2. juli 2020
Lønstigningerne til kommunens øverste ledelse kommer i selvsamme år, hvor kontrolindsatsen over for kontanthjælpsmodtagere er intensiveret. Er der for stort spænd mellem elite og underklasse, lyder dagens spørgsmål? Foto: Allan Nørregaard
Lønstigningerne til kommunens øverste ledelse kommer i selvsamme år, hvor kontrolindsatsen over for kontanthjælpsmodtagere er intensiveret. Er der for stort spænd mellem elite og underklasse, lyder dagens spørgsmål? Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skævt?: 10 procents lønhop til direktører og kontrol af julehjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skævt?: 10 procents lønhop til direktører og kontrol af julehjælp
Fredensborg - 19. december 2018 kl. 05:17
Af Steffen Slot
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Læs her hvordan borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) svarer på spørgsmål om et samfund, hvor kommunens direktører får lønhop på over 100.000 kroner, imens kontrolsystemer kræver dokumentation for en kontanthjælpsmodtagers julehjælp.

arrow Læs også: Kig på mistro til de sygdomsramte

- Hvad tænker du om sagen med kontanthjælpsmodtageren, der var ved at få modregnet julehjælp på 2.000 kroner i kontanthjælpen?

- Jeg forstår sagen på den måde, at fonden ved en fejl havde indberettet julehjælpen som B-indkomst, og at det nu er rettet. Det er ærgerligt, at vi på de sociale medier og i Politikens artikel fremstår som en kommune med kyniske medarbejdere, og det sker, fordi et medie ikke tjekker fakta grundigt nok. Vi fremstår forkert. I virkeligheden har vi dygtige medarbejdere, der gør utrolig meget for at hjælpe de allersvageste borgere i Fredensborg Kommune - og det er også et billede på, hvordan noget »fake« kan tage fart på de sociale medier, siger borgmester Thomas Lykke Pedersen (S).

I den omtalte sag bliver en enlig kontanthjælpsmodtager med en handicappet datter i en partshøring bedt om at dokumentere, at de 2.000 kroner i år og sidste år er kommet som julehjælp. Centerchef Henrik Vendelbo, Fredensborg Kommune, har forklaret, at en medarbejder på rådhuset telefonisk har vejledt kvinden om, at hun skal kontakte fonden, men det er ikke dokumenteret skriftligt, og af Politikens artikler fremgår det, at den ulykkelige kontanthjælpsmodtager tydeligvis ikke har forstået beskeden.

- Ingen i forvaltningen har gjort noget forkert, da reglerne er blevet fulgt. Men: Er der behov for, at I politisk beder om at få lavet retningslinjer til jeres medarbejdere? Det kunne være en særlig opmærksomhed på at hjælpe udsatte borgere med at forstå, hvad de skal dokumentere for at undgå at blive trukket i ydelser?

- Alt i dag er jo digitaliseret, og derfor går kontrollen automatisk i gang. Jeg synes, at vores medarbejdere allerede gør meget for at hjælpe borgerne med at forstå sagerne, fordi Fredensborg Kommune hjælper de allersvageste borgere. Og jeg er enig med Henrik Vendelbo i, at der skal være en bagatelgrænse for vores sociale kontrol, og det ser jeg frem til, at vi som politikere får et konkret forslag til det.

- For nylig lavede I et løntillæg på 50.000 kroner til en af jeres tre forvaltningsdirektører - et funktionstillæg for at være stedfortræder i kommunaldirektørens fravær. Hvorfor var det pludselig nødvendigt?

- Et stedfortrædertillæg er noget, som mange kommuner har. Jeg ser det som et fastholdelsestillæg til en af vores dygtige direktører.

- Jeres tre forvaltningsdirektører får nu 1,1 millioner kroner årligt plus 20 procent i pension. Fra 2016 til 2017 en lønforhøjelse på godt 100.000 kroner, cirka 10 procent. Selv er du gået fra 670.000 kroner i løn i 2016 til knap en million kroner i løn i 2017. Man kan sige, at samtidig med at lønningerne stiger for de bedst lønnede, går myndighederne hårdere til de borgere, der er på de laveste overførselsindkomster. Hvad tænker du om det?

- Reglerne på det sociale område er blevet strammet igennem mange år, og vi har kontrolindsats med sociale ydelser, fordi vi har haft sager med borgere, der har misbrugt reglerne for store summer. Man kan godt diskutere, om reglerne er blevet for hårde, og derfor ser jeg gerne, at vi får en bagatelgrænse i vores kontrolindsats. Men alle 98 kommuner har jo kontrolindsatser.

- Er forskellen mellem eliten og underklassen ved at blive for stor? Det er jo noget, man diskuterer. Hvad mener du som socialdemokratisk borgmester i mange år?

- Jeg mener bestemt ikke, at lønningerne i den offentlige sektor er for høje. Ude i det private erhvervsliv vil en direktør få langt mere i løn, hvis han eller hun havde det samme ansvar og den samme arbejdsbyrde. Spørgsmålet er, om der er blevet et for stort spænd mellem dem, der er på arbejdsmarkedet - og dem, der står udenfor. Det er jeg villig til at diskutere, og nogle af ydelserne til de allersvageste borgere er blevet for lave.

- Hvad vil du gøre ved det?
- Det er et landspolitisk spørgsmål, og jeg ved, at mit parti går meget op i spørgsmålet, især ydelserne til de borgere, der har børn.

Fakta
Fredensborg Kommune har de seneste dage været i medierne med en sag, hvor kommunen varslede, at 2.000 kroner til en enlig kvinde fra Kokkedal ville blive modregnet i kvindens kontanthjælp.

Dagens artikler lægger op til en debat om det samfund, hvor borgere på lave sociale ydelser skal redegøre detaljeret for indtægter på få tusinde kroner, imens de højt lønnede kommunale direktører har fået lønhop på 10 procent, svarende til 100.000 kroner, fordi indbyggertallet i kommunen rundede 40.000 indbyggere.

De 2.000 kroner til kontanthjælpsmodtageren var julehjælp fra Ølgod El-fond, der fejlagtigt var blevet indberettet som B-indkomst, og derfor skal beløbet modregnes.

Den konkrete sag er afsluttet, fordi fonden har fjernet indberetningen. Alternativet var dokumentation for, at det var julehjælp.

Centerchef Henrik Vendelbo, Fredensborg Kommune, oplyser, at han allerede inden den aktuelle sag satte gang i arbejdet med at lave en bagatelgrænse for den sociale kontrol, fordi it-systemerne nu varsler om uventede B-indkomster på ganske små beløb.

Hvad mener læserne af Frederiksborg Amts Avis? Deltag i debatten via fredensborg@sn.dk eller telefon 49212531.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?