23. september 2021
Bjørn Svensson (EL) ønsker mere åbenhed i de politiske processer og bedre referater af de politiske sager, der kun drøftes mundtligt på fagudvalgenes møder. Det vil gavne demokratiet, mener han.
Bjørn Svensson (EL) ønsker mere åbenhed i de politiske processer og bedre referater af de politiske sager, der kun drøftes mundtligt på fagudvalgenes møder. Det vil gavne demokratiet, mener han.
Foto: Susanna Zenani
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Større åbenhed vil være til gavn for både borgere og politikere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Større åbenhed vil være til gavn for både borgere og politikere

Det er umuligt at gennemskue de politiske processer, når referaterne fra udvalgsmøderne ikke beskriver de politiske diskussioner, mener Bjørn Svensson (EL). Han tror, det kunne have gavnet sagen om Skovgården, hvis borgerne havde kunnet følge med.

Fredensborg - 05. august 2021 kl. 16:11
Af Trine Lønbro Nielsen

Der kunne med fordel blive ført mere detaljerede referater fra møderne i de politiske fagudvalg. På den måde ville borgerne nemlig få indsigt i, hvordan der bliver reageret fra politisk hold, når kommunen står overfor udfordrende sager. Som eksempelvis når rehabiliteringscentret Skovgården bliver omdrejningspunktet i en række sager, der fører til klager. Det mener Bjørn Svensson, der er byrådsmedlem for Enhedslisten og medlem af Social- og Seniorudvalget.

Han forstår godt, hvis borgerne undrer sig over, at sagen om Skovgården ikke har været på dagsordenen til et eneste møde i Social- og Seniorudvalget, når kommunen ellers har modtaget en række klager fra borgere, der er bekymrede over forholdene på stedet, allerede tilbage i efteråret sidste år. Men sandheden er, at netop Skovgården har været til debat på stort set alle udvalgsmøder, siden stedet slog dørene op i oktober 2020. Det forklarer Bjørn Svensson.

arrow Læs også: Aktindsigt dokumenterer: Første kritiske opråb kom kort efter åbning af skandaleramte Skovgården

- Vi har diskuteret Skovgården på næsten alle møder, men det er jo skjult for offentligheden, fordi Skovgården ikke har haft et selvstændigt punkt på dagsordenen, men i stedet er blevet diskuteret under punkter, der kan hedde 'status på ældreområdet' eller under en orientering fra forvaltningen. Når referatet kommer, så står der som regel bare 'udvalget tager administrationens orientering til efterretning', siger han og fortsætter:

- Og det er der jo ingen, der kan få noget brugbart ud af.

En balance

Ifølge Bjørn Svensson kan mere deltaljerede referater være med til at gøre de demokratiske processer mere gennemskuelige for borgerne, og de vil samtidig kunne føle den alvor, som han mener, politikerne ser på deres sager med.

- Jeg kunne godt tænke mig, at de fik en bedre indsigt i, hvor meget vi faktisk arbejder med sådanne sager. Det, synes jeg, vil være godt for både dem og os, fortæller han.

Alligevel lægger han ikke skjul på, at der er nogle udfordringer ved at referere udvalgsmøderne. Som udgangspunkt er møderne lukkede for offentligheden, og udvalgsmedlemmerne må kun referere, hvad de selv har sagt. Han mener dog godt, at man kan finde en balance, der må være til gavn for både politikere og borgere.

- Det er klart, at der bliver nødt til at være en vis fortrolighed, når vi sidder og forhandler på de her møder, men man kunne forestille sig, at der i referatet kunne stå noget lignende 'udvalget drøftede under dette punkt forholdene på Skovgården'. Så fremgår det ikke, hvem der har sagt hvad, men borgerne kan se, at sagen bliver behandlet.

Synes du, at kommunen er der for dig?