjeblikket.

  • Det skyldes først og fremmest, at den gamle forvalterbolig er så forfalden, at den ikke længere kan bevares. Derfor er en nedrivningstilladelse på vej, og et tillæg til lokalplanen skal beskrive, hvad der i stedet skal bygges på arealet.

  • Dagens artikler sætter fokus på de ting, som politikerne i Plan-, Miljø- og Klimaudvalget skal diskutere tirsdag den 13. april.

  • Bygherren har ifølge den oprindelige lokalplan lov til at bygge tre boliger i en slags forlængelse af cirklen. Sagens kerne er, hvad der skal erstatte forvalterboligen.

  • Ejeren har en byggeret til boliger i den gamle forvalterbolig, der egentlig skulle bevares. Nu skal den rives ned, men betyder det, at boligerne i forvalterboligen automatisk kan konverteres til nye boliger i cirkulær form? Eller kan byrådet sige »Bevar forvalterboligen - eller giv afkald på byggeretten«

  • En del af lokalplantillægget er ubeskrevet i sagsfremstillingen til politikerne. Det omhandler ønsket om at hæve terrænet en meter for boligerne nærmest Gl. Strandvej. Det udløser protester i høringssvarene.

  • Bygherren vil gerne genbruge murstenene til en »erindringsmur« på stien langs Sølyst Strandpark ned over engarealerne. I høringssvarene advares der imod, at en 1,5 meter mur skæmmer det åbne, fredede og rekreative landskab, som mange beboere nyder at færdes i.

  • Arkitekturen i det seneste byggeri adskiller sig markant fra 1. etape, der blev opført i slutningen af 00'erne. Her er murstene i cirkelbebyggelsen i mere gule, lerfarvede nuancer, og facaderne fremstår mere varierede.

  • Den nyopførte cirkelbebyggelse har en arkitektur, der har udløst flere kritiske læserbreve, men lokalplanen er overholdt, oplyser Fredensborg Kommune.

  • Lokalplanens paragraffer stiller ikke samme krav til bebyggelsen, som lokalplanens beskrivende tekster og skitser, og det er paragrafferne, der tæller.

arrow Se billeder: Inde i ruinen af den gamle forvalterbolig
12. april 2021 kl. 19:52 Opdateret: kl. 10:06
arrow Protest over øget byggehøjde findes kun i bilagene
10. april 2021 kl. 16:04 Opdateret: kl. 14:57
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?