18. januar 2019
Kirsten Engholm blev ansat som gartner i Orangeriet på Fredensborg Slot tilbage i 1995, da Orangeriet netop var bygget.  Hun har i årenes løb givet mange rundvisninger i Orangeriet og hun oplever kun, at interessen for orangeriplanterne er stigende. Nu har hun skrevet en bog om orangeriplanter, hvor hun  deler ud af gode råd.  Foto: Allan Nørregaard
Kirsten Engholm blev ansat som gartner i Orangeriet på Fredensborg Slot tilbage i 1995, da Orangeriet netop var bygget. Hun har i årenes løb givet mange rundvisninger i Orangeriet og hun oplever kun, at interessen for orangeriplanterne er stigende. Nu har hun skrevet en bog om orangeriplanter, hvor hun deler ud af gode råd. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Orangeriets gartner deler ud af tips og tricks i ny bog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Orangeriets gartner deler ud af tips og tricks i ny bog
Opdateret 16. juli 2018 kl. 12:14
Fredensborg - 13. juli 2018 kl. 13:07
Af Camilla Sørensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Som gartner i Orangeriet på Fredensborg Slot har Kirsten Engholm givet en del rundvisninger i Orangeriet igennem tiden.

Hun har arbejdet som gartner i Orangeriet siden 1995, hvor det blev bygget.

Mange af gæsternes spørgsmål er tilbagevendende, og det fik hende til at indse, at der mangler en bog, der giver viden om orangeriplanterne. Det blev startskuddet til projektet, der nu er blevet til en bog.

Derfor kan gartneren fra Fredensborg også skrive 'forfatter' på CV'et. På mandag den 16. juli udgiver hun bogen 'Orangeriet - Historien og planterne' om orangerier og hvordan orangeriplanter bedst dyrkes.

- Jeg oplevede en stigende interesse for, hvordan frugterne dyrkes, siger hun. Orangeriplanterne er blevet mere tilgængelige, og desuden er det også ifølge Kirsten Engholm blevet moderne at dyrke planterne.

- Engang dyrkede alle tomater, men nu er det orangeriplanter, der hitter, påpeger hun.

Tilbage i 1700-tallet var det også moderne - og ikke mindst gav det prestige - at have orangerier og dyrke frugter, der ellers bedst trives i et suptropisk klima. Det krævede nemlig mange ressourcer at anlægge et orangeri.

- Det var en stor præstation at skabe en citrussamling. Frugterne skulle fragtes fra Italien over Alperne, og dyrkningen var forbundet med store omkostninger, siger hun. Gartnerne vidste ikke ret meget om orangeriplanterne tilbage i 1700-tallet, og de krævede meget arbejde.

Orangeriet - Historien og planterne. Koustrup & Co. 169 kroner. Kan købes hos boghandlere og www.saxo.com.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk