20. juni 2021
Charlotte Kock Mogensen tvivler på, at Domea/Humlebæk Boligselskab har foretaget en særlig grundig vurdering af brandrisikoen i Enebærhaven. Tirsdag viste hun, hvordan hun på 14 minutter kunne finde to store huller i et brandskel i en naboejendom i Enebærhaven. Foto: Steffen Slot
Charlotte Kock Mogensen tvivler på, at Domea/Humlebæk Boligselskab har foretaget en særlig grundig vurdering af brandrisikoen i Enebærhaven. Tirsdag viste hun, hvordan hun på 14 minutter kunne finde to store huller i et brandskel i en naboejendom i Enebærhaven. Foto: Steffen Slot
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sådan fandt beboer endnu et hvæsende brandhul i en venindes lejlighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Sådan fandt beboer endnu et hvæsende brandhul i en venindes lejlighed

Da Humlebæk Boligselskab tirsdag endnu engang negligerede byggesjusk og mulig brandfare, blev Charlotte Kock Mogensen så fortørnet, at hun tog sin værktøjskasse med over i en naboejendom og fandt endnu to store huller - det ene med blæst.

Fredensborg - 12. maj 2021 kl. 06:27
Af Steffen Slot

10 flyttelejligheder uden fejl, og et grundigt tjek af to andre lejemål, også uden fejl? Derudover det synspunkt, at noget af Charlotte Kock Mogensens fotodokumentation er fra ydermure?

Sådan lød dele af svarene tirsdag fra Humlebæk Boligselskab, og det skal give Charlotte Kock Mogensen mulighed for at komme med en replik. Er hun en del af nogle få beboere i Enebærhaven, der gør noget stort ud af en lille sag?

arrow Læs også: Stikprøver og faglig stolthed: Dette siger KHS Arkitekter og Einar Kornerup før krisemøde

Først er hun fortørnet, og derefter udtrykker hun en vis mistillid til, at Humlebæk Boligselskab også har tjekket for huller mellem lejemålene ned ved fodpanelerne. I den interne korrespondance er der nemlig intet nævnt om det - alene skakterne er nævnt, når der er aftalt inspektion af andre lejemål.

- Jeg tror ikke på forklaringen om, at ventilationssystemet skaber lugtgenerne. Jeg tror, at ventilationen ikke virker, fordi der er så mange huller mellem lejemålene, at de ikke kan få indstillet ventilationen. Men jeg har hørt argumentet, og ved du hvad?

- Da jeg opdagede hullerne i min lejlighed, stak jeg først hovedet op til ventilationsanlægget, og der var ingen lugt. Så stak jeg næsen ned til fodpanelerne og satte kryds de steder, hvor det lugtede, og da jeg pillede panelerne af, var der huller inde bag mine krydser, siger Charlotte Kock Mogensen, der kort efter ringer tilbage og fortæller, at hun er på vej over til en veninde i en naboejendom med sit værktøj.

Skjult bag lidt spartel

Veninden har nemlig længe klaget over lugtgener fra et skab, hvor tøjet lugtede af cigaretrøg. Nu er skabet flyttet, og der er adgang til panelerne.

Klokken er 15.13, da journalisten siger »Ring hvis du finder noget, så kommer jeg og ser«. Klokken 15.27 ringer Charlotte Kock Mogensen og siger;

- Så kan du godt starte bilen, Steffen.

Det har taget Charlotte Kock Mogensen et par minutter med et stemmejern at fjerne kabelskinnen i en lejlighed, der i overordnet beliggenhed svarer til den lejlighed, der ligger til »venstre« for hendes egen lejlighed på skitsen herover. Altså en 1-værelseslejlighed, hvor Charlotte Kock Mogensen fra sin lejlighed kunne stikke en pind ind og ramme kabelskinnen på den anden side.

Nu står hun i den omvendte situation i en anden lejlighed. Til venstre er et mindre hul, til højre et større, der er skjult bag lidt spartel, men med en finger kan man føle sig til det cylinderformede hul på tykkelse med en god grillpølse.

Hvis man stikker næsen ned til hullet, kan man tydeligt lugte cigaretrøg. Luftstrømmen mellem de to lejligheder er så stærk, at den er svagt hørbar, og hvis man forsigtigt sætter en tændstik ned til hullet, går den ud med en hvæsende lyd. Det kan man se gengivet i en video på www.sn.dk/fredensborg

Sagen i stikord

  • Dagens artikler handler om en mulig brandfare i Enebærhaven i Humlebæk, hvor en beboer, Charlotte Kock Mogensen, i november sidste år opdagede huller fra sin lejlighed ind i naboernes lejemål.

  • Det udgør potentielt en risiko ved brand, og bygningsreglementet beskriver da også, hvordan sådanne huller skal lukkes med brandhæmmende materiale.

  • Spørgsmålet er, om der er tale om byggesjusk alene i Charlotte Kock Mogensens lejlighed eller i flere af de 186 lejligheder.

  • Enebærhaven blev renoveret i årene 2014-2015 for knap 200 millioner kroner. KHS Arkitekter var totalrådgiver på projektet med Einar Kornerup som hovedentreprenør, og de fik sammen med Humlebæk Boligselskab i 2018 kommunens renoveringspris for det flotte resultat.

  • I begyndelsen af november blev Humlebæk Boligselskab orienteret om den aktuelle sag, og der blev lavet en rapport af en statsautoriseret elinstallatør.

  • Einar Kornerup, KHS Arkitekter og Humlebæk Boligselskab var repræsenteret på en besigtigelse i lejligheden i slutningen af november. Derefter fortæller flere af de ansvarlige parter, at Corona-restriktioner har forsinket den videre proces med at kortlægge problemets omfang.

arrow Et halvt år og 12 tjek viste ingen større fejl, men...
12. maj 2021 kl. 05:55 Opdateret: kl. 19:34
arrow Baggrund: Cigaretrøg førte til fund af 20 huller i brandskel
12. maj 2021 kl. 05:17 Opdateret: kl. 19:34
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?