23. juni 2021
Der opstod en smuk symbolik på Peder Mads Strand, hvor det regnede under Dronning Margrethes ankomst. Da monumentet var blevet indviet, kom lyset, solen, for en stund, fra Sverige. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Der opstod en smuk symbolik på Peder Mads Strand, hvor det regnede under Dronning Margrethes ankomst. Da monumentet var blevet indviet, kom lyset, solen, for en stund, fra Sverige. Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne: Dronningen indviede monument for jødeflugt i silende regn, og så kom lyset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se billederne: Dronningen indviede monument for jødeflugt i silende regn, og så kom lyset
Fredensborg - 05. maj 2021 kl. 12:12
Af Thomas Kellermann

Endelig kom dagen. Per Arnoldis monument »Oktober 1943«, der er en 3 x 3 meter lysegrå granitflise med en båd i massiv sort diabas ovenpå, blev i dag indviet af blandt andre Dronning Margrethe og Fredensborgs Kommunes borgmester Thomas Lykke Pedersen (S).

arrow Læs også: De blev skjult mellem garn og ruser, i brandkamre og joller

Båden står på den idylliske Peder Mads Strand i Humlebæk og peger i retning af det »forjættede« Sverige. Landet, for hvem der måtte være i fare under 2. Verdenskrig, betød sikkerhed, hvis man rejste over Øresund.

Regnen silede ned, da Dronning Margrethe klippede snoren og indviede monumentet, som hun virkede meget begejstret for. Hun holdt ikke selv en tale, men det gjorde borgmester i Fredensborg Kommune Thomas Lykke Pedersen (S) og kunstneren Per Arnoldi.

- Dagen i dag er befrielsesdagen, som vi fejrer i hele landet. Men dette monument repræsenterer en anden form for befrielse, nemlig den befrielse, som de 7.000 danske jøder oplevede, da de kom i sikkerhed i Sverige - blot få kilometer her fra. Jeg tror, det er svært at forestille sig den angst og frygt, som vores jøder og deres hjælpere skulle gennemgå i oktober 1943, sagde Thomas Lykke Pedersen til indvielsen.

Per Arnoldi fremhævede i sin tale, at indvielsen ikke var en fernisering, men en måde at mindes evakueringen af danske jøder. Og netop imens han talte, kiggede han impulsivt op og bemærkede, at solen, lyset, gjorde sit indtog, passende og apropos fra Sverige.

Klik på billedserien og se, hvordan monumentet blev indviet af Dronning Margrethe den 5. maj på Peder Mads Strand i Humlebæk.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?