14. juni 2021
Efter snart to måneders nedlukning er mange virksomheder hårdt ramt, og Konservative er især bekymret for de virksomheder, der skaber oplevelser for borgerne. Det har givet fornyet næring til debatten om, hvorvidt dækningsafgiften skal afskaffes. Ikke alle partier er enige. Arkivfoto
gallery icon

Se billedserie

Efter snart to måneders nedlukning er mange virksomheder hårdt ramt, og Konservative er især bekymret for de virksomheder, der skaber oplevelser for borgerne. Det har givet fornyet næring til debatten om, hvorvidt dækningsafgiften skal afskaffes. Ikke alle partier er enige. Arkivfoto
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: R: Nej til spredte hagl, når penge kun kan bruges én gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

R: Nej til spredte hagl, når penge kun kan bruges én gang

Der er mange steder, hvor Corona-penge kan gøre gavn. En midlertidig eller permanent fjernelse af dækningsafgiften er ikke stedet, mener byrådsmedlemmet Lars Simonsen (R).

Fredensborg - 03. februar 2021 kl. 18:04
Af Steffen Slot

Ingen kender de langsigtede økonomiske følgevirkninger af Covid-19, og der er mange, der står i kø med gode ideer til at afhjælpe de menneskelige omkostninger.

arrow Læs også: Borgmester: Ulovligt at fjerne afgift allerede i år

At fjerne dækningsafgiften er at skyde for meget med spredhagl, fordi skattenedsættelsen også rammer virksomheder, der tjener godt under krisen, mener spidskandidaten for Radikale Venstre i en kommentar til de nye udmeldinger om dækningsafgiften.

- Jeg bliver noget forundret, forbløffet over det konservative synspunkt, og jeg vil gerne begynde med at spole tilbage til begyndelsen for Fredensborg Kommune, hvor økonomien var finansieret af grundsalg, lån og manglende vedligeholdelse af bygningerne.

At fjerne dækningsafgift rammer for spredt, mener Lars Simonsen (R), der opfordrer til ikke at snuble på målstregen.

- Det var en arv fra Fredensborg-Humlebæk Kommune med en konservativ borgmester, og nu har vi fået afdraget lånene, fordoblet budgettet til bygningsvedligeholdelse, og vi er ikke afhængige af grundsalg. Derfor skal vi holde hovedet koldt lidt endnu, indtil vi er gældfri, for pengene kan ikke bruges flere gange, siger Lars Simonsen og tilføjer, at han har fuld forståelse for, at dele af erhvervslivet har det hårdt i øjeblikket.

Kæmp via KL

Han mener blot ikke, at dækningsafgiften er det rette redskab til at løse udfordringer i enkelte brancher, fordi en lempelse også vil tilføre penge til virksomheder, som tjener gode penge også her under krisen.

- Hvis vi endelig skal arbejde med dækningsafgiften, mener jeg, at det skal ske i fællesskab med KL, hvor vi kan diskutere muligheder for at udskyde afgiften, opkræve den over flere eller sågar ikke opkræve den et enkelt år, selvom jeg ikke er tilhænger af den sidste mulighed. Fordi det udløser et anden problem.

- Du kan ikke fjerne dækningsafgiften og indføre den igen uden at få strafafgift for at hæve skatter, uddyber Lars Simonsen (R), der politisk er afvisende over for at fjerne dækningsafgiften permanent fra 2022.

Er det ulovligt at fjerne dækningsafgiften allerede i år? Så lad os presse på for at gøre det lovligt, mener Jesper Tvilde.

Mange andre ønsker

Selvom kommunen er gældfri om tre år, skal skattenedsættelsen finansieres indtil sidste afdrag på gælden er betalt. Derefter er der for så vidt en del penge i spil, fordi Fredensborg Kommune årligt afdrager 40-50 millioner kroner. Men indtil da er der mange andre ting, som der også kan bruges penge på i stedet for at fjerne dækningsafgiften, mener Lars Simonsen.

- Jeg vil ikke kaldes dogmatisk i mit syn på skattelettelser. Men jeg vil gerne kaldes økonomisk ansvarlig, og der kommer en tid efter Coronaen, hvor vi igen skal diskutere ældrepleje, flere pædagoger i institutionerne og flere lærere, ligesom der jo også er andre Corona-relaterede forslag, der stilles politisk.

- Venstre foreslår nu, at forældre skal fritages betaling, hvis de holder børnene hjemme fra institutioner for at mindske risikoen for smitte i institutionerne, siger Lars Simonsen, der politisk har det synspunkt, at dækningsafgiften ikke er den rette knap at skrue på for at hjælpe nødlidende virksomheder - de skal hjælpes ved målrettede hjælpepakker lige akkurat til de erhvervsdrivende, der taber omsætning.

Samtidig minder han om, at dækningsafgiften jo er faldet i Fredensborg Kommune de seneste år til syv promille, hvilket er lavere end dækningsafgiften på 10 promille i den nærmeste konservative højborg, Hørsholm Kommune.

En kommune uden dækningsafgift er ikke så fjern for borgmesteren - sådan var det i Fredensborg-Humlebæk Kommune.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?