13. juni 2021
Fredensborg Roklub har også gode faciliteter til træning på land, og de bygninger ejer roklubben. Derfor er roklubben en af de foreninger, der betaler grundskyld til kommunen. Foto: Allan Nørregaard (arkiv)
Fredensborg Roklub har også gode faciliteter til træning på land, og de bygninger ejer roklubben. Derfor er roklubben en af de foreninger, der betaler grundskyld til kommunen. Foto: Allan Nørregaard (arkiv)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sådan endte skattelettelse for foreninger i blindgyde, selvom der var flertal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Sådan endte skattelettelse for foreninger i blindgyde, selvom der var flertal

Et stort byrådsflertal var klar til at fritage foreninger for grundskyld i 2022, fordi pandemien har ramt hårdt. Forstå her hvorfor foreninger stadig skal betale grundskyld.

Fredensborg - 05. maj 2021 kl. 18:32
Af Steffen Slot

Hvis man er medlem af Fredensborg Roklub, er man med til at betale en årlig grundskyld på 42.430 kroner til Fredensborg Kommune. Foreningen ejer nemlig selv faciliteterne på kanten af Esrum Sø.

Spejderne, der ejer Fredensborg Spejderhytte, må via medlemspengene hoste op med 35.489 kroner årligt, og sådan er der eksempler fra foreningslivet på samlet set 930.000 kroner, når man medregner Fredensborg Golf Club. Netop golfklubben er årsag til, at sagen er til politisk diskussion, eftersom golfklubben betaler godt 400.000 kroner i grundskyld, og klubbens er presset økonomisk.

arrow Læs også: Golfklub slipper ikke for skatter

Nu er politikerne blevet orienteret om, at fritagelse for grundskyld indgår i udligningsordningen med den effekt, at et tab på 930.000 kroner i tabte indtægter i realiteten kun vil koste kommunen 190.000 kroner. Og på det seneste byrådsmøde fik det Venstre, Konservative og mange af Socialdemokratiets medlemmer til at pruste mere eller mindre højlydt i frustration over, at byrådet ikke kan tage beslutning om at give foreningerne fritagelse.

Hvorfor ikke? Jo, borgmesteren har taget den indledende afgørelse, at det er budgetforligsstof, og derfor skal budgetforligskredsen afgøre, om det kan lade sig gøre. Her tæller ikke flertal, men absolut enighed, og tilhørerne til byrådsmødet forstod, at Det Radikale Venstre var modstandere af forslaget.

Under bæltestedet

Venstres byrådsmedlemmer pressede på. Mie Stattau (V) efterspurgte en offentlig afstemning i byrådssalen om sagen, og Thomas Elgaard (V) argumenterede for, at byrådet mange gange igennem årene har taget beslutninger, der koster penge i næste år - uden at det blev et spørgsmål for en snæver kreds på et lukket møde i en budgetforligskreds.

Humlebæk Idrætscenter, der skulle have en ekstrabevilling til driften, eksempelvis, mente han at kunne huske.

Imens sad de to konservative byrådsmedlemmer, Ulla Hardy-Hansen (K) og Thomas von Jessen (K), og brummede en hørbar, uforbeholden opbakning til det synspunkt.

Borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) våndede sig, ja han vred måske endda hænderne en lille smule. Han erkendte, at det lå på grænsen, men nu var emnet blevet diskuteret i budgetforligskredsen, hvor der ikke var enighed.

- Så må I sende nogle bedre forhandlere, når vi mødes i budgetforligskredsen, indskød borgmesteren på et tidspunkt, hvilket fik Lars Søndergaard (V) til at svare, at den sætning var under bæltestedet, eftersom borgmesteren typisk har det afgørende ord på, hvad der skal i budgetforligskredsen.

Per Frost Henriksen (S) støttede den beslutning, at fritagelse for grundskyld er budgetstof, men han udtrykte samtidig stor opbakning til forslaget.

- Hvis jeg tidligere havde vidst, at det ville koste så lidt at fritage foreninger fra betaling af grundskyld, ville jeg hvert år have argumenteret for, at det skulle vi gøre, sagde han.

Sommerhus og tid i 2023

I alt var der mindst 18 byrådsmedlemmer ud af 27 folkevalgte, der støttede fritagelsen, fordi det vil koste så få penge. Hvor er så logikken?

Jo, især i et valgår kan byrådsmøderne blive en lang opvisning i særlige forslag, der alle koster penge.

Derfor er der en vis logik i, at budgetforhandlingerne foregår intensivt i sensommeren, og derefter må partierne vente et år. I den aktuelle sag var udfordringen blot, at en fritagelse for grundskyld skulle meldes centralt inden den 1. maj - ellers forpasser muligheden for næste år. Desuden handlede det om 2022 - og ikke indeværende år.

Fritagelse for grundskyld har været et emne flere gange det seneste år, hvor også kunstmuseet Louisiana har forhørt sig om mulighederne for fritagelse for at sætte en lille hul i det forventede underskud på op mod 15 millioner kroner. Nu kommer sagen op i budgetforhandlingerne, og derefter sker der tidligst noget i 2023. Dermed er der tid til flere nuancer - herunder betydningen for Roklubben Skjold, der ligger på Svanemøllen Havn. Klubben ejer et sommerhus i Nivå, som kan lejes ud til medlemmerne. Grundskylden er på 95.842 kroner.

arrow Kunstmuseum styrtbløder: Vennerne om hjørnet sidder på tegnebogen
20. august 2020 kl. 06:40 Opdateret: kl. 06:53
Hvor langt tror du Danmark når ved EM